Pagina's

maandag 30 november 2009

Hoeveel heb jij nodig?

Vandaag las ik op het blog van Christel de vraag wat je zou doen met een prijs in de loterij. Een vraag waar we denk ik allemaal wel eens enthousiast antwoord op hebben gegeven. Maar het hangt er natuurlijk maar helemaal vanaf hoevéél het is. En dat bracht mij op de volgende vraag:

Hoeveel zou jij moeten winnen om (nog) gelukkig(er) te worden?

Laat ik eens met mezelf beginnen. Voor mij is het ultieme bedrag 400.000 euro.
Daarmee kan ik namelijk:

* Mijn hypotheek aflossen
* Schulden van mij en van mijn vriend aflossen
* Een paar échte donaties doen aan de doelen die mij na aan het hart liggen.
* Een paar goede vrienden een flink steuntje in de rug geven.
* Voldoende geld wegzetten op een spaarrekening voor een leuke maandelijkse aanvulling op mijn inkomen.
* Nou vooruit, een groot feest en een wereldreisje van een paar maanden...

Het resultaat: Ikzelf schuldenvrij én hypotheekvrij, dus maandelijks nog maar 500 euro aan vaste lasten, die betaald kunnen worden uit de maandelijkse rente van de riante spaarpot. Dan hoef ik dus alleen nog maar te werken voor mijn persoonlijke onderhoud, gewoon omdat ik mijn werk zo leuk vind en ik er helemaal niet mee wil stoppen, en dan heb ik veel meer tijd voor vrijwilligerswerk en alle leuke hobby's waar ik nu niet aan toe kom. En ja, ik denk dat ik dan écht op mijn gelukkigst zal zijn.

Ach, het zal wel nooit gebeuren, maar gelukkig is dat ook helemaal niet erg, dromen is ook leuk. Geluk creëer je uiteindelijk zelf, met of zonder geld. En om eerlijk te zijn kan ik me ook best al erg gelukkig voelen als ik naar die prachtige roos kijk die mijn vriend me gaf. Zeg nu eerlijk, dat is toch veel mooier dan zo'n hele bos? (En als je op het plaatje klikt, wordt ie nog veel mooierderder.)

Hoeveel zouden jullie nodig hebben om zorgeloos door het leven te kunnen gaan?

25 opmerkingen:

