Pagina's

maandag 9 november 2009

Verwarmingsoverwegingen

Ik ben nog steeds een beetje aan het hannesen met de verwarming in huis. Vandaag zit ik zo'n beetje de hele dag in mijn werkkamer, dus blijft de c.v. uit. Ik heb mijn convectorkacheltje tien minuutjes aangehad, wat voldoende was om het even behaaglijk te maken hier. Beneden is het killig, 18 graden, wat goed is, want dan laat ik me tenminste niet verleiden om elders in huis andere dingen te gaan doen dan werken. Natuurlijk heb ik een lekker dik vest en warme sloffen aan, maar ik voel het alweer frisjes worden. Mijn convectorkacheltje heeft drie standen: 750 watt, 1250 watt en 2000 watt. En eigenlijk heb ik geen idee wat dat me kost. Misschien ben ik wel helemaal niet zuinig bezig door steeds dat kacheltje even aan te doen. Alleen de radiator in mijn werkkamer aandoen heeft geen zin, want de thermostaat zit beneden, dus slaat de c.v. toch niet aan zolang het beneden 18 graden blijft. Wat is wijsheid? In tegenstelling tot wat je zou denken, krijg ik van typen ijskoude vingers. Misschien moet ik toch maar even naar de Action of Zeeman voor een paar fleece handschoentjes waarvan ik de vingertopjes kan afknippen, hoewel dat voor mijn gevoel wel wat ver gaat. Het moet niet armoedig worden.

Ik kreeg net een fijn mailtje met een nieuwe werkopdracht, een hele leuke nog wel, voor begin volgend jaar. Nu nog even zien of dat in mijn schema in te passen is, want het wordt allemaal wel heel krap met de deadlines. Maar het betekent wel dat ik tot halverwege volgend jaar onder de pannen ben en mijn spaargeld waarschijnlijk ook leuk kan aanvullen, dus ik denk dat ik die opdracht maar gewoon aanneem. Ik zie wel waar het schip strandt.

19 opmerkingen:

 1. Als jij denkt dat je het aankan moet je het lekker aannemen. Kan je niet alvast een klein beetje vooruit werken zodat je de deadline voor bent?

  Met die handschoenen zou mij ook te ver gaan hoor! Pfft een beetje warmte is wel behaaglijk. Moet ik wel zeggen dat ik vandaag niet erg objectief dr na kijk hahaha.
  Ben namelijk steenkoud op dit moment.

  Groetjes Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nu al met twee grote opdrachten bezig, Schuldenaar, dus deze komt er extra bij, zodat ze half door elkaar gaan lopen. Zal niet de eerste keer zijn dat ik iets teveel hooi op mijn vork neem, maar beter iets te veel dan niets te doen hebben. De zon schijnt nu op mijn raam, dus het is wel weer lekker hier, scheelt echt een paar graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ehm hoeveel euro denk je te besparen met het ehm niet stoken en vraag twee is het dat je waard dan?Een beetje comfi werken versterkt de produktiviteit .... en je ben je eigen baas? dan moet je goed zorgen voor jezelf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk toch wel aardig te kunnen besparen met niet stoken, Sillie, ik heb geen idee omdat dit het eerste jaar is dat ik erop let. Het wordt op een gegeven moment ook een beetje een sport om die cv uit te laten. Ik weet dat ik wel eens de neiging tot doorslaan heb, maar ik trek natuurlijk wel een grens wanneer mijn productiviteit eronder zou gaan leiden. En misschien heb je gelijk en moet ik niet zo star vasthouden aan dit idee. Gelukkig is het nu tijd om even rustig beneden te gaan zitten, dus gaat het houtkacheltje lekker aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ehm ik dacht misschien hou je de ehm weekverbruiken/maandverbruiken van electra en gas enzo bij... dan heb je een klein idee van je verbruik( ook maar uit het blaadje van energieleverancier gelezen hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat je met zo'n elektrisch kacheltje een eind komt wat besparen betreft hoor. Heb dat zelf ook vaak gedaan en ik heb echt weinig elektriciteit verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. btw als er ijspegels aan je neus beginnen te hangen is het misschien toch een indicatie dat je de boel iets warmer moet zetten hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, zo erg is het gelukkig nog niet, Sillie, maar lief dat je zo bezorgd om me bent :-). Bijhouden van de meterstanden heeft denk ik niet zoveel zin, ik heb toch geen vergelijkingsmateriaal met vóór mijn consumindermanier.
  Budgetstudent, goed te horen dat zo'n kacheltje dus geen grote energievreter is, dank je. Ik zet hem ook niet lang achter elkaar aan, dat scheelt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij houden de temperatuur hier in huis tussen de 18 en de 20 graden te houden in de keuken en woonkamer. In de hallen is het een pak kouder. Ik schat rond 10 graden. Boven is het ongeveer tussen de 13 en 15 graden.
  Nu er een paar kinderen wat ziekskes geweest zijn merk ik wel dat die temperatuur precies ietske te laag is wanneer ze ziek zijn.
  Wij stoken een beetje bij in de keuken met een Zibro Kamin. Ze hebben ons wijs gemaakt dat die zuinig zijn in verbruik.

