Pagina's

woensdag 21 oktober 2009

De invloed van advertentiesites

Voor de stormachtige opkomst van websites als Marktplaats, Speurders e.d. kon je als koopjesjager of verzamelaar nog wel eens een echt koopje op de kop tikken, op rommelmarkten of bij een kofferbakverkoop. Sinds dat soort advertentiesites zo'n enorme vlucht hebben genomen is dat er echter nauwelijks meer bij. Iedereen weet precies wat iets waard is en wat een gek ervoor geeft. Het geeft me een tweeslachtig gevoel. Ik verkoop nog steeds regelmatig iets op Marktplaats, geweldig natuurlijk om je spulletjes een tweede leven te geven en er nog iets voor terug te krijgen ook. Maar de concurrentie is zo moordend dat je soms dik onder de tweedehands waarde moet gaan zitten om nog iets te verkopen. Zeldzame exemplaren van bijvoorbeeld boeken blijken opeens helemaal niet zeldzaam meer te zijn en komen in groten getale van stoffige planken en uit vergeten hoekjes, omdat men door op advertentiesites te snuffelen opeens beseft iets verkoopbaars in de kast te hebben staan. Op zich geen slechte zaak, zo kunnen er veel mensen blij worden gemaakt zonder een onrealistische hoofdprijs te moeten betalen.

Uit mijn kast viste ik een massagevoetenbad en een stepper die ik niet gebruik en die in het kader van mijn opruimactie verkocht kunnen worden. En wat doe je dan? Je maakt een foto en gaat op Marktplaats snuffelen om te zien wat er zoal aan dat soort apparaten wordt aangeboden en wat men ervoor biedt. Nou, veel aanbod en weinig biedingen dus. Lijsten vol voetenbaden en steppers trekken aan mijn oog voorbij, de een nog mooier, nieuwer en moderner dan de ander. Moet ik daar nog iets aan toevoegen? Heeft dat enige zin? Ik heb in de loop der jaren al veel spulletjes - vooral verzamelingen - op deze manier verkocht, maar de markt lijkt inmiddels verzadigd. Als je iets zoekt, keus te over, je kunt het zo gek niet bedenken of het is voor een habbekrats te koop. Maar verkopen wordt daardoor steeds moeilijker.

Toch zet ik ze erop, de foto is toch al gemaakt en aan positief denken is nog nooit iemand doodgegaan. (Hoewel dat bij nader inzien waarschijnlijk niet waar is - "Er komt vast geen trein aan wanneer ik nu oversteek..." - maar dat terzijde.). Zijn ze na twee weken nog niet verkocht, dan gaan ze - uiteraard - naar de kringloop.

1 opmerking:

  1. Ja, ik herken dat wel, het wordt steeds voller op Marktplaats. Wanneer je iets erop zet, staat de advertentie al binnen diezelfde dag voorbij de 50-ste pagina. En vaak zijn er inderdaad veel dezelfde artikelen.

    Maar toch loont het om het erop te zetten, want ook al zijn er misschien heel veel steppers in de aanbieding, misschien weer net niet in jouw regio, waardoor je toch kans maakt.

    En ik blijf me verbazen wat mensen vaak bieden. Ik zet er vaak t.e.a.b. bij, en soms worden er bedragen betaald waarbij je net zo goed een nieuw exemplaar voor kan kopen! Dus zo loont het toch wel de moeite. :-)

    BeantwoordenVerwijderen