Pagina's

vrijdag 30 oktober 2009

Update spaargeld en schulden

Op deze laatste vrijdag van de maand maak ik de balans op van mijn spaargeld en mijn schulden. Het was wat dat betreft best een goede maand, wat vooral te danken is aan een extraatje dat ik van mijn ouders kreeg. Hoewel ik daar natuurlijk heel blij mee ben, vind ik het erg dat ze zelf niet wat meer van hun geld kunnen genieten. Ze lopen beiden tegen de negentig en hebben dus zware tijden meegemaakt. Dat je daardoor nooit meer geld over de balk zult smijten begrijp ik, maar ik vind het zo jammer dat ze het zichzelf nu ze het geld wel hebben niet af en toe wat makkelijker maken. Hun enige uitspatting bestaat uit af en toe een dagje naar het casino. Super vind ik dat, ik zie die ouwetjes al aan de gokkasten staan. Ze gaan er zelfs met een taxi heen, een ongekende luxe in hun ogen! Deden ze maar meer van dat soort dingen. Maar ja, dat zit er helaas niet meer in. Dankzij het extraatje dat ze hun kinderen deze maand hebben gegeven heb ik lekker wat kunnen sparen. Omdat ik het niet netjes vind om van het zuinig opgespaarde geld van mijn ouders schulden af te lossen, heb ik een deel apart gezet om wat dingen te kopen die ik al een tijdje wilde hebben. Voor hen is het ook leuker als ik kan laten zien dat hun geld nuttig wordt besteed. Aan het begin van de maand, vóór het extraatje, had ik al een deel van mijn schulden ingelost, zodat mijn spaargeld nu in ieder geval bijna gelijk is aan mijn schulden. Staat toch een stuk vriendelijker. Volgende maand moet de balans toch echt positief doorslaan naar het spaargeld.

Schulden (met tussen haakjes de stand van vorige maand)
Creditcard: (950) 760 euro
Postorderbedrijf: (550) 450 euro
Lening zonder rente: (1500) 1000 euro
Totaal: (3000) 2210 euro

Spaargeld (met tussen haakjes de stand van vorige maand)
Pensioen: (600) 750 euro
Hypotheek: (750) 970 euro
Vakantie: (250) 300 euro
Totaal: (1600) 2020 euro

Met het weekbudget loopt het deze week niet zo lekker. Boodschappenbudget geen probleem en kleding heb ik deze week ook niet nodig, maar de post diversen loopt aardig op. Eens kijken of er wat te schuiven valt om toch binnen de 100 euro te blijven.

Goed bericht is dat de c.v. nog steeds niet aan is geweest. Ik heb een paar wat killere dagen kunnen weerstaan en nu is het hier in huis zonder verwarming weer rond de 19-20 graden, warm genoeg voor mij. Al met al ben ik toch wel tevreden over de afgelopen maand, en een van de leukste dingen was toch wel het beginnen van dit weblog. Leuk om te zien hoeveel mensen er binnen een maand al meelezen en meedenken. Het houdt me scherp en gemotiveerd. Bedankt dus voor alle reacties tot nu toe, ik lees ze met plezier.

10 opmerkingen:

 1. Dat met die ouders die zelf bijna niets leuks doen met hun geld herken ik! Mijn moeder geeft heel veel weg, ze doet er zelf bijna niets mee. Ze had net zo goed alleen AOW kunnen hebben. Nu is het wel zo dat ik van dat geld profiteer, anders had ik nooit mijn huis kunnen kopen, maar het voelt een beetje raar.
  Bij mij wil de post diversen ook vaak behoorlijk hoog oplopen. Ik koop vooral nogal wat aan cadeaus. Ik vind van mezelf dat ik best zuinig ben op dit vlak, maar als je het optelt, tikt het behoorlijk aan. Vorig jaar 837 euro. En dit jaar wordt dit nog véél meer door achterstallige cadeautjes aan één van mijn kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor zelfs ik ;-) vast je meest kritische reactiegever, vind dat het de goeie kant opgaat.Kwa getallen zowiezo dus :-).
  Eerlijk gezegd vind ik een week bedrag van 50 euries aan eten/drinken per week voor 1,5 persoon wel wat ruim.Ik kom zelf meestal rond de 100 en ik heb een gezin met nogal veel consumerende kinderen hond kat ( 6 personen dus) en ik ehm consuminder niet eens.oh en het babytje drinkt nog uit de borst dus die telt nog niet ergmee :-) kwa eten en drinken.Daarentegen eet de puber voor 10 dus dat heft mekaar weer op :-)Maar ehm tja ik weet het natuurlijk ook niet goed misschien zijn er andere consuminderaars die beter weten wat een redelijk en haalbaar budget is pp p week?
  Mischien moet je je post diversen ehm beter inzichtelijk maken? Kennis is macht en als je weet waar het heen gaat.. en misschien heb je toevallig nu veel daaraan uit gegeven wegens een toevallig drukke maand aan verjaardagen enzo...dus ehm misschien ben je dan beter uit met post diversen verspreid over bv 3 mnd ....waardoor je het permaand een beetje kan laten fluctueren..ofzo
  Oh en wat ik zelf deed in mijn minder geldrijke periode was elke dag een euro in een spaarvarkentje stoppen.... zo spaarde ik bijna ongemerkt toch een leuk bedrag, en een andere keer bracht ik bv mijn statiegeldflessen niet terug maar een keer per 3 mnden en dat bedragje deed ik dan ook in die pot.
  En als ik ergens heen moest probeerde ik een meerijder en dus betaler te vinden daarw as toen een site voor... die dan deelde ook in de benzine...ook dat deed ik dan in die pot en zo kwam ik aan extra vakkantie geld bv...Oh en soms had ik geen hele euro maar deed dan gewoon al mn losse geld erin( tot max een euro perdag natuurlijk)ging echt heeel goed hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zuinigaan, onder diversen vallen ook de benzinekosten, en toevallig moest ik gisteren voor het eerst sinds lange tijd weer eens tanken. Ik tank dan maar voor 20 euro, maar dan is mijn diversenbudget al bijna op. Tel daarbij 7 euro voor een rondje tijdens het dinsdagavondborreltje met de schilderclug en ik schiet er al overheen. En dan heb ik nog niets eens de doos sigaren voor mijn broer gekocht voor het lenen van zijn elektrische zaag en zijn aanhangertje...

  Sillie, je bent zonder twijfel mijn meest kritische lezer, maar ik lees je reacties altijd met interesse en plezier hoor! Ik weet dat 60 euro voor een anderhalf persoons huishouden ruim is, maar ja, nespresso en af en toe een lekker wijntje, dan schiet het al op. En hoewel ik consuminder om het leven in de toekomst leuk te houden, mag dat voor mij niet betekenen dat ik in het heden moet afzien van alle geneugten van het leven. Maar ach, de duurste koffie en de goedkoopste Aldi-wijn houden elkaar nog een beetje in evenwicht :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee wauw, je hebt al flink wat ingelost op je schulden! Voelt vast goed.
  Spaar je eigenlijk ook om over een tijd een flinke aflossing te doen op je hypotheek of heb je een spaarhypotheek?
  Wij zitten met z'n twee gemiddeld op ongeveer 30-40 euro aan boodschappen per week, we kopen bijna alles bij Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaat goed hoor. Wat denk je ervan om je ouders eens te trakteren op een uitje. Misschien een etentje of een dagje weg. Dat is voor hen toch ook heel leuk.
  Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Moneypenny, mijn spaarpotje Hypotheek is inderdaad bedoeld om eind volgend jaar een paar duizend euro van mijn hypotheek te kunnen aflossen. Wat lijkt me dat heerlijk om te doen.

  Lege Zakken Vrouw, ik probeer mijn ouders wel af en toe mee te nemen ergens heen, maar mijn moeder loopt heel slecht en mijn vader wordt steeds warriger, dus het wordt helaas steeds moeilijker. Ik ga er nu één keer per week heen, vaker lukt me helaas niet. Het is moeilijk om je ouders zo oud en gebrekkig te zien worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het gaat goed zeg, zowel het aflossen als het sparen.

  Mijn ouders genieten heerlijk van hun geld en daar ben ik bij mee. Jarenlang hebben ze het financieel niet kunnen doen en moesten ook elke dubbeltje omdraaien. Nu genieten ze er volop van en daar ben ik erg blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk dat jouw ouders wel van hun geld kunnen genieten, Ingrid. Ik hoop dat ze dat nog heel lang kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kwam even voor bij geklikt ;) Hoop dat ik een duit in je spaarpotje gedaan heb.

  Groetjes Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel, Schuldenaar. Heb bij jou ook weer even geklikkerdeklikt. Advertenties lopen trouwens voor geen meter, denk dat ik de kattenpot gewoon weer uit eigen zak zal moeten betalen :-). Er staan ook steeds van die stomme advertenties, die over geld lenen blokkeer ik steeds, maar zolang ik over opruimen en chaos blijf schrijven krijg ik steeds ads van opruimcoaches, haha.

  BeantwoordenVerwijderen