Pagina's

donderdag 11 oktober 2012

Ontdaan...

Vanmiddag ging ik met mijn moeder naar fysio in het verzorgingstehuis waar ze vorig jaar een tijdlang verbleef. Ik zet haar dan altijd voor de deur af en zoek daarna een parkeerplek. Toen ik mijn moeder uit de auto hielp, hoorde ik opeens een doffe plof naast me, op nog geen halve meter afstand. Tot mijn verbijstering lag daar een duif, plat op zijn rug. Het kopje bewoog nog, en terwijl ik ernaar staarde, en mijn hersenen probeerden te verwerken wat er zojuist was gebeurd, zag ik bloed in zijn oogjes opwellen en op de grond druppelen, steeds meer, alsof hij bloed huilde, tot er een donker plasje bloed onder zijn kopje lag. Zwaar ontdaan ben ik naar binnen gestoven, nog met het idee om de dierenambulance te bellen, maar de mevrouw achter de balie zat aan de telefoon en had geen oog voor me. Terug naar buiten gerend, waar ik zag dat de duif inmiddels dood was. Een schoonmaker die toevallig binnen bezig was pakte het diertje oneerbiedig bij een vleugel en gooide het in een vuilnisbak. Het heeft alles bij elkaar misschien een minuut geduurd, maar ik ben er nog ontdaan van. Waarschijnlijk is het beestje tegen een van de vele glazen ramen boven de ingang van het tehuis gevlogen, zoals daar wel vaker schijnt te gebeuren, hoorde ik later. En ik zie maar steeds die oogjes voor me, bloed huilend, en die mooie witte, zachte verenbuik. En ik laat een traan, ter erkenning van zijn bestaan, waar zo plotseling een eind aan kwam.

11 opmerkingen:

 1. Wat naar, maar de duif kon je toch niet meer redden en het was ook niet jouw schuld. Geef, als vervanging, maar een paar extra stevige knuffels aan Sam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bah! Ik kan ook enorm van slag raken door dat soort zaken... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé, wat akelig! Daar schrik je toch even van. Fijn dat jij toch even bij deze duif hebt stilgestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vreselijk en niets meer aan te doen voor deze duifje. Wat je wel zal kunnen doen is de roofvogels stickers kopen en met toestemming op de ramen plakken van de tehuis. Vogels vliegen dan niet meer tegen de raam! Dan heb je echt een goede daad verricht en kan in de toekomst zonder trauma deze plek bezoeken. Voor stickers kijk op internet of de vogelbescherming...Lieve groeten, Kristin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip, Kristin. Het zijn alleen wel erg hooggelegen ramen boven de ingang die volgens mij niet openkunnen. Zal er volgende keer eens goed op letten.

   Verwijderen
 5. Dat is nare gebeurtenis, inderdaad. :(
  Ik heb zo'n ervaring gehad met een musje. Die vloog bij ons op kantoor naar binnen, zo pardoes tegen één van de binnenramen aan. Ik heb hem voorzichtig opgetild en toen blies het diertje zijn laatste adem uit. Je voelt je dan ineens zo machteloos, he. :(

  BeantwoordenVerwijderen