Pagina's

maandag 26 maart 2012

Onzekere tijden

Dachten we na 2011 een beter jaar te krijgen, kreeg mijn vriend een maand na het overlijden van zijn vader van zijn baas te horen dat er ontslag voor hem is aangevraagd bij het UWV. Om bedrijfseconomische redenen moeten er 17 man uit in het bedrijf, onder wie hij. Verdiepten we ons een week ervoor nog in de mogelijkheden voor vervroegd pensioen over anderhalf jaar, nu staat alles weer op zijn kop, want als hij het pre-pensioen nu, op 60-jarige leeftijd, zou laten ingaan, houdt hij per maand veel te weinig over om van te leven, zeker na zijn 65-ste, en na alle geldproblemen van de afgelopen tien jaar zou het zo fijn zijn als hij zich de rest van zijn leven geen zorgen over geld meer zou hoeven te maken. Omdat ontslag voor ons leken onbegrijpelijke voeten in de aarde heeft, hebben we een jurist arbeidsrecht ingeschakeld. Dat kan een duur grapje worden, tenzij de beste man er een goede deal uit weet te slepen. Naast de financiële onzekerheid is er de boosheid en frustratie over na 24 jaar bij een baas (en na in totaal 45 jaar van je leven hard te hebben gewerkt) een schop onder je kont te krijgen, zo van: zoek het maar uit. Hadden ze hem nu echt niet een jaar kunnen laten doorwerken zodat hij met een gerust hart met vervroegd pensioen kon? Vandaag is het verweer ingediend, het is nu afwachten. Niet leuk!

Wat wel leuk is, is dat het zulk heerlijk weer is! Vorig jaar had ik door alle ellende die zich opstapelde mijn terras zwaar verwaarloosd, en dat was te zien. Gisteren en eergisteren dus flink de bezem erdoor gehaald, dooie planten weg, opgehoopte troep weg, heerlijk even flink de handen uit de mouwen en niet nadenken.

En gelukkig was er nog meer leuks. Vorige week gezellig met mijn moeder naar het tuincentrum geweest. Op een oeps-moment na, namelijk de ontdekking dat je als je een rolstoel duwt geen kar meer kunt meenemen, zodat moeders op een gegeven moment met twee mandjes op schoot achter de geraniums... eh, de azalea's in de rolstoel zat, was het erg gezellig. Lang niet zoveel gehaald als we van plan waren dus, maar we gaan nog wel een keer, en dan met een derde persoon erbij. Even niet goed over nagedacht. En ik kreeg van mijn moeder een prachtige bloeiende azalea, die nu uitbundig op het terras staat te pronken en alles meteen kleur geeft. Blij mee. De dag erna kwam een vriendin op bezoek die ik veel te lang niet had gezien. En omdat het zulk mooi weer was, zijn we later op de middag neergestreken op het terrasje bij de plaatselijke Griek en hebben we onder het genot van wat Griekse hapjes en een wijntje zitten bijkwekken. Omdat ik nog maar zelden buitenshuis wat eet of drink, voelde het echt aan als vakantie. Deed me goed. En zaterdagmiddag lekker een wijntje gedronken op het terras van buuv/vriendin K. Wat een weelde zo in maart. Je kunt niet zeggen dat ik niet van deze onverwacht mooie dagen heb geprofiteerd.

Ik merk dat ik me dat soort dingen lang heb ontzegd, en dat ik daar niet vrolijker van werd. Een paar weken geleden had ik echt zo'n gevoel van: Is dit het nu? Hard werken en op mijn centen zitten uit angst voor de toekomst? En het heden dan? Ik moet mezelf maar af en toe eens wat gunnen, want je kunt niet alleen leven voor later. Dat moet mijn nieuwe motto voor de komende maanden maar worden.

Nu eerst mijn boek inleveren bij de uitgever (en een factuurtje schrijven, yeah!) en dan een paar uurtjes verder met mijn nieuwe boek. En tussendoor natuurlijk met een kopje koffie genieten van mijn opgeruimde terras en de zon.

Profiteren jullie wel genoeg van dit mooi-weer-cadeautje?

19 opmerkingen:

 1. Leuke reactie op mijn blog vandaag. Hahaha, je bent dus een kloon van mij? Of ik van jou? Grappig :)

  Fijn dat je weer lekkerder in het vel zit! Op naar meer. En sterkte met het getob en getouwtrek :S

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij dan kloon van mij, want ik ben een paar (ahem...) jaartjes ouder dan jij. Ik weet nu in ieder geval waarom ik me elke dag verheug op het lezen van jouw blog, feest van herkenning vaak.

   Verwijderen
 2. Wat moeilijk voor jullie,dat ontslag. Heel verstandig om juridisch advies te vragen. Sterkte,allebei. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Izerina. Ik waardeer het altijd erg dat je de moeite neemt om te reageren, zou ik een voorbeeld aan moeten nemen!

   Verwijderen
 3. Succes met het aan elkaar knopen van de eindjes. Gelukkig heb jij nog je ZZP-bedrijf. Met zoveel werk kan hij drie jaar WW krijgen, dan is hij 63 en dan heeft hij vast meer recht op pensioen.

