Pagina's

maandag 3 mei 2010

Meterstanden

Vijf weken lang heb ik elke maandagochtend mijn elektriciteitsverbruik genoteerd. Het resultaat:

Week 1: 51 (frituurpan zondagavond aan laten staan)
Week 2: 45 (frituurpan tot dinsdagochtend aan laten staan)
Week 3: 35 (weekendje weg geweest)
Week 4: 39 (dit zou dus het eerste 'normale' verbruik moeten zijn)
Week 5: 42 (oven een paar keer gebruikt voor afbakbroodjes)

Ik ga nu dus uit van een gemiddeld weekverbruik van rond de 40 kWh.

Maar wat ik met deze cijfers moet weet ik eigenijk niet precies, ik ga er niet zuiniger of minder zuinig door met energie om. Ik zou het verbruik kunstmatig naar beneden kunnen krijgen door heel bewust de oven en de magnetron niet te gebruiken en meer water te gaan drinken in plaats van thee, maar er zijn grenzen aan wat ik nog comfortabel vind. En consuminderen mag wat mij betreft niet ten koste gaan van de kleine geneugten in het dagelijkse leven, zoals verse muntthee en het gemak van oven en magnetron. Ik werk tenslotte de hele dag thuis, dus vind ik het erg belangrijk dat ik me hier prettig voel. Vanaf week 2 staat trouwens wel mijn tafelmodel vriezertje uit. Wat er nog in zat, kon ik met veel passen en meten kwijt in het dubbele vriesvak van mijn koelkast. Er kan alleen echt niets meer bij, wat weer minder economisch kan zijn als er aardige vleesaanbiedingen in de supermarkt zijn. En zo blijft het wikken en wegen.

Wat ik wel probeer af te leren, is het automatisme om het badkamerlicht aan te doen zodra ik voor die deur sta. De lichtknop zit buiten, dus zodra mijn hand de deur raakt, heeft mijn andere de knop al ingedrukt. Maar vaak heb ik dat licht helemaal niet nodig, niet voor handen wassen, niet voor naar het toilet gaan, niet voor een glaasje water pakken, niet voor tandenpoetsen, niet voor wat druppeltjes in mijn ogen doen als ze droog aanvoelen. Als de deur open is, is er overdag voldoende licht om bijna alles bij te doen. Alleen douchen in het donker vind ik niet prettig aanvoelen. Ik moet dus afleren om automatisch op die lichtknop te drukken, anti-conditioneren dus.

Na alle aanmoedigingen op mijn blogje van gisteren heb ik vanochtend meteen een briefje aan parkeerbeheer geschreven en net op de bus gedaan. Ik ben heel benieuwd of ik er iets op hoor. Ja, waarschijnlijk een briefje terug met: "U ontkent niet de overtreding te hebben begaan, dus..."

Door die boete heb ik me wel meteen voorgenomen om deze week minimaal boodschappen te doen, om weer wat van die vijftig euro terug te verdienen. Fruit en groente heb ik voldoende in huis, pasta en rijst ook, en in de vriezer ligt nog wel wat vlees en wat kaasburgers. Ook wil ik proberen één keer per week energieloos te eten. Nee, niet dat ik met een lusteloze kop mijn voer naar binnen zit te lepelen, maar zonder gas en elektra te gebruiken. Salade met brood en zelfgemaakte kruidenboter bijvoorbeeld. Of een tortillawrap. Of een stuk quiche. Meer kan ik zo snel eigenlijk niet bedenken, zelfs voor een kopje oplossoep heb je de waterkoker al nodig. Maar proberen kan altijd. Vanavond wordt het tonijnsalade in een tortilla.

Zaterdag heb ik trouwens een barbecue gekocht bij Praxis, zo'n hoge rechthoekige waar je bij kunt blijven staan. Ik had er eentje van 50 euro op het oog, maar vond een goedkopere die me eigenlijk beter beviel. Door een sticker te plakken kreeg ik 20% kassakorting, dus was ik maar 28 euro kwijt. Als het nou wat lekkerder weer wordt, kan ik op mijn energieloze dag toch warm eten. Gisteravond bleef ik het na het natregenen die middag zo koud houden dat ik de houtkachel maar weer een keer flink heb opgestookt. Ook die kan ik vast nog wel een keer gebruiken om gratis eten te koken of op te warmen.

11 opmerkingen:

 1. Hey, ga je volgen hoor, vindt je blog héél interessant om te lezen daar kan ik nog wat van opsteken. Kom je ook even bij mij langs, dat zou ik leuk vinden. Gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zou kunnen overwegen om ipv de waterkoker een keteltje water te koken op het gastoestel en dat in een thermoskan te doen. Dat scheelt echt wel veel aan energie maar eerlijk is eerlijk, hier vinden ze dat lastig en zetten gewoon de waterkoker aan.

  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je meeleest, Stina, ik ben net ook even bij jou komen buurten.
  Je hebt natuurlijk gelijk, Pien, ik ga nu op zoek naar mijn thermoskan, weet zeker dat ik er nog ergens eentje moet hebben. Ik ben zo blij dat de munt weer volop opkomt op het terras, muntthee is echt een van mijn zomerse verslavingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kook ook veel water in de waterkoker voor thee enz maar sinds kort kook ik bv meteen 1.5 liter en doe 1/2 in de thermoskan zo heb ik altijd heet water bij de hand, ik ga ook echt niet douche in het donker maar doe wel het licht uit waar ik niet hoef te zijn en waar een lamp stuk gaat komt er meteen een spaarlamp in.
  Ach een beetje op letten zonder poespas gaat vast lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is grappig dat doe ik ook.
  Als ik ergens teveel geld aan heb uitgegeven wil ik proberen om het ergens anders weer terug te halen.
  Maar hoe kan je nou de frituurpan aan laten staan? best eng joh, alles had in de Fik kunnen vliegen!
  Of heb ik het niet helemaal goed begrepen?
  Groetjes van Caarje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, dat was inderdaad niet erg slim van me, Caatje. Ik gebruik dat ding zelden en hij staat ook niet in zicht, maar ergens waar ik niet zoveel last van de stank heb. Domweg vergeten de stekker eruit te halen. Gelukkig alleen wat onnodige stroom verbruikt en verder geen ongelukken gebeurt. Zal me niet snel nog een keer overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is ledverlichting niets voor je? Ik heb op de badkamer een lamp van 1 watt, omgerekend dan, voor boven de spiegel. Die is meteen minder fel wat ik fijn vind om wakker mee te worden. Het grote licht doe ik wel aan als ik douche omdat het anders te donker is.

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb in mijn badkamer een spanplafond met vier halogeenlampjes erin, Pien, dus daar kunnen geen led-lampen in. Ook in het badkamermeubel zitten die halogeenlampjes (het hele huis zit er trouwens vol mee, de vorige bewoner was erg gek op die lampjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb meen ik toch lampjes gezien die daar in passen. Op www.leditlight.nl of com. Maar het kan zijn dat jij andere lampjes hebt dan daar staan.

  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waaah, die kosten 45 euro per stuk in led-uitvoering! En daar heb ik er 18 van in huis :-)Geloof dat de halogeenuitvoering bij de Action voor anderhalve euro per twee kost. Ik hou het dus maar op consequent uitdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo heeft die boete toch een positief effect: extra motivatie om te bezuinigen.
  Die barbecue heb je mooi goedkoop zeg. Heerlijk is dat, kortingen plakken.

  BeantwoordenVerwijderen