Pagina's

zondag 15 november 2009

Budget en een moeilijke beslissing

Deze week maar 14,50 euro uitgegeven van mijn huishoudbudget van 60 euro per week, waardoor het 'overschot' in dit potje over drie weken genomen op 81 euro komt. Het potje diversen (25 euro per week) staat op een negatief bedrag van 9,50 euro, omdat ik in die drie weken twee keer voor 20 euro heb getankt, een fles whisky heb gekocht voor de vriendin van wie ik de Auping-matrassen cadeau kreeg, en nog wat kleine cadeautjes voor mensen bij wie ik op visite ben geweest. Geen geld aan kleding uitgegeven, dat bedrag staat nu dus op 45 euro. Over anderhalve week kijk ik wat het resultaat van de potjes over een maand is en pas de weekbedragen daaraan aan. Huishoudbudget kan als het goed is omlaag, potje diversen iets omhoog. Ik krijg in ieder geval wat overzicht en dat is al heel lekker. Volgende week heb ik wel wat meer uitgaven, want mijn wasmiddel en vaatwasmiddel zijn op, evenals wat andere basisbenodigdheden, zoals suiker, pasta en keukenrollen.

Mijn weekmenu van afgelopen week:
Maandag en dinsdag (vond het zo lekker dat ik het twee keer heb gemaakt): spruitjes, gekookte aardappeltjes en een kaaschnitzel.
Woensdag: uit eten
Donderdag: uit eten
Vrijdag: Schnitzel, gekookte aardappelen, witlof met ham en kaas uit de oven (2 personen)
Zaterdag: Erwtensoep uit de vriezer en een uitsmijter op brood (2 personen)
Zondag: Pasta met spinazie, ham, ei en kaas (2 personen)

Vandaag ben ik me aan het oriënteren op een vervelende financiële aangelegenheid. Ook ik ben tien jaar geleden in het 'mooie aanbod' getrapt van een aandelenleasemaatschappij, toen ik veel geld aan aandelen had verdiend en de sky the limit leek wat de beurs betreft. Die lease loopt half december af, maar helaas is er een tekort van 1000 euro, die ex-man en ik dus samen zullen moeten ophoesten. Nu denk ik erover om de aandelen niet te laten verkopen, maar over te nemen. Een kennis die veel verstand van de beurs heeft gaf aan dat dat helemaal geen slechte optie is voor de lange termijn. Ik moet ze dan wel voor best veel geld overnemen, dus dat zou betekenen dat mijn spaarpotjes eraan gaan. Dan heb ik in plaats daarvan wel een nieuw potje als pensioenaanvulling. Beleggen in aandelen op de lange termijn (tien jaar of meer) is over het algemeen vrij rendabel, tussentijdse koersdalingen en -stijgingen moet je dan wel negeren en geen overhaaste beslissingen nemen. Ik hinkel tussen wel en niet overnemen. Doe ik het wel, dan moet ik opnieuw wat geld lenen bij het familielid dat ik net bijna heb afbetaald. Doe ik het niet, dan heb ik tien jaar voor de kat zijn K betaald en ben ik alleen veel geld kwijtgeraakt. Wat is wijsheid? Ik ga nog even googelen en informatie zoeken. En heel, heel hard nadenken.

Vandaag komt de goede Sint aan in ons dorp. Ik hoor de muziek nu al van het plein hierachter en over een uurtje komt de stoet onder mijn raam voorbij. Nu maar duimen dat het op tijd droog wordt, anders staan al die arme vaders, moeder en kindertjes te verregenen.

9 opmerkingen:

 1. Die aandelenlease is een vraagje voor Erica Verdegaal en collega's. Misschien heb je wat aan haar boeken? Gr. Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal eens googlen op haar naam, bedankt voor de tip, Anna,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, was ik weer haha.
  Nu kan je me hoop ik ook op blogger vinden want dat is mijn bedoeling. Kwam weer ff langs voor de katten en was benieuwd of je ook ff bij mij wilt komen kijken?

