Pagina's

woensdag 14 oktober 2009

Bezuinigen in het klein (2)

Grappig om zo eens op een rijtje te zetten wat je in het dagelijkse leven doet om op een leuke manier te consuminderen (het lijkt wel een hobby). Sommige dingen zitten echt tegen het vrekken aan, maar over het algemeen liggen ze vrij voor de hand. Hier zijn er nog een paar:
 • Zoveel mogelijk oplaadbare batterijen gebruiken.
 • Zaterdag tegen sluitingstijd naar de supermarkt voor afgeprijsd vlees i.v.m. houdbaarheidsdatum (voor in de vriezer).
 • Kaarsen aan in plaats van een extra lampje, nog gezelliger ook.
 • Restjes kaarsen bewaren om weer nieuwe kaarsen van te maken (meteen een leuke goedkope hobby).
 • Geen kant-en-klaarmaaltijden kopen, ook niet in de aanbieding. Je maakt het over het algemeen net zo makkelijk (en lekkerder) zelf.
 • Veel roerbakken.
 • Regelmatig de koelkast controleren op levensmiddelen die op moeten. Niet bang zijn om met vreemde combinaties te koken.
 • Verse kruidenplantjes kopen (55 cent Aldi), geen dure kleine verpakkingen (en niet vergeten water te geven!)
 • Proeftubetjes tandpasta meenemen bij de tandarts.
 • Extra plastic zakjes meenemen die bij de supermarkt aan het eind van de inpakband hangen.
 • Geen plastic tasjes kopen. Boodschappentas meenemen. In geval van nood een doos , die kan weer dienst doen om de kachel mee aan te maken.
 • Achterkant van eenzijdig bedrukt papier gebruiken voor boodschappenlijstjes en notities.

4 opmerkingen:

 1. hallo oogje, ik werd aangenaam verblijd met je laatste reactie, er zijn vele dingen belangrijker dan geld :-)
  Ik denk btw dat jij als freelancer/zelfstandige wellicht best goedkoop inkopen kan doen bij de groothandel?Ik ga zelf wel eens mee met iemand die daar een pasje van heeft of geen mijn lijst mee van spullen die ik dan graag wil hebben.
  Btw dag/nachttarief kwa stroom lvert bij ons ook een goede besparing op. Moet wel na 23 uur alles aanzetten( wasmachine drogervaatwasser broodbakmachine, zodat we smorgens wakker worden van de versgebakkenbroodlucht :-) ) , maar ga toch nooit vroeg naar bed.
  groeten en een fijne warme zonnige dag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sillie,
  Ik ga ook nooit vroeg naar bed, misschien zou ik ook een dag/nachtstroommeter moeten aanvragen. Hoewel, ik heb een hele rare meter die al drie standen aangeeft (geeeen idee of dat al zo'n meter is), maar volgens mij heb ik geen apart tarief. Zal het eens uitpluizen, goed dat je me daaraan herinnert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooit heb ik ook dag en nachtstroom gehad.Ik vond het heel weinig uitmaken.Je betaalt dubbel vastrecht en meeer voor de stroom die je overdag gebruikt.Aks je dan ook nog de oven nog weleens gebruikt of de wasmachine en droger toch eens een keer dan kun je jewinst wel vergeten.En het is ook nog eens reuze onhandig al dat gedoe na 11 uur.Ik den kdat het een trucje is van de energie maatschappijen om her stroomverbruik zo wat te verdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb vorig jaar het dag/nacht stroom laten omzetten naar één tarief. Je moet wel erg veel in het weekend en na 23.00 uur doen om echt voordeel van het nachttarief te hebben.

  Daarbij komt dat als je geen dubbele meter heb je die moet laten plaatsen wat ook prijzig is. Misschien zou je kunnen uitzoeken wat je precies 's avonds na 23.00 uur doet en in het weekend, dan kan je zien of een dubbel tarief rendabel is.

  Het was een keer bij het programma kassa dat het dubbele tarief weinig opleverd. In sommige gevallen nog geen 10 euro per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen