Pagina's

vrijdag 5 oktober 2012

Snertweer

Uit het raam naar de stortregen starend nam ik gisteren het besluit om weer eens erwtensoep te maken. Nou, dan is de herfst wat mij betreft toch echt een feit, hoor. Hoewel de c.v. hier nog niet aan is geweest, moet ik met weemoed aanvaarden dat het nu toch echt wel gedaan is met de mooie dagen. Even de knop in het hoofd om en de donkere maanden door zien te komen.

Bij een van mijn supers waren de ribkarbonades in de aanbieding, zodat het erwtensoepbesluit meteen werd uitgevoerd. Ik besloot een flinke pan vol te maken, lekker voor de voorraad of om met anderen te delen. Gisteren dus meteen de daad bij het woord gevoegd. Ik moet bekennen dat ik me er met erwtensoep altijd makkelijk vanaf maak met voorgesneden erwtensoepgroenten, maar dat schap bleek leeg te zijn. Door naar de groentenboer dus, waar een ongesneden erwtensoeppakket lag, inclusief spliterwten, voor 2,50 euro. Dan maar zelf snijden, besloot ik dapper. En zo stond ik een uurtje later te worstelen met een selderijknol terwijl de erwten en de karbonades in de snelkookpan stonden te sissen. Toen ik de helft van de knol eenmaal van schil en bruine plekjes had ontdaan en grondig had gewassen (wat geven die dingen een rotzooi!), was ik toch al snel tien minuten verder. Daarna de winterwortel, de prei en de uien gesneden, tel er nog maar tien minuten bij op. Op zich vind ik op mijn gemakkie groenten snijden een prettige bezigheid, het brengt mijn hoofd tot rust na het hersenknarsen van een paar uur vertalen, maar nu stond ik tijdens het snijden uit te rekenen wat die groenten me aan arbeidsloon kostten. Twintig minuten snijden vertaalt zich (letterlijk) toch al snel in 250 woordjes, oftewel 12,50 euro. Kostbaar soepje. Natuurlijk mag ik niet vergeten dat zo'n noodzakelijke pauze erin resulteert dat ik daarna weer in sneltreinvaart verder kan werken, maar die tijd had ik liever besteed aan nog een paar naalden verder breien aan de hopelijk superleuke poncho die op de pennen staat, of aan een andere hersenloze bezigheid. Ik kan nu wel stellen dat soepgroenten snijden niet hoog op mijn lijstje van leuke dingen staat. Bovendien heb ik de helft van het pakket over, en moet ik heel hard gaan bedenken wat ik met een halve selderijknol, een prei en een halve winterwortel ga doen, maar dat zijn zorgen voor overmorgen.

Nu staat er een grote pan met erwtensoep in de koelkast, ik schat het op zo'n drieënhalve liter, dus vanavond (en morgen...) hoef ik in ieder geval geen tijd aan koken te besteden, dat scheelt dan weer. Wel even de kosten globaal op een rijtje gezet natuurlijk. Drie ribkarbonades: 2,50 euro. Groentenpakket plus spliterwten: 1,75 euro (want gedeeltelijk gebruikt), een pond voorgesneden soepgroenten (gewone dus, want die had de groentenboer wel, en ik hou nu eenmaal van heel veel groenten in mijn soep): 1,50 euro, bouillonblokje: ehhh.... 0,15 euro? En een rookworst uit de aanbieding: 0,99 euro. Totaal: 6,89 euro. Uitgaande van 300 ml per portie is dat nog geen 60 cent per kom. Eén portie gaat naar buuv/vriendin, vriendlief komt vanavond uiteraard eten, en er gaan twee porties in de vriezer, eentje om komende week mee te nemen naar mijn moeder. En de rest gaat vandaag en morgen met gemak schoon op.

Jeetje, wat een lang en saai verhaal over een pan erwtensoep, maar ach, wijt dat maar aan het snertweer.

Van de week nog bijna in een valse aanbieding getrapt. Kruidvat had de multivitamine die ik al sinds jaar en dag elke ochtend trouw slik in de aanbieding, wat mooi uitkwam want de pot was net leeg. Twee potten van 120 stuks voor 7,00 euro. Helaas stond er nog maar één pot, en dan geldt de korting niet. Ernaast stonden voordeelverpakkingen: 300 stuks voor 7,99 euro. Het rekensommetje was snel gemaakt. Voor 300 tabletten in de aanbieding zou ik omgerekend (2,5 x 3,50 euro) 8,75 euro hebben betaald, nu dus 7,99 euro. Zo zie je maar weer dat aanbiedingen echt niet altijd voordeliger zijn. Lesje weer geleerd.



10 opmerkingen:

  1. Ondanks dat 'k geen snert lust, heb 'k je heule verhaal met smaak gelezen,
    eet ze

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, heb er nu al trek in. Kan aan jou dus geen bakkie kwijt?

      Verwijderen
  2. Ik ben er ook niet dol op eerlijk gezegd. Ben sowieso geen soepig mens. Doe mij maar voedsel dat gekauwd moet worden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, had ik toch misgegokt toen ik dacht dat jij vast wel een snertwijf zou zijn ;-)

      Verwijderen
  3. haha als je alles vertaalt naar arbeidsloon dan zijn veel zogenaamde bespaaracties niet echt winstgevend. Ik heb ook wel eens doorgerekend dat die extra kamer bij ons waar de was droogt, toch echt wel duurder is dan een droger ;-)

    Maar t voordeel van zelf gesneden soepgroenten is natuurlijk de versheid en de extra vitamientjes, die in voorgesneden groenten al voor de helft zijn vervlogen.

    Ik reken niet om in arbeidsloon maar meer in voldoening die iets me geeft. Ik weet ook wel dat broodbakken ook stroom kost maar ik heb er veel voldoening van en door alles zelf te maken en te snijden ga je als vanzelf zuiniger om met dingen, omdat je weet wat voor moeite je deed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De groentenman hier snijdt alle soepgroente elke dag vers, het zag er fris en gezond uit. Klopt wat je over voldoening schrijft, alleen haal ik die helaas niet uit erwtensoepgroenten snijden, weet ik nu. Vandaar waarschijnlijk opeens dat omrekenen. Paprika's, uien, gember, knoflook, boontjes en worteltjes snijden voor een lekkere roerbak doe ik dan weer fluitend, maar dat beschouw ik een beetje als kleuren- en geurentherapie. Denk dat ik knolselderij, prei en winterwortel gewoon niet aantrekkelijk vind om mee bezig te zijn.

      Verwijderen
  4. Haha,
    Je had nog meer soep kunnen maken en dat invriezen
    Prei en wortel zijn lekker in een schotel gierst met banaan. koken in cocosmelk (of water met een flinke handvol cocos) met wat kerrie en komijn, kaas er door gebakken banaan met kerrie erbi - heerlijke vega maaltijd. Heb je geen gierst, gebruik je rijst.
    En dan die selderij raspen en mengen met wat appel en of rozijntjes, beetje mayo en of youghurt, peper, wat walnoten van pluk of winkel, of niet natuurlijk - heerlijke herfstsalade voor lunch of bij de maaltijd! Niet te lang van te voren doen, want selderij en appel verkleuren nogal. hoewel, als je nog wat citroensap hebt druppel je dat er over en dan verkleurt het niet.
    Lekker smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had geen grotere pan... :-)
      Bedankt voor de recepten, heb nog een blik kokosmelk staan, dus misschien ga ik die eerste wel uitproberen. Knolselderij vind ik eigenlijk alleen lekker in erwtensoep, ben niet zo dol op de smaak rauw. Misschien wordt het een aardappel-knolselderijpuree, dat lijkt me nog wel wat.

      Verwijderen
  5. Een zeer smaakvol verhaal. En ja, snert(weer) hoort bij de Herfst. Where else?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke blog om te lezen.

    Zelf krijg ik ook superveel zin om weer eens een grote pan erwtensoep te maken. Helaas moet hier eerst de vriezer leeg gegeten worden voordat er ruimte is voor ingevroren porties snert. Maar ik vind het altijd leuk om te doen, zelf erwtensoep maken.

    Verder wil ik komende winter weer regelmatig linzensoep gaan maken, heerlijk. En ik heb nog ergens een oud recept voor stumpelbonensoep (snijbonensoep, ooit gebruikt uit een boekje over Twentse streekgerechten, hoewel ik zelf niet uit Twente kom), uit mijn hoofd is dat met witte bonen, snijbonen in het zout, krabbetjes en verse selderij en peper naar smaak, geserveerd met roggebrood met spek. Dat lijkt me ook heerlijk om weer eens te maken. Dat is al weer jaren geleden dat ik deze soep voor het laatst gemaakt heb.

    En ik wil ook eens zelf bruinebonensoep gaan maken. Ik vind maaltijdsoepen heerlijk.

    Geniet van de lekkere erwtensoep.

    Nog een fijne zondagavond.

    Groeten van Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen