Pagina's

dinsdag 13 juli 2010

Vakantievoorpret

Over precies een week zitten we om deze tijd in de auto richting Tsjechië. Voor de eerste overnachting heb ik een hotelletje in Leipzig geboekt voor 35 euro. Heb lang moeten zoeken voordat ik iets in die prijsklasse vond, alles was minimaal 50 euro of meer per kamer, maar zo zie je maar weer, doorzoeken loont. De tweede dag rijden we door naar Tsjechië, naar een camping onder Nederlands beheer aan de voet van het Reuzengebergte voor rond de 18 euro per nacht inclusief elektra. Als het ons daar bevalt blijven we er wat langer, zo niet, dan trekken we verder. Bij die camping is ook een B&B, een ingerichte caravan en een huisje, dus mocht het heel slecht weer worden, dan kunnen we daar altijd nog naar uitwijken. We zijn van plan veel te wandelen, ik heb al prachtige gebieden en routes gezien.

Ik ben rustig aan bezig met de voorbereiding, ik heb er nu tenslotte alle tijd voor, fijn is dat. Er is al genoeg katteneten in huis voor drie weken, er moet alleen nog een zak grit worden bijgehaald, maar dat mag mijn vriend van de week even doen, want die zakken wegen 20 kilo, en hoewel ik geen watje ben en ze ook zelf naar boven kan tillen als ik me echt kwaad maak, vind ik het met dit weer toch wel fijner als hij het even doet. Ik heb een kampeerlijst gemaakt en streep daar steeds op weg wat ik heb klaarliggen of in een krat heb gedaan. Ik neem niet veel levensmiddelen mee, maar wel een paar dingen, zoals oploskoffie, creamer, een pak pannenkoekenmeel waar alleen water bij hoeft, en wat kruiden. Voor onderweg in de auto maak ik broodjes en neem ik een paar slaatjes mee. En standaard gaat er altijd een zak zoute pinda's mee. In de koelbox gaan nog een paar pakken sap, en zo komen we er wel zonder onderweg nog geld uit te geven.

Zoals ik al eerder schreef stond er bijna 1100 euro op onze vakantierekening, bijeengesprokkeld door marktplaatsverkopen en andere ludieke acties. Daar leggen we ieder nog 200 euro bij. Als we gemiddeld 20 euro per nacht kwijt zijn aan kamperen, is dat 400 euro voor 20 nachten. Dan hebben we nog 55 euro per dag over voor eten, benzine en overige uitgaven. Volgens mij moet dat lukken. Waar ik een beetje bang voor ben, is dat tijdens de vakantie mijn wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt-duiveltje de kop weer opsteekt en dat ik zomaar geen zin meer heb om zuinig te zijn. Om daar ook eens aan toe te kunnen geven - het is tenslotte vakantie - stop ik 100 euro extra in een speciaal vakje van mijn tasje, bijvoorbeeld om eens lekker van uit eten te gaan, een wat duurdere excursie te bekostigen, of een keer een pensionnetje te nemen als ik het kamperen een keertje even zat ben en wel weer eens normaal wil kunnen douchen en zitten. Gelukkig is Tsjechië nog redelijk goedkoop, dus ik heb goede hoop dat we niet meer hoeven uit te geven dan we bij ons hebben. We gaan het in ieder geval heel hard proberen!

Maar helaas is het nog niet zo ver. Mijn vriend moet nog twee dagen werken en daarna echt een paar dagen bijkomen, want het is grote stress op zijn werk. Maar dinsdagochtend zijn we toch echt weg...

10 opmerkingen:

 1. Tjechie is goedkoop hoor, wij hebben een week op de camping gestaan in de mei vakantie. Elke ochtend en soms ook voor de lunch broodjes gehad en bijna elke avond in de kantine wat gedronken en we moesten aan het eind € 28,00 afrekenen.
  Veel plezier gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, dat klinkt hoopvol, Wil. Ik ben ook heel benieuwd hoeveel we gaan uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WIj hebben een paar jaar geleden een paar weken een huis gehuurd in Tjechie, het weer werkte niet echt mee, maar duur was het niet! de broodjes kosten 5 ct. per stuk..... kun je nog eens een broodje nemen! alleen als je in het centrum van PRaag bent, liggen de prijzen nog hoger dan in Nederland!
  als je tenminste 1 pak sap een dag van tevoren in de diepvries legt, heb je aan het eind van de rit ook nog heerlijk koel drinken en in de tussentijd houd het de rest ook heerlijk koel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt allemaal heerlijk, ik zou (bijna) jaloers worden!
  Maarre niet gierig worden, hoor, je consumindert ook om lekker op vakantie te kunnen (toch?)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat de prijzen nog steeds zo zijn, Jabevi! Goed idee van dat sap. Ik doe dat wel altijd al met flessen water, maar met sap kan het natuurlijk ook.
  Helaas is het consuminderen in de vakantie ook noodzaak, Hanneke, omdat mijn vriend nog steeds ieder dubbeltje moet omdraaien in verband met de schuld die hij nog aan het aflossen is. Ook daarom neem ik die extra 100 euro mee, om ons eens lekker te trakteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt mij een geweldig land.. lekker genieten en gewoon wat kleine dingetjes van huis mee nemen, de onbenulligste dingetjes kosten het meeste denk aan lucifers, vuilniszak, toiletpapier, peper/zout, cupe soup ect

  hoelang rij je er op?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, precies, Eurootje, die dingen staan ook op mijn lijstje (dat al aardig lang is geworden inmiddels). Ons einddoel ligt ongeveer op 1050 km van Haarlem, onze eerste overnachting in Leipzig op 650 km. Vonden wij mooie relaxte afstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ OodT: Ja natuurlijk, sorry - was een domme opmerking!
  Hanneke (die dit soort toestanden vroeger ook heeft gehad, en zich nu een beetje zit te schamen: goed om weer even te horen dat niet iedereen voor de lol consumindert!)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel plezier!

  groetjs,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel, Pien! Hanneke, maak je geen zorgen, zo dom vond ik je opmerking helemaal niet. Die maakte me juist weer bewust van mijn toch wel luxe positie in vergelijking met die van mijn vriend. Ik kan best iets missen voor de vakantie en heb mede dankzij jouw reactie besloten om de verdeling 150 euro(hij)/250 euro(ik) te maken. Je hebt eigenlijk helemaal gelijk, ik kan het best een keer missen, hij niet. Ik moet inderdaad niet gierig of vrekkig worden.

  BeantwoordenVerwijderen