  Maar ik vind wel dat je het zelf vooral moet aanvoelen wat een comfortabele temperatuur is voor jezelf of je gezin.

  Groetjes, Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toegevoegd! ;-) En uiteraard ook even op je heerlijke vakantiebestemmingen gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je wel, Geen Handen, zo helpen we elkaar een beetje, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier gaat de cv bijtijds aan en sávonds ruim voor dat we naar bed gaan weer laag.Het blijft dan nog behaaglijk in huis.En als we zin hebben in het weekend doen we de openhaard aan , en de cv uit.Zo wie zo brandt de cv nooit in de slaapkamers of het moet echt koud zijn. We zeggen ook weleens tegen de jongelui doe maar een trui aan als ze klagen dat het koud is met 20 graden in huis.De vingerloze handschoenen zijn echt handig, gewoon omdat je handen warm blijven en als je reuma hebt niet zo stijf worden .

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die nieuwe thermostaat lijkt me ook wel fijn haha en aan de reclame te zien te duur voor mij! Tjsa en energie direct heeft ook pech maar jij niet! K heb wel ffies gekeken namelijk!

  Groetjes Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vorig jaar had ik de thermostaat standaard op 20 graden staan, alleen in de slaapkamer was de verwarming altijd uit. Nu merk ik dat je makkelijk aan 1 of 2 graadjes lager went, maar 18 graden is voor mij blijkbaar de grens. Ik moet wel zeggen dat ik het vanavond opeens helemaal niet koud meer heb, zal af en toe ook aan je eigen gestel liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Is het geen optie om in de woonkamer te werken misschien? 18 Graden is toch redelijk warm en dan hoef je het kacheltje niet meer te gebruiken.

  En anders, tja, handschoenen aan is ook zo wat he. Misschien een goeie hete mok met thee of koffie in de buurt en daar regelmatig uit drinken, zo hou je ook warme vingers. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. In de woonkamer werken is voor mij geen optie, Patrick, ik ben juist zo blij dat ik weer een werkkamer hebt. Als je thuis werkt is het al moeilijk genoeg om privé en zaken te scheiden. Beneden is vrije tijd, werkkamer is werk (en mijn weblog natuurlijk....). Ik heb inderdaad regelmatig een kop thee of koffie naast me staan om mijn handen omheen te leggen. Soms leg ik mijn pittenkussentje even in de magnetron, die blijft ook lekker warm, alleen... heeft mijn magnetron vorige week de geest gegeven, snik.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Oog op de toekomst,

  Ik weet niet of je goedkoper uit bent door een elektrisch kacheltje te gebruiken. Zelf ben ik er (ook freelancer) op m'n werkkamer mee gestopt toen bleek dat de elektriciteitskosten de pan uitrezen (ik houd het bij op internet, er was direct een grote piek te zien toen ik 'm een dag gebruikte) en het gasverbruik niet navenant daalde. Het meeverwarmen van extra kamers is blijkbaar minder duur dan verwarmen via elektriciteit op een kamer. Dat is trouwens ook een tip die van de website http://www.nuonenergiebesparen.nl/overzicht_tips_per_energiesoort.php

  'Verwarming op aardgas, bijvoorbeeld centrale verwarming met een HR-ketel, is zuiniger en driemaal goedkoper dan elektrische verwarming. Het zuinigst is de gaskachel, maar die biedt weer weinig comfort in andere vertrekken dan de huiskamer.'


  NB: de kosten: mijn kacheltje 'vreet' dat 1200 of 2400 watt per uur. De gewone stand is dus 1,2 Kwh per uur x 0,2366 cent per kwh (de all in elektrakosten kun je vinden op de site van Milieucentraal) = zo'n 50 euro per maand extra aan stookkosten als je 'm 8 uur per dag aan hebt. Dat is veel voor een ruimte.

  De totale kosten hangen natuurlijk af van hoeveel je de elektrische kachel gebruikt. Als het maar 10 minuten per dag is, zijn de kosten te overzien. Maar dat lukte mij in ieder geval niet...

  Groeten, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat is nuttige informatie, Anna. Het is dus wel duidelijk dat ik het gebruik van het kacheltje beter tot een minimum kan beperken. Ik gebruik hem inderdaad maar af en toe 5 of 10 minuutjes, maar zal het nu extra in de gaten houden. Bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hier ist mijn (V)echtgenoot die zeurt.
  We hebben wat problemen gehad met de ketel (huisbaas verrekt t om een andere te plaatsen blijft bij repareren) en een HR zou echt veel besparen.
  We hebben wel een nieuwe digitale thermostaat en het is beneden 19,5 tot 20 graden dus bijstoken heeft feitelijk geen nut.
  Toch voelt t hier KOUD aan kouder zelfs dan buiten waar ik nog met de jas losloop.
  Ik hou t wel vol (met wat moeite) overfag, maar manlief wil m toch aan die heeft t er maar steeds over dat ie ijspoten heeft ondanks dat ie warm gekleed is.

  BeantwoordenVerwijderen