Pagina's

maandag 12 oktober 2009

Broodkist annex hooikist

Ik heb ontdekt dat mijn broodkist heel goed dienst kan doen als "hooi"kist. Wanneer ik er een grote handdoek in leg, past mijn pastapannetjes er precies in. Tot nu toe heb ik het nog maar één keer uitgeprobeerd, maar dat ging erg goed. Water aan de kook brengen op het gas, pasta erbij, een minuutje laten koken en hup, in de brood... eh... hooikist. Het duurt iets langer dan koken op gas, maar met een minuutje of 20, wat ik toch vaak wel nodig heb om een pastasaus te maken, was de pasta perfect. Dat zal met rijst wel helemaal goed gaan, maar dat is voor een volgende keer.

Ook las ik ergens dat een koelbox met piepschuim heel geschikt is als hooikist. Ik heb in mijn schuurtje nog zo'n koelbox en het een en ander aan verpakkingspiepschuim staan, dus dat is een leuk projectje voor een gure herfstdag.

Mijn moeder van 86 lacht zich trouwens rot om mijn consuminderpraktijken. Zij zijn vroeger immers niet anders gewend. Toch vindt ze het niet gek, en dat waardeer ik van haar. Wat ik heel leuk vind, is dat ik de vorige keer de oude pook van mijn oma (zo'n 80 jaar oud, schat ik) van haar meekreeg. Die had ze al die tijd bewaard. Vooruitziende blik? Ben er heel blij mee. Het lijkt wel of ik met de jaren sentimenteler over dat soort dingen word.

2 opmerkingen:

  1. Ooooh, leuk zeg, dat van die pook. Moet je je inbeelden hoe vaak die al door haar handen is gegaan...
    Ik heb er eigenlijk nooit over gedacht een hooikist te proberen. Maar het lijkt me wel interessant, al was het maar tegen overkoken en zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me zelfs herinneren dat mijn oma die pook nog gebruikte toen ik klein was (en dat is toch alweer meer dan veertig jaar geleden). Ach, nostalgie...

    BeantwoordenVerwijderen