Pagina's

woensdag 14 oktober 2009

Begroting

Ik probeer mijn financiën op een rijtje te zetten. Dat valt nog niet mee. Alle vasten heb ik inmiddels per maand in een excel-werkblad staan, dat staat al heel netjes. Per jaar ben ik het lieve sommetje van 14.800 euro aan vaste lasten kwijt. Zo, dat is een boel geld. Daar staat wel tegenover dat daar de belastingaftrek voor de hypotheek nog niet inzit, dat hou ik graag als spaarpotje. Rond de tijd dat ik dat terugkrijg vallen meestal ook de zakelijke blauwe enveloppen op de mat en dan is een buffertje niet alleen handig, maar soms ook noodzaak.
De rest is dus schatten. Boodschappen moet ik met 50 euro per week redden (voor een huishouden van 1 1/2 persoon (ik denk dat je de kosten van een LAT-relatie wel ongeveer zo kunt verdelen aangezien het together-deel van de LAT zich geheel in mijn huis afspeelt). Boodschappen dus afgerond 215 euro gemiddeld per maand.
Maar dan... Uitgaan, kleding, diversen, hoe begroot je zoiets? Eerst een jaar proefondervindelijk ervaren en alles opschrijven? Maar dan weet ik over een jaar pas hoe de vork in de steel zit en dan loopt alles misschien al scheef. Ik doe een gokje:
Uitgaan: 75 euro per maand (een muziekcafé om de hoek, een keer per week nog even nadrinken met de meiden van de schildercursus; een mens kan en wil tenslotte niet altijd thuiszitten).
Kleding: 50 euro per maand? Werkelijk geen idee. Ik haat winkelen en koop alleen als ik spontaan tegen iets leuks aanloop of echt, écht iets nodig heb.
Diversen (en wat zijn dat dan?): laat ik het voor het gemak op 75 euro houden (dan komt het maandgemiddelde wat mooier uit).
Vaste lasten per maand: 1235 euro. Ik zou dus 1650 euro per maand aan inkomsten moeten hebben om te kunnen leven zoals ik dat prettig vind. En zolang het blijft gaan zoals het nu gaat, moet dat goed te doen zijn en moet ik ook nog wat kunnen sparen. Nu de uitvoering nog...

4 opmerkingen:

 1. Ik vind 1235 per maand veel. Wat bedoel je precies met vaste lasten?
  Is dat: hypotheek, verzekeringen, gas, licht, water, telefoon, tv, gemeentelijke belastingen, waterschapslasten, rioolzuivering, abonnementen, lidmaatschappen?
  Of zitten daar je boodschappen en reserveringen voor kleding ook bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, zijn puur vaste lasten, precies wat je opnoemt. Hypotheek is 778 euro (voor aftrek), dus dan schiet het al op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hmmm en een beetje sparen?elkemaand? voor t geval auto/wasmachine of weet ik wat je in de steek laat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staan alleen mijn vaste lasten en uitgaven. Wat ik daarnaast overhoud gaat uiteraard op de spaarrekening(en).

  BeantwoordenVerwijderen