Pagina's

zaterdag 23 juni 2012

De kogel door de kerk

Bijna een maand geleden nam ik me stellig voor: Ik schrijf pas weer een blog wanneer het tij is gekeerd, en wanneer er even niets te zeiken en te zeuren valt en we niet meer stijf staan van de onrust, frustratie en onzekerheid. Ik schrijf pas weer als ik iets positiefs te melden heb.

En zie.... dat moment is aangebroken!

Vorige week is  mijn vriend na maanden onzekerheid, boosheid en frustraties dan eindelijk officieel klaar met werken! Voor wie het verhaal niet heeft gevolgd of het niet meer weet : Een paar maanden geleden kreeg mijn vriend, die vorig jaar 60 is geworden, ontslag aangetekend. Het UWV gaf daar uiteindelijk geen toestemming voor, dus moest het bedrijf met een ontslagvergoeding komen als ze hem dan zo graag kwijt wilden. En zo begon het kat- en muisspel van belachelijk aanbod, beledigde weigering, tegenbod met gemene dreiging van een mogelijk faillissement (in welk geval mijn vriend met nop op straat zou komen te staan), weigering met tegenbod plus dreigen met de kantonrechter, lange stilte waarin de frustraties hier hoog opliepen. Wat waren we blij met de jurist die ons bijstond, dit kunnen mensen zoals wij gewoon niet alleen. En uiteindelijk kwam er dan anderhalve week geleden een bod waar mijn vriend vrede mee kon hebben en werd het beëindigingscontract getekend. Zijn opzegtermijn van bijna een half jaar mag hij met behoud van salaris thuis uitzitten, want van teruggaan naar de werkvloer was onder deze omstandigheden geen optie, dus dat was meegenomen in de eis. En... mijn vriend heeft zijn (nog behoorlijke) schuld in één keer kunnen aflossen en is voor het eerst in een jaar of tien geheel schuldenvrij! Ik ben zo blij voor hem, en ik zie hem voor mijn ogen veranderen. De doffe blik is uit zijn ogen verdwenen, hij loopt weer rechtop, hij heeft zijn zelfverzekerdheid en zelfrespect terug. Het valt echt iedereen op. Hij straalt positieve energie uit, en dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op mijn eigen humeur, want die hele toestand heeft er bij mij ook aardig ingehakt. Onzekerheid en machteloosheid werken verlammend. Eergisteren kreeg ik een sms-je van mijn vriend: "Hapje bij de Griek?" Want dat was een van de dingen die hij een keer tegen de jurist zei: Ik hoef er niet rijk van te worden, maar ik zou zo graag eens tegen mijn meissie willen kunnen zeggen: "Kom we gaan lekker uit eten, ik trakteer." En dat hebben we dus eergisteren gedaan, heerlijk op het terrasje bij de lokale Griek mezzes gegeten in het zonnetje. Het begin van een nieuw leven, het zal even wennen worden, maar het voelt verdraaid lekker.

Wat mezelf betreft: Volgende week een deadline, boek is op een laatste leesronde na klaar, ik laat het nu even een paar dagen liggen om wat afstand van mijn vertaling te kunnen nemen zodat ik straks met een vrij onbevangen blik de laatste kronkels en foutjes kan opsporen. Omdat de opdrachtgever van dit boek de uitgever is waar ik wel eens over heb geklaagd omdat je nooit zonder zeuren je geld krijgt, had ik op 8 maart al een voorschotfactuur gestuurd. Maar natuurlijk werd ook die niet zonder slag of stoot betaald, vreselijk frustrerend. Maar weer eens een herinnering gestuurd, waar ik ook niet veel van verwachtte, dus groot was mijn verrassing toen ik gisteravond zonder veel hoop mijn zakelijke rekening bekeek en zag dat er betaald was. Geen moment te vroeg, want de belasting is ook nog niet zo vriendelijk geweest om mijn teruggave te storten, dus de situatie was nogal penibel aan het worden. Dus ook wat dat betreft opluchting.

Een paar weken geleden besefte ik opeens dat ik nog geen nieuwe opdracht had liggen. Op zich lijkt het me heerlijk om eens een paar weken zonder boek voor mijn neus aan mijn bureau te zitten, maar ik heb het geld nu eenmaal nodig. Dus ook daar begon ik me, naast de andere dingen die speelden, plotseling heel ongerust over te maken. Geen werk, geen inkomen, zo eenvoudig is het gewoon. Maar net zoals het tot nu toe altijd is gegaan, kreeg ik vorige week het verlossende mailtje: Wil je een boek voor ons vertalen? Ja, natuurlijk wil ik dat! En het leuke is dat dat boek pas eind juli beschikbaar is om te vertalen, dus komt mijn wens zomaar uit: Drie weken lang heb ik geen werk in huis en dus echt vrij.

Kortom, alles loopt opeens weer even op rolletjes. Daar ga ik maar eens ontzettend van genieten!

20 opmerkingen:

 1. O ik doe hier even een vreugdedansje voor jou!
  Genieten, op alle fronten. Het is je van harte gegund. En wat heerlijk voor je vriend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, fijn om eens goed nieuws te horen, 't is jullie beiden zo gegund,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, het werd wel eens tijd hé, na al dat gezeur :-)

   Verwijderen
 3. Ik word helemaal vrolijk van deze blog! Wat een fijn nieuws.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn zeg, zo even goed nieuws! En ook lekker dat je weer een opdracht binnen hebt. Het klinkt vaak wel even aantrekkelijk, een beetje rust, maar uiteindelijk kun je toch vaak maar beter wat werk op je hebben wachten, het zijn toch ook weer inkomsten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh dat vind ik echt prachtig nieuws!! Wat enorm fijn voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Man, wat heerlijk voor jullie! Geniet van het nieuwe, gekeerde tij. Ben blij voor jullie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed nieuws is fijn om te lezen. En na alle prettige dingen ook nog even vakantie. nu hopen dat het lekker weer gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk nieuws. Geniet van je vrije tijd, samen met je vriend.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me jullie opluchting na dat juridisch touwtrekken goed voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heerlijk wanneer alles een keertje meezit. Geniet maar lekker van je vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier past alleen maar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat een opluchting voor jullie , en wees maar erg trots op hem
  ik hoop dat jullie een goed leven krijgen samen

  groetjes natanja

  BeantwoordenVerwijderen
 13. YES!!! Wat een fantastisch nieuws, voor jullie allebei! Het is jullie zo gegund. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk om zo'n goed nieuws te horen! Geniet samen met je vriend maar van je vakantie! Het is jullie echt gegund!
  Veel liefs, Zjizjipke!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat fijn dat de rust weer is wedergekeerd! Zo'n ontslagprocedure hakt er altijd bij iedereen wel flink in. Nu even lekker bijkomen van alles, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn zeg! Heerlijk als de dingen op hun plek vallen, klanten op tijd betalen, en je een opdracht krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh wat heerlijk voor jullie. Ik had een tijdje je blog niet bezocht, vandaar nu pas mijn reactie. Ik ben blij voor jullie dat het uiteindelijk toch goed gekomen is.

  BeantwoordenVerwijderen