Pagina's

zaterdag 17 november 2012

Van pizza tot zoetzure kip

Toen ik onlangs bij de Aldi boodschappen deed om de vele lege plekken in mijn voorraadkast aan te vullen, nam ik in een vlaag van verstandsverbijstering onder andere een pak kant-en-klaar pizzadeeg mee. Het was zo'n koker zoals je ook met croissantdeeg hebt, nat deeg dus. Van de week dus pizza's gemaakt, want ik had geen zin om boodschappen te doen. Twee plakken deeg besmeerd met een half potje pittige salsa (vind ik persoonlijk lekkerder dan tomatensaus), eentje belegd met ui, tonijn, mais en paprika, en eentje met tomaat, mozzarella, ham en ananas. Daar konden we met zijn tweetjes ruim van eten, en ik had van iedere pizza nog een stukje over voor een lekkere lunch de volgende dag. Het pizzadeeg was best eetbaar, maar te biscuitachtig naar mijn smaak. Dat maak ik volgende keer dus lekker weer zelf, weer wat wijzer geworden.

En toen lag er in mijn koelkast dus nog anderhalve paprika, een half blik tonijn, een half blik mais, een half blik ananas en een half potje salsa. Dus maakte ik gisteren eerst de tonijn op brood op met wat ui en mayonaise erdoor, en brouwde ik 's avonds voor het eerst in mijn leven bruinebonensoep. De helft van een pot bruine bonen uit de voorraadkast pureerde ik met het halve blik overgebleven mais en deed dit bij de rest van de ongepureerde bonen in een pan. Ik bakte een halve paprika, een ui en een teentje knoflook aan met een onsje rundergehakt dat nog in de vriezer lag en deed dat met een flinke hoeveelheid soepgroenten (ook uit de diepvries) en de rest van de pot salsa bij de bonen, die ik inmiddels met driekwart liter water en een bouillonblokje aan de kook had gebracht. Kwartiertje laten doorpruttelen en klaar was mijn soep. Gisteren al even geproefd, ik vond 'm lekker. Vanavond komt vriendlief keuren, want die is gek op bruinebonensoep, al is mijn versie dan allesbehalve traditioneel.

En nu heb ik dus nog een paprika en een half blik ananas over, het schiet al op met de restjes. Uien en knoflook heb ik altijd in huis, dus kocht ik gisteren een stukje vrolijke kipfilet en een bos worteltjes, zodat ik morgen mijn koe-lo-yuk-achtige kipgerecht kan maken met zelfgemaakte zoetzure saus. Dat is een van de favorieten hier in huis, snel klaar en gezond.

Zo heb ik drie avondmaaltijden en twee lekkere lunches door alle restjes in de koelkast op te maken. Die is morgen dus weer zo goed als leeg, op een halve bos worteltjes na, maar die rasp ik overmorgen lekker met twee appels voor een frisse salade bij... dat zien we dan wel weer.

8 opmerkingen:

  1. En juist die heerlijke gerechten van restjes krijg je nooit meer hetzelfde een volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker waar, overkomt me regelmatig, maar gelukkig staan ze nu wel op mijn weblog, heb ik in ieder geval een beetje houvast voor een volgende keer.

      Verwijderen
  2. Paar weken terug pepernotenmix gekocht bij Aldi. Stond op heteluchtoven 15 minuten op X graden. Weet het niet meer precies.
    Ik snoepte van het deeg, was lekker. Toen het uit de oven kwam was het bikkelhard.

    Toch was het een leuke ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooo, daar heb ik bij de Aldi ook mee in mijn handen gestaan, maar toch weer teruggelegd, leek me wel erg veel werk terwijl ik normaal gesproken misschien vijf pepernoten in het jaar eet. Jammer dat je pepernoten niet meer te eten waren.

      Verwijderen
  3. Lekker!! Ik bedenk me nu ineens een mooie manier om die tomatensaus die over is op te maken; ook op pizza! Las laatst ergens dat een beetje bloem erdoorheen de boel wat dikker maakt, dus dat moet goed komen. Nu nog even dat recept van de bodem terugvinden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij had ik vorige keer jouw recept voor pizzadeeg gebruikt, klopt dat? Of had ik het van een ander weblog? Was in ieder geval een prima bodem! Dit was het:
      140 ml water
      1 el olijfolie
      225 gram bloem
      1 theelepel zout
      1/2 theelepel suiker
      1 theelepel gist

      Verwijderen
  4. Ik koop nog wel eens zo'n doos met 3 pizza's bij de Lidl, pizza Margerita geloof ik. Daar doe ik dan zelf ham en kaas bij op, en de kinderen vinden ze de lekkerste pizza's die ze ooit hebben gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een goede tip, zo'n bodem zelf maken kost toch best veel tijd. Bij de AH schijnen ze die basispizza's ook te hebben voor weinig geld, ook nog niet uitgeprobeerd.

      Verwijderen