Pagina's

maandag 23 november 2009

Goede moed

Na het lezen van de lieve, nuttige, inspirerende en aansporende reacties op mijn blog van gisteren is mijn consuminderanimo weer wat teruggekeerd. Het ging niet zozeer om die ene kassabon, zo ten hemel schreiend was die nou ook weer niet, maar om het feit dat ik merkte dat het me even niet zoveel kon schelen en ik mijn doel even niet meer helder voor ogen had. Het hier en nu leek even belangrijker dan het daar en straks.

Ik ga me nu dus maar weer eens op de cijfertjes storten, zodat ik weer duidelijk zie wat ik wil en hoe de zaken ervoor staan. Anna gaf me de tip dat zij haar energiekosten online bij de leverancier kan invullen en zo inzicht krijgt in haar verbruik. Misschien kan dat bij mijn maatschappij ook, daar ga ik eens naar kijken. Ik ben gek op lijstjes, grafiekjes en statistiekjes, dus dat zou mij echt helpen. Ik vind het moeilijk om dingen vol te houden als ik niet direct resultaat zie, ik ben gewoon niet zo'n geduldig typje in dat soort dingen.

Een andere tip was een beginnetje maken met het aflossen van mijn hypotheek, maar er zit nog 'maar' duizend euro in dat spaarpotje, en ik heb het gevoel dat dat zo weinig invloed op mijn hypotheekmaandlast heeft dat ik dan het gevoel zal krijgen dat geld in een bodemloze put te hebben gestort. Aan de andere kant moet ik er toch ééns aan beginnen, wil ik voor mijn 65ste een duidelijke lastenverlichting realiseren.

Nu eerst maar eens een paar uurtjes werken en dan weer eens nadenken over hoe ik het voor mezelf duidelijker en stimulerender kan maken.

Nog bedankt voor alle reacties, het is fijn om zo'n gevarieerd klankbord te hebben!

9 opmerkingen:

 1. best wel zielig voor mij dta ik het zelfde idee al een maand terug in je schoot wierp en dat dat zo van tafel werd geveegd...
  doet me denken dat reageren wellicht overbodig is...( voor mij in ieder geval )
  nouja
  ik zwijg voortaan wel, daarbij is zwijgenn goud , dus meer waard :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe bedoel je, Sillie, welk idee? Hypotheek afbetalen? Daar ben ik nog steeds niet uit, zoals je kunt lezen, maar meerdere aansporingen zorgen er dus wel voor dat ik er weer eens over ga nadenken. Het is toch niet iets wat je 'zomaar' doet alleen maar omdat iemand het voorstelt. Het moet voor mezelf goed voelen. Jammer dat je je aangevallen voelt, is echt niet nodig, ik ben juist zo blij met jouw kritische kanttekeningen. Bij deze excuses als ik ergens overheen gewalst ben. Weer vriendjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hihihi tuurlijk vriendjesssss
  nee ik doelde op enrgiedingesen bijhouden ....
  hypotheek aflossen lijkt mij best een goed plan want het zijn toch vele druppens die de hardste steen uithollen, of een emmer vullen of je hypotheek aflossen :-)
  ikzelf doe dat btw niet, maar heb een hele lekkere lage hypotheek.(350 netto permaand daar gaat belastingaftrek nog af :-) )
  Wat mij genoeg ruimte geeft voor ondere ehmmm dingen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, maar dat energie bijhouden wordt voor mij nu pas interessant omdat het blijkbaar online in een grafiekje kan waarbij je een vergelijking krijgt, vandaar dat ik hier wel op reageerde. De meterstanden bijhouden zie ik nog steeds niet veel voordeel in (ook omdat mijn gasmeter niet in huis zit en het erg vaak slecht weer is, een excuus van niks natuurlijk, maar ik is een beetje lui :-)). Misschien wordt dat anders na mijn eerste daadwerkelijke afrekening voor dit huis.
  Mijn hypotheek is 775 euro zonder aftrek. Als zelfstandige kan ik geen vooraftrek krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nouja dan is 1000 euro nu meteen aflossen wellicht meer waard dan 1000 euro :-) immers hoef je over die 1000 euro alvast gen rente meer te betalen :-) dus ehm twee maanden eraf van je hypotheekloopduur :-) ( ik doe trouwens ook niet aan voor aftrek wnat ik vind het wel een leuk spaarpotje)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de stickers. Er zit er al een op mijn portemonnee en op mijn agenda. Vooral die op mijn portemonne kan me er misschien op het laatste moment van weerhouden om een impulsaankoop te doen. Want daar kan ik wat van hoor!
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat ik persoonlijk op dit moment beter op iedere losse euro een stickertje kan doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. V.w.b. je energieverbruik bijhouden: ik ben dol op het programma ecohome - kun je uitrekenen hoeveel je per dag hebt verbruikt, etc. Ik probeer elke mandag voor ik mijn huis verlaat de meterstanden op te nemen - maar als ik het eens een week (of een maand, of langer) vergeet is het ook niet erg, het programma rekent wel door!

  BeantwoordenVerwijderen