Pagina's

donderdag 18 augustus 2011

Opruiming

Ik probeer voor de zoveelste keer om wat overtollige ballast in huis kwijt te raken, maar ik ben gewoon niet in de wieg gelegd voor weggooien. Misschien is het een overblijfsel van mijn lagere-schoolperiode waarin ik mijn hele hebben en houwen weggaf om maar aardig gevonden te worden en even niet te worden gepest, maar als ik naar mijn broer en het huis van mijn ouders kijk, lijkt het toch ook enigszins genetisch bepaald te zijn. Weggeven doe ik met veel plezier, maar iets weggooien... ik kán het gewoon niet. Het moet wel heel erg versleten, oud of onbruikbaar zijn wil ik iets aan de vuilnisbak toevertrouwen.

Zo heb ik al jaren een faxapparaat in de schuur liggen, gewoon zo eentje die je op je telefoon aansluit. Ding doet het prima, maar wat móét ik ermee! Weggooien? Tuuuurlijk niet, stel je voor. Er moet toch iemand te vinden zijn die dat ding kan gebruiken?

En die mooie oude analytische balans die ik ooit van mijn broer kreeg, zo'n ding dat ze vroeger serieus in laboratoria gebruikten. Het ding is zeker 35 jaar oud en straalt pure nostalgie uit. Er moeten liefhebbers voor zijn, ik weet het zeker, ik ken ze alleen even niet. Weggooien? Neee, zonde... het is zo'n vernuftig systeem en hij doet het waarschijnlijk nog perfect. Echt decoratief is ie ook niet, en bovendien is het een loei van een ding.

Dan staat hier ook nog een prima sapcentrifuge in de kast. Ooit enthousiast gebruikt, want appel-wortelsap is heel erg lekker, maar omdat ik het zo zonde vind dat al die vezels uit vruchten en groenten in de zeef achterblijven, maak ik liever smoothies in de blender. En dus staat de sapcentrifuge heel zielig en onbegrepen stof te verzamelen.

Over boeken begin ik maar niet eens....

Natuurlijk kan ik de hele handel naar de kringloop brengen, maar op een of andere verwrongen manier voelt dat voor mij hetzelfde als weggooien, omdat ik niet weet waar het terechtkomt. Ik weet dat dat raar klinkt, maar zo werkt het nu eenmaal in mijn hoofd.

Hang mij een goedgevulde rugzak om en ik loop blijmoedig drie weken met alleen de inhoud daarvan door het leven zonder iets te missen. Waarom kan ik in mijn huis dan zo moeilijk afstand ergens van doen? Voer voor psychologen. Ik hoef geen minimalistisch huis, maar íéts weggooien (en dan bedoel ik meer dan een stuk papier dat al aan twee kanten beschreven is) moet toch kunnen!? Ik bewaar echt alles!

Ik ga het dus wéér een keer proberen. Maar of het wat wordt....

9 opmerkingen:

 1. Hier nog zo een. Is het dan misschien gewoon een kwestie van doen? Sterkte ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elke week 10 dingen verzamelen die je echt niet meer nodig hebt. De kringloop is een goede mogelijkheid maar een weggeefwinkel ook of gratis op te halen. Je kunt ook een kastje/plank/doos in de gang zetten voor weggevers en je visite laten uitzoeken. Dingen waar je over twijfelt; doe ze in een wachtkamerdoos en kijk er over een paar weken weer naar. En dan weer na enkele weken. Op een gegeven moment is het wel zover. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar! En al helemaal van de sapcentrifuge! Dan moet je zeker weer vezels erbij gaan eten :-) Doe mij ook maar de hele vruchten dan :-)
  Als je maar ergens twijfel over hebt om weg te doen, dan gewoon niet doen! Bij een volgend eronde maar weer verder kijken. Ik verzamel ook heel wat ... Nee, ook moeilijk naar de kringlopen te brengen! Wat een bekende bekentenissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf gooi ik makkelijk weg als het kapot is, weggeven doe ik ook snel maar mijn man en kinderen niet. Ze verzamelen van alles en ik ben blij dan de zolder vol is maar nog niet instort onder al die dozen met boeken, lp's, speelgoed ed.
  Als ik kleinkinderen krijg, koop ik geen cadeaus, ik ga naar zolder en zoek uit die dozen een passend geschenk :-). Schoonmaken en leuk verpakken en klaar! Dan kan ik nog iets nuttigs geven zoals kleding, vinden de ouders vaak leuker dan de kinderen.

  Pien7

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou eventueel wel interesse hebben in de sapcentrifuge... heb lang getwijfeld om er een te kopen, maar de aanschafprijs houdt me tegen. Dus voordat hij naar de Kringloop gaat, zou ik graag willen proberen of het wat voor mij is. Naar de Kringloop kan altijd nog.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog zo eentje, die het zonde vindt om dingen weg te gooien. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kun je niet wat spullen op marktplaats zetten? Dat maakt het misschien makkelijker. En als dat dan ook niet lukt, naar de kringloop er mee. Dan maak je er anderen nog mee gelukkig!

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een "gratis af te halen"advertentie op internet of bij de supermarkt? Dan maak je een ander blij.En echt mooie boeken wil de bieb ook wel hebben. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen