Pagina's

zondag 29 november 2009

Budget

Alweer een week voorbij, een maand zelfs bijna. Ik heb nu een maandlang mijn drie budgetten - huishoudpot, diversen en kleding - bijgehouden en kom tot de volgende conclusie.

Het budget voor Huishouden (boodschappen, schoonmaakmiddelen e.d.) van 60 euro per week is ruim. Deze week waren de uitgaven daarvoor 42,15 euro, daar zit 10 euro kattengeld in. Over een maand genomen heb ik een positief saldo van 90,45 euro. Dat kan dus omlaag. Het potje Diversen dreigde in het begin van de maand mis te gaan door wat onvermijdelijke uitgaven, maar door de verkoop van twee dingen op Marktplaats is ook dat saldo toch nog positief uitgekomen op 23,53 euro. Budget voor Kleding zoals verwacht nauwelijks aangesproken (op de eerder genoemde spijkerbroek van 3 euro na), dus een positief saldo van 72 euro. Ik ga dus wat bijstellen. De komende maand worden dit de nieuwe bedragen per week:

Huishouden: 50 euro (was 60)
Diversen: 30 euro (was 25)
Kleding: 15 euro (gelijk gebleven ivm buffertje opbouwen voor grotere uitgaven)

Toch 5 euro besparing per week. Als dit ook in de wat duurdere decembermaand lukt kan ik het nieuwe jaar misschien met een nog lager budget beginnen (wel reëel blijven en niet doorslaan).

Morgen is het tijd voor een overzicht van schulden en spaargeld. Daar is wel het een en ander in veranderd deze maand.

6 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Realiseer je dat december een dure maand is, ook al probeer je sober te zijn. Niet voor niets hebben heel veel mensen een december toeslag. Veel vrije tijd in december helpt ook al niet mee. Lukt het je dus om in december "in de pas" te blijven, dan belooft dat veel goeds!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,
  December is voor mij niet echt een duurdere maand en ik heb ook niet meer vrij dan anders, ik werk over het algemeen gewoon lekker door, dus dat zal allemaal wel meevallen. Gaat gewoon lukken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is dit je budget voor 1 of 2 personen? Als ik die bedragen zie dan weet ik dat wij met zijn viertjes al heel wat meer kwijt zijn. Huishoudgeld alleen is al 350 euro voor 4 personen de maand. Daar zit dan wel poetsspul bij en dergelijke. Maar mijn man en kinderen willen dan niet meeconsuminderen op eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit budget is voor ongeveer 1,5 persoon, Pien Mijn lat-vriend eet ongeveer 4x per week bij mij (dus die moet wel meeconsuminderen, anders krijgt ie gewoon niets, haha). Poetsspul en persoonlijke verzorging gaat ook uit dit budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat 50 euro wel een aardig budget is inderdaad. Ik geef per week 35 euro uit in mijn eentje. Daar zit alles in qua schoonmaakmiddelen en drogisterijspullen. Ik heb daar het kattenvoer niet bijgerekend omdat ik alle kosten voor mijn dieren inclusief dierenarts enzo apart bijhoud. Eén van hen is vorig jaar ziek geweest en zit nu op dieetvoer. Dus dat bedrag was nu 100 euro per maand het afgelopen jaar. Wel veel maar ik lever graag wat anders in voor de gezondheid van mijn katten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dat dieetvoer voor katten is duur, Ineke, weet ik nog van mijn vroegere katten, maar inderdaad, dat is niet iets om op in te leveren, wat moet dat moet.

  BeantwoordenVerwijderen