Pagina's

zondag 8 november 2009

Een goed gevoel

(Zie mijn vorige weblog en het weblog "Maatje" van 29 oktober voor de voorgeschiedenis van dit verhaal.)
Het was gezellig vanmiddag. Y is een vriendelijke, rustige man (ik heb de neiging om 'jongen' te zeggen, hoewel hij toch al 35 is, teken dat ik oud word?) die even de kat uit de boom moet kijken, wat logisch is. Voor mij gold natuurlijk hetzelfde, al ben ik wat makkelijker in de omgang met mensen. Hij had een lijstje gemaakt met dingen die hij nodig had, dus we hadden ook echt een doel. Omdat hij bang was dat hij het lopend niet zou redden, hadden we zijn rolstoel mee in de auto genomen, waar ik dus achter heb gelopen terwijl hij rustig door de hallen liep. Kreeg menige bevreemde blik omdat ik achter een lege rolstoel liep, haha, maar dat kon me niets schelen. Was wel handig om de gekochte spullen op te leggen. Na een half uurtje lopen hebben we een kop koffie genomen, zodat hij even kon uitrusten. Hij praat zacht en heel langzaam, waarschijnlijk omdat zijn hersenen door zijn hersenbloeding vier jaar geleden nog moeite hebben met het verwerken van informatie, maar hij is prima te verstaan, zodat een gewoon gesprek geen enkel probleem is. In de auto begon hij al het een en ander over zichzelf te vertellen, onder andere dat zijn moeder, die hij in deze situatie natuurlijk hard nodig had, vorig jaar is overleden. Verder heeft hij zo goed als geen familie, en ook vrienden hebben het de afgelopen jaren laten afweten.

De inkopen zijn op een paar dingen na goed gelukt, na flink afdingen uiteraard, dus we verlieten de Zwarte Markt met een tevreden gevoel. Y kan maar één arm gebruiken, de communicatie tussen zijn hersenen en zijn linkerarm is volledig verdwenen en komt niet meer terug. Ik besef nu wat een impact dat op je hele leven moet hebben, de eenvoudigste dingen zijn opeens heel moeilijk of zelfs onmogelijk. Ik heb net geprobeerd om tien minuten alles met één arm te doen..... pffff..... probeer maar eens! Heb met bewondering gekeken hoe hij zich toch redt. Ik ben niet van plan om als verzorgster/verpleegster te fungeren, die heeft hij genoeg, maar het is best lastig om iemand te laten modderen als iets wat langer duurt. Maar hij redt zich de hele week zonder mij, dus ga ik hem niet overal bij helpen, wat hij trouwens ook helemaal niet wil. We hebben afgesproken dat hij het gewoon vraagt als hij graag wil dat ik hem ergens bij help.

Na de Zwarte Markt hebben we nog wat gedronken in een plaatselijk café, maar Y moest om zes uur terug in het verzorgingstehuis zijn voor zijn medicijnen, dus heb ik hem op tijd thuisgebracht. Volgende keer gaan we een rondje dorp doen voor nog wat inkopen, met een lunch in een grand-café. Ik heb er een goed gevoel over, komt wel goed met ons.

8 opmerkingen:

 1. Het klinkt wel of jullie een gezellige middag hadden. :-) De zwarte markt is altijd leuk wel.Denkt je maat er nog over weer op zich zelf te gaan wonen?Of zit dat er helemaal niet in voor hem?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Sillie, hij wil volgend jaar terug naar Alkmaar, waar hij altijd heeft gewoond en waar hij zich meer thuisvoelt dan in dit dorp.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi

  ik wil even zeggen dat ik het super tof vind dat je zoeits doet ik heb zelf een licht verstandelijke beperkingen en ik heb ook een maatje en ik moet zeggen dat ik er super veel aan heb ik hoop dat jullie veel aan elkaar hebben
  groetjes natanja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat jij ook een maatje hebt, Natanja. Wat doen jullie zoal samen? Leuke ideeën zijn welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat je de energie hebt om dit te doen. Want zo vanzelfsprekend is dat toch allemaal niet. Petje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nou ja wij gaan graag naar de bioschoop
  een broodje eten in de stad en we hebben weleens cake gemaakt

  sorry als ik wat spel fouten maak

  groetjes natanja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zal Y vragen of hij bioscoop misschien leuk vindt. Ik weet niet in hoeverre hij een film na die hersenbloeding kan volgen. Broodje eten en winkelen gaan we volgende week doen. Nog geen idee of hij van lekker eten houdt. Hij kan maar één arm gebruiken, dat lijkt me sowieso lastig eten.
  (En valt wel mee met die spelfouten van jou hoor.)

  BeantwoordenVerwijderen