 1. Om écht zorgeloos door het leven te gaan... ongeveer 200.000. Dan kan ik net als jij de hypotheek aflossen. En is het spaargeld verdubbeld. Ik besteed nu al veel tijd aan mijn gezin en moestuin. Maar als ik helemaal zou kunnen stoppen met werken dan kan ik meer vrijwilligerswerk doen. Nu moet ik echt keuzes maken als ik weer eens voor zo'n mooi en belangrijk project gevraagd wordt. En dat vind ik jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. neem een kleine 300 000. kan ik een huis mee kopen en dat is momenteel een erg onbereikbare droom...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft altijd lastig want het ligt er aan wat je met het bedrag wil doen. Wij hebben samen een spaarsaldo van € 230.000,-. Overwaarde huis ongeveer € 275.000,-. Geen schulden en geen kinderen.Ons doel is (afh van de waardeontwikkeling van ons huis) een spaarsaldo van € 300.000,- dan stoppen we beide met vast werk en willen we 6 maanden per jr freelance gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. even denken.
  voor het kopen van ons huurhuis onfeveer 100.000 want dan is de rest wel te behappen om te betalen (we betalen nu ook huur toch dus ipv dan een restje hypotheek) en van het verschil kan ik dan eens in de mand iemand mijn 'tuin' laten bijhouden.
  verder 43500 om het restschuldgedeelte van de hypotheek van een vriend af te lossen omdat die het al moeilijk genoeg heeft gehad
  en dan is van wat we nu aan inkomen hebben best te leven, maar zonder dat ben ik ook heel gelukkig in ons huurhuisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerst schuldvrij, m'n broer een groot bedrag schenken en wat minder gaan werken. Da's mijn verlanglijstje. Heb overigens net besloten om te stppen met de loterijen waar ik aan mee doe. Dat scheelt mij 35 euro in de maand. Dus winnen zit er voor mij niet meer in.
  Groet van Beer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou heel blij zijn met een bedrag van 100.000 tot 500.000. De 100.000 is genoeg om verlichting van de kosten te krijgen. Bij 500.000 heb ik wat achter de hand en kan ik mensen, die het slecht hebben helpen met hun financiële situatie. Ook ben ik blij met bijv. 10.000 euro. Alles is mooi meegnomen zeg ik dan. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoef niks te winnen, k ben gelukkig zo ik het nu heb,met het inkomen( dat een heel modaal inkomen is ) dat we nu hebben is goed genoeg voor ons allen om er toch wel riant van te leven.(eigen huis,twee auto's,vakanties en nog mogelijkheden om extra dingen te doen als vakantie en bv kunststof kozijnen etc in huis te laten plaatsen)Ik vind het ook gewoon prettig en leuk om te werken.En wij gaan dus nu al zorgeloos door het leven,en ook kunnen we her en der anderen helpen zo nodig.Natuurlijk zou ik best iets kunnen bedenken, wat ik met een groot extra bedrag wat zomaar op mn stoep ligt allemaal zou kunnen doen,maar dat is wat anders.Ik heb het niet nodig om gelukkiger van te worden.Maar als je in de schulden zit en daar erg onder lijdt ( in welke zin dan ook ) dan kan ik me wel voorstellen dat een lot kopen in de hoop wat te winnen erg verleidelijk is.(een vriend die bij de sociale dienst werkte vertelde me eens dat veel van zijn clienten dat deden als ze geld kregen snel een kras lot kopen want die zijn/waren het goedkoopst)
  gr sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 300.000 euro Ook alles aflossen, dus hypotheek en studie kinderen opzij zetten. Dan een deel om rente mee te trekken en dat bedrag af van ons salaris en we weten hoeveel we minder kunnen gaan werken. Ik zou meteen stopppen met op zondag werken.
  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk aan toch wel een ton of 4. Ik zou mijn kinderen geld geven om van de top van hun hypotheek af te lossen. Voor mezelf zou ik een appartement kopen, mijn droom is om een heeeele grote keuken te hebben met een heeeeeele grote tafel waar ik gezellig voor iedereen kan koken.
  Een hele goede geluidsintallatie en een heerlijke relaxstoel en dan ben ik helemaal gelukkig. Nog wat geld naar goede doelen en als er wat over is een vakantie met al mijn nakomelingen.
