Pagina's

maandag 26 oktober 2009

Gehakt en sperziebonen anders

Gehakt is vaak in de aanbieding. Makkelijk te verwerken en multiculti inzetbaar. Je kunt er Griekse gehaktballen van maken (keftedes), Italiaanse bolognesesaus maken, Hollandse gehaktballen draaien, maar mijn favoriet is toch wel Indische frikadel pan, een soort gehaktbrood naar het onvolprezen recept van een (helaas overleden) vriendin. Daarbij Indische sperzieboontjes en zo maak je van Hollandse ingrediënten een heerlijke exotische maaltijd. Lekker met rijst, maar kan ook prima met gekookte aardappeltjes.

Frikadel pan
(oven voorverwarmen op 200 graden)
500 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
2 eetlepels havermout
1 ei
een scheut melk
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel vers gemalen peper
1 theelepel zout
paneermeel
50 gram ketjap (plm. 3 volle eetlepels)
125 ml water

Meng alle ingrediënten behalve het paneermeel, de ketjap en het water. Vorm hiervan een grote platte bal die de rand van je ovenschotel net niet raakt. Bestrooi dit met paneermeel en leg er eventueel wat kleine klontjes boter op. Zet dit 30 minuten in de oven. Meng de ketjap met het water en giet dit over het gehakt. Zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven.

Indische sperzieboontjes
1 flinke gesnipperde ui
350 gram sperziebonen
1 (kruiden)bouillonblokje
1 grote tomaat
(taugé)

Ui met het verkruimelde bouillonblokje en sperziebonen een paar minuten bakken in wat olijfolie (of roerbakolie voor wat meer smaak). De in stukjes gesneden tomaat toevoegen, gas laag zetten en zacht bakken tot de sperziebonen beetgaar zijn. Op het laatst eventueel een handje taugé erdoorheen mengen dat je eerst met kokend water hebt overgoten.

1 opmerking:

  1. Dat ziet er heel lekker uit. Ik maak ook wel eens gehaktbrood met een zakje nasikruiden van Inproba. Goed mengen en bakken in een cakevorm in de oven op 180 graden.
    Gr. Lege Zakken Vrouw

    BeantwoordenVerwijderen