Pagina's

vrijdag 27 november 2009

Plan de campagne

Na een goede nachtrust met een lekkere warme kruik ben ik vandaag weer fris en fruitig. Gelukkig, geen griep dus, was er toch stiekem wel even bang voor. En bij het wakker worden besefte ik dat het tijd werd voor een plan de campagne, want die draaikonterij ligt eigenlijk niet in mijn aard, en als ik alles zo nalees op mijn blog (wat een eye-opener) zie ik duidelijk dat ik zo geen steek verder kom.

Eigenlijk deed ik altijd maar wat met geld. Had ik wat meer, dan gaf ik wat meer uit, had ik wat minder, dan deed ik even rustiger aan. Een paar honderd euro spaargeld vond ik wel genoeg en als er wat kapot ging dan zag ik wel weer. Kopen bij een postorderbedrijf vond ik bij grote aankopen wel handig, de rente die ik bij gespreid betalen kwijt was nam ik voor lief - of liever gezegd: ik deed gewoon net of die er niet was - ik keek alleen naar wat ik wel of niet op mijn rekening had. Mijn creditcard gebruikte ik voornamelijk tijdens vakanties en om internetaankopen te betalen. Ik zag dat ook niet als schulden. Met mijn kop behaaglijk in het zand leefde ik van maand naar maand. Dat had nog jaren goed kunnen gaan als ik het consuminderen niet had ontdekt. Ik weet niet eens precies waar de ommekeer mee is begonnen.

Het in mijn eentje kopen van dit huis was natuurlijk een hele stap. Een hypotheek is toch een hele verantwoording en ik moet er niet aan denken dat ik hier weg zou moeten omdat ik die niet meer kan ophoesten. Door mijn onregelmatige inkomen moet ik altijd vooruitdenken: Wanneer komt er weer geld binnen, hoe lang kan ik het daarmee uitzingen, wanneer wordt de volgende opdracht betaald, wat gebeurt er als ik volgende week bij wijze van spreken mijn pols breek en een paar maanden niet kan werken? En dat laatste was de druppel die mijn emmer van onverschilligheid deed overlopen. Want als ik een paar maanden niet zou kunnen werken, is de uitkomst simpel: Dan kan ik binnen twee maanden mijn hypotheek niet meer betalen en heb ik een levensgroot probleem. Tijd voor actie dus.

Het jaar 2010 moet voor mij het jaar van bezinning en overzicht worden. Eerste prioriteit: Schulden aflossen. Dat moet binnen twee maanden lukken. Daarna: Geleidelijk aan sparen voor een bodempje in de pensioenput en een jaarlijkse extra aflossing van de hypotheek. Ook wil ik een iets grotere buffer voor onvoorziene omstandigheden zoals tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Voila! Ik ga ervoor.

En nu krijg ik net een leuke email van een vriendin ter ere van deze 'emailloze' vrijdag. Waar is dát nu weer goed voor? Even op onderzoek uit...

1 opmerking:

  1. Je bent echt goed bezig! En voorkomen is beter dan genezen....ik weet er alles van!

    groetjes,
    Money Problems

    BeantwoordenVerwijderen