Pagina's

maandag 5 oktober 2009

Weekbudget

Ik ga het weer proberen, de week doorkomen met 50 euro. Dit blog moet mijn stok achter de deur worden! Vanmorgen geld gepind en naar de super. Morgen komt een vriendin lunchen, dus daar ga ik meteen de fout mee in. Als ik bij haar ben staan er altijd lekkere dingen op tafel, dus ik kan haar niet afschepen met brood met pindakaas. Luxe-uitgaven op de maandag dus al: Een onsje rosbief (1,93) en een klein bakje lekkere zalmsalade (1,39). Morgen haal ik daar een paar lekkere verse meergranenbroodjes bij. Eigenlijk vallen de kosten dus wel mee, maar voor mezelf had ik het goedkoper gehouden.

Ik ging naar deze supermarkt omdat er een paar aanbiedingen waren die me wel aanstonden. Ik heb het geluk dat ik vier supermarkten op loopafstand heb - het voordeel van wonen in een centrum - dus ik kan elke week bij verschillende winkels aanbiedingen halen. Dit keer ging ik voor een aanbieding hamlappen voor 50% (1 kilo voor 3,99), spruitjes (1 kilo voor 0,78) en uien (2 kilo voor 0,49). Toen mijn oog op een kilo mager rundergehakt viel die 35% was afgeprijsd i.v.m. met de houdbaarheidsdatum (2,67 voor ruim een kilo, houdbaar tot 6 okt.) kon ik dat natuurlijk niet laten liggen. Dan nog twee leverworsten voor de prijs van 1 (2 voor 1,29) en ik was weer helemaal happy. Grootste post was kaas (2 soorten, totaal 5,33). In totaal was ik dus al 17,79 kwijt, ruim eenderde van mijn weekbudget.

Broodbeleg heb ik in ieder geval genoeg voor de rest van de week. Van de hamlappen maak ik van de week stoofpot met 5-spice-poeder en spruitjes (op de houtkachel natuurlijk) en van het gehakt heb ik vanavond bolognesesaus gemaakt. Daarvoor had ik alleen nog 1 winterwortel en 2 tomaten nodig, die ik bij de groentenman haalde voor 40 cent. Ik heb zeker genoeg voor drie keer pasta bolognese, één portie vries ik in.

Vanavond at ik - omdat ik bolognesesaus altijd minstens drie uur laat pruttelen, zoals het eigenlijk hoort - groentensoep van gisteren met brood met beleg dat ik nog had liggen.

Als het goed is, hoef ik morgen behalve verse broodjes niets te halen, dat scheelt weer.

Vanmiddag moest ik naar mijn onderbuurman (ik woon boven een kapperszaak) om te praten over daktrimmen die moeten worden aangebracht omdat ik lekkage in mijn badkamer heb. In de splitsingsakte van het pand staat dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het dak, dus ben ik hem de offerte gaan brengen. Helaas ging hij al moeilijk doen omdat hij in het verleden een akkefietje met de vorige eigenaar van mijn appartement heeft gehad dat hem geld heeft gekost. Maar daar kan ík toch niets aan doen? Aan de andere kant werd mijn offerte voor een opstalverzekering die ons beiden 100 euro per jaar scheelt aan de kant geschoven met de woorden: ik ga voor 100 euro niet moeilijk doen. Nou, ik dus wel, ik vind 100 euro nog steeds een boel geld. Ik heb de papieren bij hem achtergelaten zodat hij alles even rustig kan bekijken, maar dat soort dingen kunnen me echt van slag brengen. Ik heb normaal mijn woordje wel klaar, maar als iemand een bepaalde superieure houding aanneemt kan ik ook dichtslaan. Was er echt een beetje chagrijnig van. Gelukkig doet koken altijd wonderen voor mijn humeur, dus ik ben alweer blij.

6 opmerkingen:

 1. Je verhaal roept bij mij allerlei vragen op:
  Die 50 euro, is die alleen voor jezelf of voor meer mensen en/of huisdieren?
  En waar is die 50 euro voor bestemd? Voor alle uitgaven, of alleen de boodschappen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Zuinigaan,
  Die 50 euro is in principe voor boodschappen voor mij alleen. LAT-vriend B zal wel een paar keer meeëten, maar dat kost niet veel meer dan dat ik alleen eet. Als ik geld overhou, koop ik nog een paar donatieblikjes voer voor zijn katten :-)
  Groetjes,
  Oog op de Toekomst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi oog op de toekomst,

  Wat leuk dat je mijn blog op jouw blog heb staan, dank je.
  Ik ben ook pas begonnen en gister had ik de bezoekersteller aan de gang (Google analytics), yes! (Had blijkbaar iets fout gedaan, op een of andere manier nu opgelost, weet alleen niet precies hoe, maar goed). Zo zag ik dat er mensen vanaf deze blog naar die van mij kwamen.
  Leuke blog heb je, veel succes met je spaardoelen en het consuminderen!
  Een pensioenkrater is mij welbekend helaas, daar moet ik ook nog eens iets voor gaan regelen... :-(.
  Moet bolognesesaus 3 uur pruttelen? Dan ben ik al jaren in overtreding vrees ik ;-). Maar ik heb ook niet zo'n fijn kacheltje.
  Wat betreft het aflossen en het sparen; het advies is meestal om eerst af te lossen omdat geld lenen meer rente kost dan sparen oplevert. Je bent dus voordeliger uit door eerst af te lossen maar ik kan me ook voorstellen dat je wilt sparen en dat je denkt, wat gespaard is, staat er maar mooi, dat zou ik nou ook hebben. Misschien kun je fifty-fifty doen (helft van wat je kunt sparen naar de spaarrekening, rest naar aflossingen)?
  Veel succes, ik zal zo eens kijken of ik die gadget van webblogs die ik volg ook op mijn blog krijg, moet toch lukken, dan zet ik die van jou er ook bij.

  Groetjes,

  Moneypenny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Moneypenny,
  Leuk dat je meeleest.
  Ik heb voor de weblogs die ik volg gewoon een tekstvak toegevoegd. Wanneer je dan de naam van het weblog typt, die tekst markeert en op url (picto erboven) klikt, kun je daar de url invullen. Dan blijft de naam van het weblog staan, maar die werkt als url. Hoop dat het een beetje duidelijk is zo.
  Ja lastig, sparen of aflossen. Over de schuld bij het familielid betaal ik geen rente, dus zou ik beter die andere twee posten kunnen aflossen, maar die los ik nu juist het liefst zo snel mogelijk af.
  Oog op de Toekomst

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi kwam klikkerdeklik zomaar hier terecht, als je serieus wil minderen.Hier gratis een gouden tip ;-)
  STOP met kopen van salades zalm salade voor op brood ( of ei of tonijn etc ) maak je heel makkelijk zelf, kostprijs is vaak minder dan de gekochte bakjes en je hebt er vaak meer van met meer smaak( las ik niet ergens dat je ook van koken hield? )
  Kort recept van mijzelf: klein blikjes zalm,haal vel engraateruit laat uitlekken, of uitknijpen,een augurk in kleine stukjes,eenof twee lepel majo/of half majo half yoghurt( voor de lijn) kneepje ketchup beetje peper,zout en kerrie naar smaak, roeren en je heerlijke en goedkope salade is klaar. :-)
  succes met ehm minderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Sillie, je hebt natuurlijk helemaal gelijk, had het eigenlijk even zelf moeten maken. Ik zal volgende keer je recept uitproberen, ziet er lekker uit. zou een klein uitje erdoor ook niet lekker zijn? Eiersalade maak ik ook altijd zelf, veel lekkerder dan gekocht.(Krijg acuut trek)
  Groet,
  Oog op de Toekomst

  BeantwoordenVerwijderen