  Gelijk heb je dat je geniet van het weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt er denk ik aan of de pensioenpremie wordt doorbetaald, en volgens verschillende mensen is dat niet zo. Daar was een potje voor, maar dat is ergens in 2010 afgeschaft. En dat is nou net het probleem. Dat ik mijn zzp-bedrijfje heb, daar heeft hij helaas niet zoveel aan, want we hebben allebei een zelfstandig huishouden (lat-relatie).

   Verwijderen
 4. Sterkte! Hier hangt het zwaard van Damocles ook zo boven ons hoofd. Voor ons allebei zelfs. Wel werken we er nu aan om juist met een uitkering rond te kunnen komen. Alle duurdere zaken handelen we nu zo goed mogelijk af.

  We komen er wel! Hoop dat je vriend nog een jaartje op kan bouwen.

  Groetjes,
  Pien7

  BeantwoordenVerwijderen
 5. om met pre-pensioen te gaan zitten vaak voorwaarden aan verbonden, goed dat jullie nu iemand hebben ingeschakeld. wel jammer dat het veel geld kost, geen rechtsbijstand of vakbond bij de hand ?
  je hebt wel groot gelijk om nu te genieten van het mooie weer, ook al kost dat soms een beetje geld. wou er morgen een blogje over schrijven, ik heb nu in 1 week 3 mensen die er niet meer zijn en die de pensioenleeftijd niet hebben gehaald. dat is confronterernd maar tegelijkertijd een aansporing om te denken het leven is nu !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Naar voor jullie, dat ontslag net nu jullie plannen maken voor de toekomst. Misschien komt het toch nog goed. In ieder geval wens ik jullie veel sterkte!
  Die zon is heerlijk, je hebt groot gelijk om daar uitbundig van te genieten. Ik heb er de afgelopen dagen ook lekker van geprofiteerd en in de zon gezeten en plantjes verpot en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is mogelijk als je in de ww zit zelf de pensioenafdracht te doen. Volgens mij heeft je man ook recht op een z.g gouden handdruk voor ieder jaar dat hij bij de werkgever heeft gewerkt is dit 1 maandsalaris. Zou voor jullie dus 24 maanden zijn. Misschien kunnen jullie hier dan de pensioenpremie van betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk, anoniem. Die gouden handdruk is nu precies wat we hopen dat de jurist kan bewerkstelligen, maar als het echt zo slecht met het bedrijf gaat, kan dat nog wel eens lastig worden en kiezen ze er misschien voor zijn ontslag terug te draaien. Dan moet hij dus doorwerken, en dat zal de verstandhouding tussen hem en zijn baas niet ten goede komen, die uitkomst zitten we dus niet bepaald op te wachten. Pensioenafdracht vanuit de ww betalen kan inderdaad (ik wacht nog op een reactie van het pensioenfonds daarover), maar dat is alleen op te hoesten als hij inderdaad een aardig bedrag meekrijgt, want hij zal dan werknemers- én werkgeversdeel moeten gaan betalen, en dat is een flink bedrag per jaar!

   Verwijderen
 8. Wat vervelend! Inderdaad een goed idee om hulp in te schakelen! Veel succes/ sterkte! Helaas zie ik in mijn omgeving ook veel mensen een voor een ontslag krijgen met veel treurnis tot gevolg. Het is ook heel heftig, vooral als je al lang ergens werkt.
  Wat mooi en goed van je dat je ook naar de positieve dingen kijkt! Ik geniet ook enorm van het mooie weer. Ik hou van de voorjaarszon, de zomerzon is me vaak te fel/ prikkend. Het zou zomaar kunnen, dat ik dit jaar de zomer doorkom zonder witte melkflessen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van het concert des levens krijgt niemand een program is een uitspraak, die zomaar ineens bij me bovenkomt wanneer ik je verhaal lees. Heel jammer van de baan van je vriend. Niet bij de pakken neerzitten en toch kijken naar iets nieuws. Vooral blijven genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat sneu voor je vriend, maar goed dat je het niet zomaar accepteert. (Het lijkt pvd wel weer begin jaren '80 toen werden 'ouderen' massaal in de WAO gedumpt.)
  't Is belangrijk positief te blijven maar niet altijd even gemakkelijk,
  sterkte en geniet van het mooie weer,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen ik werd ontslagen, heb ik aan mijn advocaat gevraagd of hij zijn salaris op mijn werkgever kon verhalen; ze wilden ten slotte van mij af en dwongen mij tot kosten die ik anders niet gemaakt had. Mijn werkgever ging akkoord met een bedrag tot 1000 euro. Het verschil (de procedure kostte minder) sluisde de advocaat weer naar mij door. Misschien toch de moeite waard om te proberen?

  Succes,
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goeie, Siebrie, die hou ik in gedachten voor als het zover komt. Dank voor de tip!

   Verwijderen
 12. Een vervelende situatie. Daar zit je nu echt niet op te wachten. Je krijgt idd een maandsalaris per dienstjaar mee. Een behoorlijk bedrag. Ik hoop voor jullie dat er een goede afloop is.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een schrik zo'n aangevraagd ontslag!

  Goed van je dat je de positieve kanten van het leven ook zo blijft zien. Ik vond het een heel opgewekt logje.

  BeantwoordenVerwijderen