Pagina's

vrijdag 27 november 2009

Energie

Ik merk dat onduidelijke denkpatronen en twijfelachtig gedrag energie kosten. Nu ik voor mezelf weer heb bepaald wat de hoogste prioriteit heeft, is mijn energie weer teruggekeerd. Dat heeft ook zijn weerslag op mijn werk, dat ook opeens veel vlotter gaat. Energie die nog niet is teruggekomen is de energie die de c.v. verbruikt, want die is de hele week niet aangeweest. Wel heb ik af en toe mijn elektrische kacheltje even aan, maar ook dat is maar heel kort wanneer ik 's morgens met werken begin, dan is mijn kamertje al snel warm genoeg. De houtkachel heeft er 's avonds natuurlijk wel aan moeten geloven, die heeft gesnord dat het een lieve lust was. Mijn houtvoorraad is daardoor wel tot eenderde geslonken, dus volgende week moet ik weer even nieuwe voorraad bedelen bij mijn vriend.

Van het reservebudget van mijn webwinkeltje heb ik vandaag drie Kiva-leningen verstrekt. Omdat ons winkeltje kledinggerelateerd is, kiezen we voor mensen die zelf kleding maken. Dat maakt het uitkiezen in ieder geval wat makkelijker. Ik zoek er nog drie, maar het blijft moeilijk, iedereen heeft het denk ik even hard nodig.

Vandaag voor het eerst sinds een hele lange tijd weer eens de Daklozenkrant gekocht. Het was zulk slecht weer, en de meneer lachte me desondanks weer zo vriendelijk toe dat ik het zonder nadenken deed. Toch eens vaker doen.

Met het weekbudget is het goed gegaan deze week. Vanmorgen wel voor 27 euro boodschappen gedaan, maar dat komt omdat ik de hele week op 2,15 euro bij de bakker na nog niets had gehaald. Nu waren er wat aanbiedingen die ik wilde hebben en op zaterdag doe ik uit principe geen boodschappen bij de supermarkt. Ik heb de hele week de tijd om overdag te gaan en vind het dan onzin als ik de rijen nog langer maak voor mensen die alleen op zaterdag rustig de tijd voor hun boodschappen hebben. Mijn koelkast is weer goed gevuld, morgen haal ik alleen wat mandarijnen en broccoli bij de groentenman, dus komt mijn weekbudget ongeveer op 31 euro. En op een banketstaafje bij de bakker na geen onnodige spullen gekocht. Het budget Diversen en Kleding is niet gebruikt deze week.

Ik heb een ideetje in mijn hoofd om zelf aanmaakblokken voor de kachel te gaan maken, want dat gedoe met kranten en aanmaakhoutjes loopt niet altijd even gesmeerd. Vroeger had ik een soort metalen persmal om natte kranten tot een blok te persen, maar die papier-maché blokken waren in een mum van tijd opgebrand. De pers heb ik helaas niet meer, maar misschien kan ik met een combinatie van krantensnippers, zaagsel en wat olie een soort blokjes maken als vervanging van de kranten en aanmaakhoutjes. Zuinige miep die ik inmiddels ben, heb ik al het zaagsel van het houtzagen bewaard. Het idee staat op mijn ideeënlijstje, wanneer het tot uitvoering komt weet ik niet, maar het lijkt me wel uitvoerbaar. Ik moet alleen iets verzinnen om het vocht eruit te persen zodat het een compact geheel wordt.
Dat er nog kleine dingetjes aan mijn zuinigheidssysteem ontbreken, merkte ik trouwens toen ik vanmorgen zonder nadenken mijn warmwaterkruik leeggooide... in de gootsteen. Het stelt natuurlijk helemaal niets voor, dat litertje, maar ik moest vandaag ook de planten water geven, en dat was net genoeg geweest. Toch nóg beter nadenken volgende keer.

8 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je weer wat aan Kiva gaat lenen. En het is normaal denk ik dat je personen zoekt die passen bij je eigen overtuiging. In mijn geval zijn dat vrouwen met kinderen.

  Ook ik heb de daklozenkrant gekocht deze maand. Diezelfde man staat daar elke dag en is ook altijd heel vriendelijk.

  Als ik begin volgende maand weer mijn bedrag spaar ga ik ook nog iets lenen aan Kiva. Ik vind het echt een goed project.

  Zelf was ik deze ochtend niet zo blij. De dochter had de hele nacht een licht laten branden boven en kreeg dus een ferme uitbrander. Ook stond er één verwarming te warm. GRRR. Dan preek ik wel even.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook hier hebben ze en een lamp en ik heb de verwarming onnodig laten branden grrr...
  Baal dr van maatr het is niet meer terug te draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, zonde is dat hè, als je verder zo goed op alles probeert te letten. Had ik dus vorige week met de c.v., en dat had ik nog zelf gedaan ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier in de buurt is hout gratis af te halen. Mensen kappen hun bomen en zijn blij als iemand de rommel (in hun ogen) op wil halen. Kan dat bij jou niet?
  Je bent wel heel consequent bezig en ik zou me daar een voorbeeld aan moeten nemen.
  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoor van mensen die wijnkurken (echte) in een pot met spiritus doen,tijdje laten staan, af en toe omschudden: et voila, je aanmaakblokjes. Als je een wijndrinker bent?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik woon midden in een centrum, Pien, dus weinig bomen hier in de buurt, maar ik kan er natuurlijk wel eens op letten. Gelukkig kan mijn vriend volop hout meenemen uit de bouw, het is alleen niet aan te slepen, zo hard stook ik het op. Op een avond gaan er toch al snel 10-15 blokken doorheen.
  Hanneke, die truc van de kurken was ik ook al eens tegengekomen, maar tegenwoordig heeft veel wijn een plastic kurk of een schroefdop, dus dat schiet helaas niet erg op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Regelmatig zie ik de man/vrouw die met de daklozenkrant staat met een mobieltje aan het oor. Dat weerhoud me dan om een krant te kopen, als ze
  daar het geld aan uitgeven. Of zie ik het verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zou mij waarschijnlijk ook an het denken zetten, Budgethulp, net zoals ik de daklozenkrantmevrouw over wie ik al eens schreef op straat uit een grote zak chips zag eten. Bovendien valt het me op dat de mevrouw flink gezet is en de meneer graatmager. Daar kun je misschien ook geen gegronde conclusie uit trekken, maar dan ga ik toch uit van mijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen