Pagina's

maandag 21 februari 2011

Bericht

Voor wie af en toe nog eens kijkt of ik alweer een teken van leven heb gegeven, wil ik toch nog een (wellicht laatste) kort blogje schrijven. Mijn laatste blog was er een van opluchting, deze is er een van rouw. Op 9 februari is mijn vader overleden. We hebben de hele dag met ons gezin in het ziekenhuis bij hem gezeten en 's middags om tien voor half vier blies hij heel rustig zijn laatste adem uit. We hadden er vrede mee, hij wilde niet meer. Negentig was hij, en ik denk dat iedereen zou tekenen voor zo'n rustig einde. Wat daaraan vooraf is gegaan zal ik jullie besparen, ik merk ook dat het me te veel pijn doet om erover te schrijven. De berusting maakt langzaam plaats voor mijn eigen emoties, die alle kanten uitschieten, en pas sinds gisteren lopen er af en toe onverwachts opeens tranen over mijn wangen, zoals ook nu. De verdoving begint af te nemen en de werkelijkheid wordt helder. Ik heb geen vader meer. Pappie, wat ben ik blij voor je dat je nu niet meer hoeft op te boksen tegen die wereld die alsmaar sneller gaat en die je al zo lang niet meer kon bijbenen, maar wat zou ik er veel voor geven als we je die laatste weken hadden kunnen besparen. We hebben gedaan wat we konden om je weer de kracht te geven om door te gaan, maar het mocht niet baten. Slaap nu maar, je hebt het verdiend. Eindelijk de rust die je al zo lang wilde.

Alles wat ik belangrijk vond in het leven staat in één klap op zijn kop. Wat kan het me schelen of het afwasmiddel bij de ene winkel twintig cent goedkoper is dan bij de andere? Wat boeit het of ik een lampje vergeet uit te doen of een stekker niet uit het stopcontact haal. Waar gaat het allemaal over? En als ik morgen mijn huis uit zou moeten omdat ik mijn hypotheek niet meer kan opbrengen, who cares? Er zijn rugzakken en een hele grote wereld. Er zijn vrienden, familie en geliefden. Er is mijn moeder, die zo sterk is dat velen daar een voorbeeld aan kunnen en zouden moeten nemen. Ik was mijn focus kwijt door me te focussen op werk, geld en bezuinigen. En blijkbaar moest ik een flinke klap in mijn gezicht krijgen om daar van doordrongen te raken.

Vanaf vandaag richt ik mijn leven opnieuw in. Nee, ik ga me niet opeens te buiten aan allerlei onzin, dat zit niet in mijn aard. En nee, ik stop niet opeens met werken, ik moet wel realistisch blijven. Maar ik ga me weer koesteren in wat echt belangrijk is. In het zonnetje dat nu schijnt, in de liefde voor mijn naasten, in genieten van het leven. Om mijn vader te eren door het maximale te halen uit het leven dat hij me heeft geschonken, want daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.

Misschien ben ik hier volgende week gewoon weer, als de mist is opgetrokken en de balans misschien weer iets is omgeslagen naar een reëler wereldbeeld. En misschien horen jullie niets meer van mij, ik heb echt geen idee.

Ik wens jullie in ieder geval alle geluk van de wereld. Tel je zegeningen, zei mijn moeder altijd, en dat is iets wat ik iedereen op het hart wil drukken. En vergeet niet je genegenheid en liefde te tonen aan de mensen van wie je houdt. Je weet maar nooit of je het morgen nog kan doen.

29 opmerkingen:

 1. Gecondoleerd met je vader. Een heel verlies, ik kan het weten.....

  Neem je tijd om te rouwen. Als je er weer aan toe bent om te bloggen, kom ik graag langs. Zo niet, dan wens ik je alle goeds voor de toekomst.

  Een dikke knuffel en heel veel sterkte.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gecondoleerd met je vader, een prachtige leeftijd heeft hij behaald. Jammer dat je er op die manier achter komt dat er meer is.
  Kom maar tot jezelf en bloggen is heus niet belangrijk. Heel veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gecondoleerd met je vader en heel veel sterkte!

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik wil je condoleren met je vader.

  Je hebt helemaal gelijk. Kan me voorstellen dat zoiets eea weer helemaal in perspectief zet. Er zijn belangrijker zaken dan comsuminderen.

  Het beste, wellicht tot ooit.

  Hou ja taai.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gecondoleerd met dit grote verlies.
  Veel sterkte ermee en ik hoop je weer te lezen in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gecondoleerd met dit verlies. 'k Kan me voorstellen dat je nu vooral niet bezig bent met dagelijkse bezigheden. Neem je tijd om dit te verwerken.
  Sterkte gewenst ook voor je moeder en je zus

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gecondoleerd met het verlies van je vader. Heel veel sterkte ermee. Ik hoop toch nog eens wat van je te lezen in de toekomst, maar neem vooral al de tijd die je nodig hebt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gecondoleerd met dit verlies. Wat een mooie leeftijd heeft je vader gehaald, maar dat maakt het verlies niet minder. Eerder groter. En ja, dan is al het andere ineens volstrekt onbelangrijk. Ik wens je heel veel sterkte toe, en veel lieve mensen om je heen met schouders waarop je zo af en toe mag uithuilen of op kunt steunen. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gecondeleerd met dit zeer grote verlies!

  Niets om je heen is meer belangrijk maar op den duur wil je misschien af en toe van je af schrijven (ik had dat wel teminste) en dan is het lekker als je dat kunt via een blog..

  Ik wil jou, je moeder en zus heel veel sterkte wensen, want hoe oud je pap's ook was je wil je ouders nooit missen!
  Mijn vader is nu 2 jr overleden maar ik mis hem nog iedere dag.

  Neem de tijd, en misschien tot over een tijdje.
  Dikke knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wens je heel veel sterkte de komende tijd en ik vind ook dat je vooral niet moet vergeten te leven. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mag ik je condoleren met het verlies van je vader. Ik wens je de komende tijd heel veel sterkte toe

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allereerst jullie allemaal gecondoleerd en veel sterkte gewenst voor de komende tijd. Veel liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gecondoleerd met het verlies van je vader!
  Ik kan me voorstellen dat alles even op z'n kop staat.
  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gecondoleerd en ik wil je veel sterkte wensen om dit verlies te verwerken. Na jaren zie ik nog wel eens iets in de winkel liggen en denk van oh dat zou mijn vader lekker vinden. Hij blijft altijd een beetje bij je.

  Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O ja, bovenstaand bericht kwam van
  Pien7

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gecondoleerd met het verlies van je vader, wens je heel veel sterkte de komende tijden!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gecondoleerd met je vader, heel veel sterkte de komende tijd. Zorg goed voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gecondoleerd met het verlies van je vader.Er gebeurt veel in jullie familie. Ik snap,dat de waarden in je leven overhoop liggen.Ik hoop,dat je na verloop van tijd weer rust krijgt. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Misschien een opkiukkertje na al die verdrietige dagen? Kijk maar op Vlasleeuwenbekje blogspot.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gecondoleerd met het verlies van je vader.
  Dat is voor 'meisjes' heel erg..want vaders hebben iets bijzonders. Dat zijn de enige mannen waar je altijd een meisje bij kan en wil blijven.
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve Oog Op De Toekomst

  Dank je wel voor je lieve reactie op mijn blog. Ik vind het een groot compliment!

  Fijn dat je af en toe weer een blogje leest. Het valt niet mee, zo'n verlies. Neem de tijd om te rouwen.

  Na verloop van tijd gaan de scherpe kantjes eraf, maar het blijft een groot verlies. Ik heb ook mijn vader verloren. Hij is niet zo oud geworden. 55 jaar. Het is al wat langer geleden, maar ik mis hem nog steeds. Wij hadden een hechte band.

  Heel veel sterkte voor de komende tijd.

  Heel veel liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een verdriet.
  Iemand moeten missen van wie je zielsveel houdt. Een beschadigd hart vol pijn.
  De randen van rouw zijn ruw en rafelig, en de diepte is peilloos.
  Ik hoop dat er draden zijn van goede herinneringen en (een onlosmakelijke band van )liefde.
  Zij zullen je hart 'bij elkaar' houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Gecondoleerd met je vader...wat een mooi logje heb je geschreven....
  Tel je zegeningen, dat is een hele goeie die ik ook dagelijks met mij mee draag.
  Heel veel sterkte...trust those healing hands of time...

  Liefs, Charmaine

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik weet niet of je mijn reactie had gelezen op mijn blog, daarom plaats ik hier ook maar een berichtje. Ik woon in Hoorn (NH) en jij?
  Ik ben weliswaar niet mobiel maar mijn schatje wel dus hij zou eventueel naar jou toe kunnen komen (als je niet in zuid-limburg woont ten minste)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gecondoleerd met het verlies van je vader. Ik weet precies wat je bedoelt wanneer je zegt dat dingen ineens minder belangijk lijken. Het verlies van een dierbare zal je veranderen, maar uiteindelijk zal de wereld wel weer gaan draaien en de zon gaan schijnen, helaas nooit meer zo fel als daarvoor. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Via Spaarcentje gelezen dat je misschien weer gaat bloggen. Als je voelt dat je er weer aan toe bent; heel fijn. Het is erg ingrijpend om je vader te verliezen, de mijn e was nog geen 59 en ik ben een jaar van de planeet geweest, voordat ik weer een beetje bewust in het dagelijks leven terug was. Neem je tijd. Het is altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hee, ik las net ook de blog van spaarcentje. En ik wil even kwijt dat ik heel goed snap dat je de tijd nodig hebt. Als je weer wat gaat schrijven volg ik dat graag. Nou misschien tot dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Heel veel sterkte met de verwerking van het verlies van je vader. Ik miste je al een hele tijd. Hopelijk schrijf je snel weer eens hoe het met je gaat. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen