Pagina's

maandag 16 november 2009

Consumindermijmeringen

Ik zat opeens te bedenken wat ik nog meer doe om te bezuinigen. Dingen die niet heel veel zoden aan de dijk zetten, maar toch...

Veel mensen wassen hun haar twee keer achter elkaar als ze onder de douche staan. Een bevriende kapper zei eens tegen me dat dat helemaal niet nodig is. Volgens hem is het veel beter voor je haar als je je haar insmeert met shampoo en dat een paar minuutjes laat intrekken voordat je het uitspoelt. De shampoo heeft dan tijd om goed in te trekken en zijn werk te doen. Wanneer ik onder de douche ga en mijn haar wil wassen, maak ik eerst mijn haar nat en werk de shampoo er goed doorheen (lang haar, dus even goed verdelen). Dan zeep ik me verder in en vervolgens spoel ik haar en huid in één keer schoon. Gaat razendsnel en werkt prima, mijn haar ziet er goed en gezond uit en groeit als een gek (maar dat laatste zal wel niet aan mijn wasmethode liggen). Een keer in de zoveel tijd gebruik ik een goede verzorgende shampoo, maar meestal een goedkoop merk.

Ik heb twee kaasschaven. Geen idee waarom, maar soms wel handig als er eentje in de vaatwasser zit. Nu viel het me op dat de zwarte kaasschaaf veel dunner schaafde dan de witte. Dus: witte kaasschaaf voorzichtig wat rechter gebogen, en die maakt nu ook dunne plakjes. Scheelt toch weer.

Dubbele boterhammen. Vroeger kreeg ik die altijd van mijn moeder. Boterham, beleg erop (voor één snee brood of maar een ietsiepietsie meer), tweede boterham erbovenop. Scheelt een keer beleg en ik vind het wel makkelijk eten. Verschil proef ik eigenlijk nauwelijks.

Nou ja, verwacht van mij maar geen hoogstaande stukjes vandaag, veel beter dan dit zal het niet worden...

11 opmerkingen:

 1. :-) Je gata toch lekker vandaag,ik heb 3 kaasschaven een voor jonge een voor oude kaas en een om ehm kaassliertjes mee te raspen is veel smaakvoller en goedkoper dan gekochte kaasraspjes in een zakje uit de winkel.Oh echte koks zweren daarbij want tijdens het raspen komen de aroma's dan vrij ipv dat die allang verdampt zijn van de kant en klare zakjes culi-redacteur nico( ben ff zn achternaam vergeten maar hij heeft ook ene site zweert er ook altijd bij :-) )
  gr sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder zei altijd over het douchen als je je haar wast dan spoelt je lichaam ook al vast schoon. kaaskortjes worden hier op de rasp gewoon opgemaakt voor over de macaroni.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha Henriette, die gedachte kwam ook bij me op toen ik het stukje schreef over de douche. Je kunt natuurlijk ook een 2-in-1 hair&body product gebruiken, dan klinkt het al een stuk acceptabeler.
  Jonge kaas leg ik voor het raspen altijd even in de vriezer (niet te lang), anders heb ik er altijd ruzie mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hoeft je haar ook niet alle dagen te wassen. Het wordt dan vettiger. In het begin is je haar na twee dagen natuurlijk opnieuw vettig, maar als je doorzet en er telkens één dag meer tussen laat merk je wel dat op den duur je haar pas na een paar dagen een wasbeurt nodig heeft. Ik was mijn haar bv. om de 4 dagen, maar ik heb wel superkort haar natuurlijk.

  En alle kleintjes maken één grote. Dus doen die kleine dingen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was mijn haar ook maar 2 a 3 keer per week, dat is ook voor lang haar genoeg. Met kort haar ben je wel lekker snel klaar. Het is wonderlijk hoeveel kleine dingetjes ik al doe zonder erover na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als je heel, heel veel gedetailleerde tips wilt hebben over energiebesparen, kun je deze enquete invullen (gaat echt heel ver, t/m het weghalen van het lampje van je deurbel): http://www.olino.org/articles/2009/09/28/energie-besparen-is-een-keuze
  De enquete hoort bij een onderzoek dat is afgelopen, maar de site werkt nog altijd. Neem er wel even tijd voor.
  Groet Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zijn er serieus mensen die hun haar 2x achter elkaar wassen? Dat heb ik nog nooit gehoord, waarom dan?
  Ik was mijn haar 1x per week. Sinds ik dat doe is het veel beter te handelen en het scheelt ook een hoop tijd 's ochtends. Het kan sinds ik niet meer rook, daarvoor ging het te veel stinken en moest het wel vaker gewassen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi budgetstudent, ik weet niet beter dan dat ik vroeger mijn haar altijd 2x waste, en wat wel opviel, was dat je de tweede keer met een heel klein beetje shampoo vreselijk veel schuim kreeg. Ik dacht eigenlijk dat iedereen dat deed, haha, het is maar net waar je mee opgroeit, nietwaar? En nu vraag ik me eigenlijk ook af of meer mensen dat doen/deden?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, vroeger deden we dat - 1 keer voor het schoonmaken, en 1 keer voor het mooi.... Kul eigenlijk,dus ik ben er ook maar vanaf gestapt. Inshampooen, de rest van mij wassen, dan haar uitspoelen,cremevoeding erin (moet wel met dat grijze heksenstro van mij), even in laten trekken terwijl ik de "cruciale onderdelen" was, nog even nagenieten, dan de cremespoeling uitspoelen - en ik kan er weer een paar dagen tegen, afhankelijk van de lengte die het haar op dat moment heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man moet wel, hij is al een beetje kalende maar door zijn werk wordt hij supervies, hij werkt in de metaal. Hij doucht daar al maar soms blijft die geur dan nog hangen.
  Als je je haar wilt wennen aan een dagje langer zonder wassen dan kun je het eens afspoelen zonder shampoo, dat doe ik altijd als ik een dagje wil smokkelen.
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kappers hier doen nog steeds twee keer shampoo met wassen.

  BeantwoordenVerwijderen