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wel een beetje gek, de meeste mensen zeggen uit een bepaald soort van idealisme te consuminderen, maar zijn wel met zn allen enorm belust op geld?(eigen huis etc etc)Dus of ze zijn niet helemaal eerlijk want als je iets uit idealisme doet zou je toch niet verlangen naar dat andere?Of ehm meerdere mensen doen het dus niet uit idealisme zoals ze beweren, maar uit noodzaak en ze zijn er dus helemaal niet zo blij mee/over... en das dan best wel weer sneu/jammer.Dan hoop ik maar dat ze snel verbetering van hun sitiuaties mogen krijgen( al dna niet met loterijen of via regering)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik consuminder niet uit idealisme, maar om uiteindelijk financieel onafhankelijk te kunnen zijn en ook later te kunnen leven zoals ik dat wil. Als jij dat belust op geld noemt, vind ik het ook goed. Jij hebt nogal eens de neiging om overal het negatieve uit te halen, heb ik gemerkt, Sillie, maar iedereen moet vind ik zelf weten waarom en hoe hij of zij al dan niet consumindert. Iedereen in zijn waarde laten is voor mij het belangrijkste devies.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmm ik overal het negatieve??Het bevreemde me allen en bijzonder,ik herken het niet, net zo min als dat ik mensen niet in hun waarde zou laten, maar wellicht zal dat zo zijn/over komen in dat geval laat ik het verder hierbij. Succes verder met je financieen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank je Sillie, jij ook. Maar als je bovenstaande reacties naleest, zie je dat iedereen een droom heeft en dat ook iedereen anderen zal helpen als ze geld zouden winnen. Niemand stopt acuut met werken, niemand zou het geld verbrassen, heel positief dus eigenlijk allemaal. En vergeet ook niet dat sommigen het écht moeilijk hebben. Gun ze hun dromen, ik hoop echt dat ze ooit uitkomen. Jammer dat jij blijkbaar wel kritiek mag geven, maar er zelf slecht op reageert. Het zij zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wel oodt(oogopdetoekomst) als je goed leest wens ik volgens mij hetzelfde? dat men op de een of andere manier verbetering van hun situatie krijgen,ik kan wel tegen kritiek hoor, kom maar kom maar kom maar :-) de reden dat ik zeg ik laat het hierbij is omdat niet omdta ik niet tegen kritiek kan, maar dat ik geen mensen wil kwetsen en als ik dus blijkbaar zo overkom hier, dan reageer ik dus beter maar niet,aangezien dat zoeiwezo dus niet mijn bedoeling was/is.Maar ehm als je zelf een bepaald stukje schrijft en daarbij een openvraag het www ingooit dan kun je ehm wel reacties verwachten lijkt mij?Ik ben de enige van je reactiegevers die geen geldwindroom heeft( lijkt het)( voor ik weer iets verkeerds zeg)... fijne dag verder :-)
  Je kunt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoeveel ik nodig zou hebben - geen idee - dat valt zó buiten de realiteit. Een eigen huisje, 3-4 kamers, een tuin(tje) om o.a. eigen groenten te kunnen verbouwen, nog maar drie dagen werken, misschien weer aan studeren, me geen zorgen meer hoeven maken over bazen die uit de bocht vliegen.... Dat lijkt me wel wat!!! Maar, OodT,je schrijft dat je na aflossing hypotheek nog € 500 vaste lasten hebt. Per maand? Daar kan ik me helemaal niets bij voorstellen (kan ook gewoon niet,met mijn inkomen...). Als je wilt antwoorden: wat reken jij dan tot je vaste lasten (ik kom niet verder dan verzekeringen, gas - licht - water - telefoon)?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Rode draad in alle reacties is om een groot bedrag te hebben met als doel onafhankelijkheid en vrije keuzes. Het geld is daarbij puur het middel.Geld als equivalent van TIJD. Zo geldt dat ook voor mij. Het heeft ook wel een psychologische component. Blijkbaar,zijn wij spaarders, te onzeker om nu al te kiezen voor ons hart. We hebben eerst een stukje zekerheid nodig (althans dat geldt voor mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hanneke, jaarlijks ben ik aan vaste lasten 15.000 euro kwijt. Trek ik daarvan 12x mijn hypotheek af, dan kom ik op een maandgemiddelde van 474 euro, iets minder dan 500 euro dus. Waar dat allemaal naartoe gaat? Tja, zo te zien niets bijzonders: Energie, water, telefoon, mobieltje, kabelaansluiting, internet, wegenbelasting, zorgverzekering, overige verzekeringen, gemeenteheffingen, ANWB, twee webdomeinen.
  Ja Kees, zo is het precies, onafhankelijkheid en vrije keuzes, dat zeg je goed. De vrijheid om je hart te volgen zonder de restricties van geld. Wat klinkt dat heerlijk. Maar zo te lezen zijn jullie al goed op weg naar die vrijheid, moet een fijn gevoel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ach ja, als ik er over na ga denken ben ik ook een heel groot deel van mijn maandinkomen kwijt aan vaste lasten. Heb dan wel geen auto etc, maar wel een krant, andere abonnementen, vaste maandelijkse giften,.....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk om te zien dat je zoveel reacties hebt gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. keep posting like this it’s really very good idea, you are awesome!

  buy cialis

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Couldnt agree more with that, very attractive article

  online pharmacy

  BeantwoordenVerwijderen
 22. This is a topic that іѕ close to my heaгt.
  .. Cheeгѕ! Exactlу wheгe arе yοur contact
  detaіls though?

  Feel fгee to ѕurf tо my site -
  geckohaven.com
  Also see my page :: Visit posters website

  BeantwoordenVerwijderen