Pagina's

dinsdag 13 oktober 2009

Bezuinigen in het klein

Wat doe ik nu zoal om te bezuinigen? Het lijkt nog bar weinig en ik ben benieuwd of ik in de loop der tijd nog nieuwe manieren vind. Het doorspitten van websites levert leuke tips op, maar wat ik daar tot nu toe van toepas? Hier een eerste lijstje van wat er zo snel in me opkomt. Eigenlijk vrij voor de hand liggend allemaal. Nu eerst naar schildercursus, misschien later op de avond meer.

 • Stekker van de elektrische tandenborstel eruit en in één nacht weer opladen wanneer hij leeg dreigt te raken.
 • ’s Nachts twee stekkerblokken uitschakelen (waar o.a. het stereo’tje, de tv en de wii op aangesloten zijn (die anders allemaal op standby staan).
 • Opladers niet in het stopcontact laten zitten.
 • Wastafelverlichting in de badkamer uit en alleen aandoen tijdens opmaken (en ’s morgens wel fijn om jezelf niet zo in het volle licht in de spiegel te zien)
 • Uiteraard de kraan uit tijdens het tandenpoetsen (maar dat doe ik mijn hele leven al).
 • Kort douchen. En wanneer ik de hele dag alleen maar aan mijn computer heb gezeten, kan ’s morgens aan de wastafel wassen ook best een keer.
 • Douchespons gebruiken (zo’n netachtig ding), geeft veel schuim met weinig douchegel.
 • CV-thermostaat overdag op 19 graden, gaat ’s avonds automatisch naar 15 graden. Zoveel mogelijk stoken met de houtkachel (CV is tot nog toe niet aangeweest).
 • Computer en printer ’s nachts uit (liet ik vroeger altijd aanstaan, was lekker makkelijk ’s morgens)
 • Bewerkelijke gerechten (stoofvlees, stoofpeertjes, erwtensoep, pastasaus) in grote hoeveelheden maken, overgebleven porties in de vriezer.
 • Eten zoveel mogelijk koken/verwarmen op de houtkachel.
 • Aanbiedingen van de omliggende supermarkten aflopen. Geen dingen in de aanbieding kopen die ik anders ook niet koop.
 • Met warme sloffen en een lekker dekentje op de bank als het wat frisjes wordt.

8 opmerkingen:

 1. Dat is al een mooi lijstje, ik heb er nog een paar
  - waterbesparende douchekop
  - 's avonds gordijnen dicht voor isolatie
  - hooikist gebruiken
  - minder lampen aan
  - alleen CV aan in woonkamer/keuken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Zuinigaan,
  Het was ook nog maar een eerste lijstje... :-)
  CV moet bij mij juist vooral boven in mijn werkkamer aan. Keuken en woonkamer kunnen grotendeels warm worden gestookt met de houtkachel. In de slaapkamer en de hobbykamer is de CV standaard uit.
  In mijn vorige blog kun je lezen dat ik mijn broodkist als hooikist aan het gebruiken ben, dus het gaat de goede kant op.
  En in plaats van lampen kaarsen aan! Veel gezelliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is makkelijk om meer te koken en porties in te vriezen.Maar zou het echt zo besparend zijn?Je moet het invriezen en weer opwarmen dat is ook twee keer energie verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat grote hoeveelheden maken en invriezen doe ik ook voornamelijk bij bewerkelijke gerechten. Een portie stoofvlees of stoofpeertjes opwarmen kost altijd minder energie dan het opnieuw een paar uur te moeten laten stoven. En de vriezer staat toch aan, is alleen maar beter als ie lekker vol is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm je gaat goed dat denk ik wel.Maar nuchtere persoon als ik ben, zijn dit geen minidruppels op de plaat?Ik denk iets als je auto wegdoen,ehm je abbo voor je mobieltje etc dus de wat grotere uitgaven dat zet dan toch ws meer zoden aan de dijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent goed bezig. Ik heb de printer tegenwoordig alleen aan als ik echt moet printen. Als ik hem niet nodig heb, trek ik de stekker uit het stopcontact.

  Verder ook stekkerblokken met een knop om alles uit te zetten, in de keuken, bij de computer en bij de tv.
  Het scheelt toch allemaal. Al zijn het kleine dingetjes, over 5 jaar scheelt het aardig wat denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Sillie,
  Daarom is de titel ook "Bezuinigen in het klein". Het gaat mij meer om het niet onnodig geld uitgeven wanneer het ook makkelijk goedkoper kan. Ik besef terdege dat ik in feite een luxe leven leid en niet hoef te consuminderen omdat ik een minimuminkomen of grote schulden heb. Over mijn auto twijfel ik inderdaad al een tijdje, maar zolang mijn hoogbejaarde ouders nog alleen met de auto snel te bereiken zijn (en ik ze moet kunnen halen of ergens heen moet kunnen brengen), doe ik mijn auto nog niet weg. Soms zijn andere dingen belangrijker dan geld.
  En Ingrid, ik denk ook dat juist die kleine dingen op de lange duur echt wel zoden aan de dijk zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oog op de toekomst, wat leuk dat je mijn blog volgt. Ben snel je blog aan het doorlezen, over tien minuten moet ik op de fiets zitten richting trein... Tandenpoetsen, brood smeren en make-up-en zou ook handig zijn.... Lees volgende keer meer. Heb nog wel even meegewerkt aan je advertentie inkomsten :) Ik denk een cent of vier.

  BeantwoordenVerwijderen