Pagina's

woensdag 6 juli 2011

Vegetarisch smullen

Ik probeer de laatste tijd zo gezond en zo puur mogelijk te eten. Dat kost tijd en moeite, maar gelukkig heb ik daar op dit moment nog redelijk de rust voor en ook zin in. Van de week had ik bezoek van een vriendin die me een tip gaf voor een vegetarische tomatensaus voor over de pasta. Omdat ik niet het hele recept precies had onthouden heb ik, zoals gewoonlijk, wat geƫxperimenteerd. Het komt er eigenlijk op neer dat je deze saus als heerlijke basissaus kunt gebruiken, vegetarisch zonder toevoegingen, of bijvoorbeeld met reepjes gebakken kip of een blikje tonijn. Het geheim? Per persoon 1 bakje kerstomaatjes gebruiken in plaats van gewone tomaten.

Mijn experimentele versie:
Bak voor 2 personen twee geperste teentjes knoflook en een halve kleingesneden rode peper (met of zonder zaadjes, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben) even aan in wat goede olijfolie. Doe hier 2 bakjes kerstomaatjes bij en bak zachtjes een paar minuten. Plet de tomaatjes in de pan zodat het vocht eruit loopt. Roer hier twee eetlepels tijmhoning (of in mijn geval: 2 eetlepels honing en een theelepel gedroogde tijm) en het sap van een halve limoen doorheen en laat alles 20 minuten zachtjes inkoken, zodat je een dikke saus krijgt. Voeg naar smaak peper en zout toe en je hebt een heerlijke tomatensaus met een volle smaak. Schep de saus door de (liefst verse) pasta en schaaf er wat verse parmezaanse kaas overheen. Ik had nog wat verse spinazie over (rucola is volgens mij ook heel lekker), die ik heb fijngesneden en op het laatst door de saus heb geroerd tot hij was geslonken.

Mijn vriend vond de versie met gebakken kipreepjes "absoluut voor herhaling vatbaar". Een perfecte basis voor meer experimenten!

Vanavond maakte ik voor mij alleen een salade van restjes. Ik mengde een kwart krop kleingesneden ijsbergsla en een halve in stukjes gesneden avocado (een van de "super foods") met een kleingesneden tomaat, 2 gesnipperde bosuitjes, een paar kleingesneden olijven, een paar zongedroogde tomaatjes op olie, een handje verkruimelde walnoten en een dressing van Kretenzer olijfolie, limoensap, een theelepeltje honing en wat peper en zout. Nog wat verse basilicum en peterselie erdoorheen, en voila, eenvoudig, smakelijk en gezond. Daarbij een paar sneetjes van een vers junglebroodje met pitjes met wat kruidenboter (helaas niet zelfgemaakt dit keer, wat weer jammer was) en ik had een complete maaltijd die in een kwartiertje klaar was.

Net even naar Gordon Ramsay's Hells Kitchen gekeken. Het is met Gordon denk ik zo dat je hem haat of geweldig vindt. Ik behoor tot de laatste categorie, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik het stiekem wel een lekker ding vind :-) Een paar jaar geleden werd ik door een uitgever gebeld met de vraag of ik zijn biografie wilde vertalen. Uiteraard grif ja gezegd, maar helaas kreeg de uitgever de opdracht niet. Echt jammer! Hij schijnt nogal een turbulente jeugd te hebben gehad, het zou een leuke opdracht zijn geweest . In plaats daarvan kreeg ik de laatste biografie van Madonna onder handen, wat ook niet verkeerd was.

Met mijn werk vlot het niet erg. Ik heb veel moeite met de kronkelige en soms bijna onverteerbare zinnen van de Australische schrijfster van het boek. Zie daar maar eens een mooi Nederlands boek van te maken. Nog 600 pagina's te gaan... dit wordt een zware bevalling.

6 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me een grote klus voor je, maar het gaat je vast lukken. Veel succes! Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sterkte met die klus, een hele uitdaging, denk ik. Op zulk goed voer moet je het makkelijk kunnen klaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uitdaging dus, altijd lastig om de essentie te vangen en dan ook nog letterlijk niet al teveel te veranderen.

    Dat eten klinkt wel lekker, ik maak wel eens prutje ofwel, allerlei restjes die bijeen kunnen.
    Groetjes,
    Pien7

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En jij als vertaalster heb zo'n grote invloed op de verkoop van dat boek. Succes,Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ramsey Rules! ;-)
    Het had inderdaad erg leuk geweest als jij zijn biografie had mogen vertalen!

    En Australisch engels is weer anders dan Amerikaans engels, of Engels engels.. ik vond het wel een bijzonder taaltje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt als een hele uitdaging! En 600 pagina's… ik voel met je mee!

    BeantwoordenVerwijderen