Pagina's

donderdag 29 december 2011

Overgestapt

Ik zat er al weken op te broeden, maar het kwam er maar niet van, het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Moest ik me laten leiden door optimisme, ervan uitgaan dat ik na jaren geen noemenswaardige medische kosten te hebben gehad ook 2012 wel zonder kleerscheuren zal doorkomen? Of moest ik toegeven aan de onderhuidse angst dat er toch zomaar opeens wél iets zou kunnen gebeuren waardoor ik opeens veel kosten moet maken. Gisteren kreeg het optimisme plotseling de overhand en was ik na een kwartiertje puzzelen zomaar opeens overgestapt.

Ik heb gekozen voor alleen een basisverzekering met een vrijwillig eigen risico van 100 euro. De aanvullende tandartsverzekering die ik had keerde vorig jaar voor twee tandartscontroles en twee keer naar de mondhygiënist ongeveer honderd euro uit. Geen tandartsverzekering nemen scheelt me ongeveer 150 euro per jaar aan premie.

Ik stapte over via Moneymiljonair en krijg daarvoor 22,50 euro uitgekeerd. Daarbij krijg ik nog een bon van 25 euro van bol.com.

Ik betaal mijn premie per jaar, wat weer bijna 35 euro korting oplevert.

Omgerekend per maand ben ik dan 25 euro goedkoper uit dan bij mijn huidige zorgverzekeraar. Die 25 euro gaat maandelijks in een apart spaarpotje met 3% rente.

De jaarpremie betaal ik in januari van mijn spaargeld, de rest van het jaar heb ik dan 113 euro minder vaste lasten per maand vergeleken met afgelopen jaar, waarvan ik maandelijks een deel wil terugstorten naar het spaargeld.

Mocht ik komend jaar onverhoopt toch meer medische kosten moeten maken dan verwacht, dan kan dat me 320 euro eigen risico kosten, wat grotendeels kan worden bekostigd uit het aparte spaarpotje. Mooie stok achter de deur om er een extra gezond jaar van te maken. Nog meer stimulans tot meer bewegen en gezonder eten.

Het jaar 2011 was het rotste jaar van mijn hele 52-jarige leven. Wie al langer meeleest weet wat onze familie dit jaar allemaal voor de kiezen heeft gekregen. Heel voorzichtig aan begin ik weer wat positiever in het leven te staan. Ik kan zelfs wel zeggen dat ik het nieuwe jaar met frisse moed tegemoet zie.

Ik heb zin in 2012!

11 opmerkingen:

 1. De manier van voor je eigen zorg sparen doen wij ook sinds vorig jaar en dat is goed bevallen. Door het voordeel opzij te zetten, ben je je eigen zorgverzekeraar.
  Jij hebt inderdaad een echt klotejaar achter de rug, vanaf nu kan het alleen maar beter worden toch? Ik gun het je! Op naar 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed zeg! Ik ben twee of drie jaar geleden overgestapt naar Anderzorg. Ik heb zelden iets en wat ik heb (lenzen e.d.) wordt niet of amper vergoed. Daarom heb ik het maximale eigen risico.

  Ik hoop dat 2012 een goed jaar voor je wordt, veel succes met al je plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was een heftig jaar voor je en de klappen zullen nog lang na-echoën. Het laat wel zien hoe broos en kostbaar het leven is.
  Ik hoop dat 2012 een rustig en tevreden en gezond jaar zal worden voor jou en diegenen die je nastaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat spaarpotje is een goedidee. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik durf het niet aan... Eén misser en je bent het haas. Ik heb dat het afgelopen jaar gezien met de hernia van Vlam. Wat een extra kosten :(

  Fijn dat je zo positief gestemd bent... Ik hoop dat 2012 een geweldig jaar voor je gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gaan na jaren ook overstappen, altijd spannend of het ook goed uitpakt.
  Ik begrijp dat het een naar jaar voor je was dus is mijn wens voor jou een mooi en gelukkig 2012!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben vanaf volgend jaar ook alleen basisverzekering. Dat scheelt mijn man en mij 30 euro p.p. Dat geld gaat ook op een aparte rekening en dan nemen we de gok maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb je toevallig de FBTO genomen?
  Dan kun je per maand verschillende modules aan- en uitzetten. Zo kun je, als je op 4 april naar de tandarts moet voor controle, de module 'tandarts' aanzetten zodat je de controle en wat klein werk (eenvoudig gaatje, wat tandsteen) vergoed krijgt. Op 1 mei zet je hem dan weer uit.

  Zo ook met 'buitenland': als je vaccinaties moet hebben of malariapillen, zet je hem die maand aan en daarna weer uit.

  Ik had het ergens op een forum gelezen, geloofde het niet, heb dus met de FBTO gebeld en daar te horen gekregen dat dit inderdaad zo kan. De medewerkster deed het zelf ook zo.

  (blijf het wel vreemd vinden hoor, dat je voor een paar euro premie gewoon dingen vergoed kunt krijgen en daarna weer uit kunt zetten..)

  De module 'therapie' en uitgebreide tandartshulp (kronen oid) hebben een wachttijd van 6 maanden, tenzij je het op 1 januari aanzet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor alle lieve wensen, doet me goed.
  Inderdaad FBTO, Petra, die modules vond ik ook wel interessant, toch een soort extra zekerheidje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed gedaan, oog op de toekomst :)

  Ik wens je het allerbeste voor 2012 :)

  BeantwoordenVerwijderen