  Groetjes Schuldenaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een moeilijk beslissing inderdaad. Maar tien jaar voor niets iets betaald hebben klinkt ook zo vervelend. Ik vind dit soort zaken altijd ontzettend lastig. Moet je je schouders ophalen en je verlies accepteren en het loslaten, of valt er nog wat te redden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad Vlijtig Liesje, en ik ben er nog steeds niet uit. Ik moet voor 1 december beslissen en ik word er knap nerveus van. Mijn ex-man zegt verkopen en je verlies accepteren, ben je eindelijk van die troep af. Ik schiet van het ene naar het andere besluit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. moeilijk moeilijk moeilijk ( daarom was ik zo lang stil ;-) ) Maar hoe lang moet je nog hoeveel gaan betalen als je besluit het te doen/door te gaan? En is dat het je waard?( bv als je dan het te verwachtte totaal bedrag bekijkt?) Aan de andere kant, je leeft nu en je wil geen slepende zaken met je mee zeulen, zeker niet als het onzeker is of het uberhaupt echt (veel) op levert...Ik zou denken niet doen...loslaten zonde van het geld,incasseren die tegenslag en lekker fris weer doorgaan, trek er je lering uit zou ik zeggen dat het nu niet goed afgelopen is... zou namelijk ook zonde zijn er nog meer geld aan te verliezen..
  Aan de andere kant ;-) tja is misschien net een soort van staatslot wat je in handen hebt? Het zou zomaar heel veel geld waard kunnen zijn..( maar koop maar eens een jaar lang een lot en kijk of je daar winst mee maakt ;-))is misschien goedkoper ;-) en net zoveel kans? hihi
  Nou ja ik zou het dus niet doen..
  wat soms ook helpt bij het nemen van moeilijke beslissingen is dta ik me voor stel het wel te doen en dan een tijdje te mijmeren hoe dta voelt en dan een tijdje me voor te stellen hoe het is om het niet te doen... en dan neem ik een besluit
  of een lijstje makken met voors en tegens en die elke keer als me wat invalt bij houden.. en dan met een deadline. En dan eerlijk kiezen voor de beste oplossing..puf puf wat een dilemma's :-)
  nouja succes gr sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, ik dacht al, waar blijft ze! :-) Als ik besluit het te doen, koop ik de aandelen over en betaal dus in één keer wat ze waard zijn (zo'n 4000 euro, dus het is nogal wat). Het is dus een eenmalige uitgave, en inderdaad.... een loterij. Op zich heb ik goede ervaringen met beleggen, zolang het geld is dat je niet acuut moet hoeven te verzilveren, want dan is het maar net hoe de beurs zijn pet op dat moment staat. Die 4000 euro zou dus in feite vast staan, tenzij de beurs het zo goed doet dat ik binnen een jaartje een leuke winst maak, dan zou ik kunnen verkopen. Op dit moment hel ik weer over naar niet doen, maar een uurtje geleden hing ik nog zwaar de andere kant op. Ik laat het nog even doorsudderen, hopelijk komt er één beslissing duidelijk bovendrijven in de loop van de komende dagen. Dat 'slepende zaken' dat je noemt is inderdaad een van de dingen die de doorslag zou kunnen geven naar niet doen. Pfff, nou je leest binnenkort wel wat de uiteindelijke beslissing is geworden. Bedankt weer voor het meedenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb er helemaal geen verstand van vandaar ook geen antwoord van mij.
  Ik kan alleen zeggen als jij denkt het geld bijeen te kunnen sprokkelen en er winst mee te kunnen maken ( of quitte) ja dan zou ik het doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op beleggen, aandelen, ...ben ik helemaal niet dol. Ik zou zeggen "ermee stoppen", maar omdat ik er eigenlijk geen verstand van heb zou ik er beter over zwijgen.

  Langs de andere kant vind ik het knap dat je zo weinig aan voeding hebt uitgegeven vorige week. Heel knap. Op (gezonde) voeding bespaar ik niet. Wel koop ik geen snoep meer, weinig koeken en geen water meer (we drinken nu uit de kraan). Ik vind het een hele prestatie dat je zo weinig uitgeeft. Vandaag alleen heb ik aan voeding rond de 30 Euro uitgegeven (vers fruit, groenten, één pak koeken, kip,kaas en extra non-food: pleisters en een knielapje. Niets extra's, maar toch zoveel.
  Aan kledij voor mezelf kan ik STOP zeggen (mooie bloese gezien, maar niet gekocht). Wel sokken gekocht, maar die heb ik nodig en een pyjama voor mijn oudste zoon (die groeit als kool).

  Jij bent alvast goed bezig.

  Groetjes, Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen