Pagina's

zondag 22 november 2009

Zwakke momenten

Ik moet erg oppassen. Ik voel namelijk dat ik niet meer zo stevig in mijn schoenen sta wat het consuminderen betreft. Ik merk dat mijn wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt-duiveltje te vaak de kop opsteekt en dat mijn schouders gevoelig zijn voor ophalen. Nog maar net twee maanden geleden besloot ik dat het maar eens uit moest zijn met mijn nonchalante koop- en leefgedrag, maar ik weet ook van mezelf dat ik niet zo'n volhouder ben. Zo ben ik bijvoorbeeld blij dat ik niet hoef te lijnen, want als dat nodig was en ik een lekkerbek was met aanleg voor dik worden, zou ik inmiddels waarschijnlijk honderd kilo wegen.

Ik weet niet of het door de gesprekken met mijn zus komt, waar best verdrietige dingen uitkwamen waar geen pasklare oplossing voor is, of doordat ik het gevoel heb dat mijn bezuinigingen totaal nog geen zoden aan de dijk zetten, maar toen ik gisteren nog even snel een boodschapje ging doen en zomaar opeens 25 euro kwijt was, terwijl ik eigenlijk niet echt meer iets nodig had voor het weekend, gingen de alarmbellen rinkelen. En toen ik met zus aan het windowshoppen was, had ik de neiging om van alles voor haar te kopen. Dat ik dat niet heb gedaan was meer aan haar te danken dan aan mij. Foute instelling dus! Maar - schouderophalen - nou en? Het zijn geen onlustaankopen, want ik voel me deze dagen juist zo verschrikkelijk rijk en bevoorrecht. Ik ben zo blij met een lieve vriend die alles voor me over heeft, met mijn huis waar ik me zo ontzettend thuis voel, met meer mensen dan ooit om me heen die van me houden, met mijn geestelijke vrijheid die ik zo lang kwijt ben geweest, en met mijn werk, dat ik nog steeds met zoveel plezier doe. Ik hoop dat die kassabon van gisteren niet meer was dan een cadeautje aan mezelf omdat ik me juist goed voel, maar ik merk dat er een kentering in mijn denkpatroon komt. En dat wil ik niet. Hoe zet ik de knop weer om naar die vastberadenheid om het anders te doen? Hebben jullie ook zulke momenten? En hoe kom ik hier weer van af?

17 opmerkingen:

 1. Helaas heb ik dat vaak, maar mijn dochter hoopt dit jaar te slagen en volgend jaar te gaan studeren dus ik moet nu wel. Vanaf januari wordt het bezuinigen tot en met, dat doet pijn, niet even een broodje eten met een kop koffie in de stad. Nee, er is maar 1 remedie voor mij: niet meer winkelen of maar 1x de maand. Thuis meer opruimen en poetsen omdat ik dus tijd over hou en vooral hopen dat ik dit vol kan houden tot beide kinderen klaar zijn met de studie.
  Mijn kleren ben ik nu basisklaar aan het maken en dan maar opdragen wat er is.
  Maar mijn beloning is dat ik een abonnement op de bibliotheek ga nemen en meer ga lezen, ook kan ik daar gratis tijdschriften lezen. Gratis koffie drinken bij Ikea. Ik ga vervanging zoeken. Misschien begin ik in januari ook maar een blog: Zuinig leven in een consumeerderwereld.
  Sterkte, ik lees de tips van anderen mee.

  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien is het doel waarvoor je aan het consuminderen bent niet duidelijk genoeg. Je hoeft niet echt tekorten weg te werken toch? (of ben ik nou abuis) Misschien moet je ergens voor gaan sparen. Maar daarnaast denk ik dat je toch meer nadenkt over de momenten dat je iets wilt kopen, dat is al winst ennuh.. verder kan de boog niet altijd gespannen staan ennuh... nouja, ik zeg ook maar wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken dat wel, die zwakke momenten, dan heb ik een hele internet-winkelwagen vol spullen geladen of dan sta ik in de supermarkt met iets duurs in de hand. Tot nog toe beslis ik op het laatste moment dat ik het toch maar niet ga kopen. Vorig jaar om deze tijd was ik nog bezig met het aflossen van mijn verbouwingsschuld en was er meer noodzaak om te besparen. Ik denk dat Mama Muis helemaal gelijk heeft als ze zegt dat een concreet doel helpt bij het consuminderen, maar dat de boog ook niet altijd gespannen kan staan.
  Dus mijn tip zou zijn: zorg voor concrete doelen en leg de lat niet te hoog, wees lief voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik wil wel....maar ik KAN niet simpel t geld is er niet voor.
  Ben succesvol gestopt met roken (verdenk manlief ervan dat hij stiekem toch nog rookt)
  kan me niet echt schelen hij krijgt t niet van t huishoudgeld dus gaat t ten koste van zijn eigen zak- en benzinegeld.
  ik zie m iig niet meer roken niet IN huis dat wil ik niet meer en ook niet OM t huis want hij zal geen gezichtsverlies willen leiden.
  Verder beperk ik m inderdaad tot windowshoping en lukt het me best mijn rondje winkels af te gaan zonder iets te kopen anders dan strikt noodzakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ben ik toch blij met jullie. Misschien is het inderdaad een combinatie van te weinig noodzaak (hoewel mijn angst voor de toekomst blijft) en een niet concreet genoeg doel. Ik heb mijn spaarpotjes hypotheekaflossing en pensioen, maar zolang daar niet genoeg in zit om echt effectief te zijn en me rust voor de toekomst te geven, is het doel waarschijnlijk nog te ver weg. En ach, als ik dan eens een tientje meer uitgeef heeft dat toch geen invloed op mijn spaarpotten. En van die gedachte wil ik af. Mijn inkomen is op dit moment heel onregelmatig, dus dat overzicht ben ik ook een beetje kwijt, tijd om alles weer even op een rijtje te zetten dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja. Volgens mij heeft iedereen wel zijn zwakke momenten.
  Wat bij mij helpt is even nadenken over élke kassabon. Zo was ik deze ochtend samen met mijn man naar de supermarkt geweest en dan heb ik altijd meer. Hij wil dan cava mee in de kar, speciale kaas en ik heb ook koffiekoeken gekocht (gezellig eens op zondag),...dat maakt de rekening meteen duurder. Nog geen 10 minuten nadat we buiten waren dacht ik al toen ik de kassabon gelezen had. Pffff. Niet goed!
  Ook ik koop teveel met internetwinkelen. Probeer dat dus enkel te doen voor noodzakelijke spullen.
  Gelukkig hoef ik ook niet te consuminderen uit financiële noodzaak. Ik doe het uit ecologische overtuiging én omdat ik meer wil sparen voor de toekomst van mijn kinderen (studies)en ook voor onszelf natuurlijk.

  Zelf vind ik het niet altijd makkelijk. Ga ik de Hema binnen achter spenen kom ik met veel meer beter. Hetzelfde bij Ikea, maar bij mij is het al veel gebeterd. We hebben echt veel over tegenwoordig. Deze maand ga ik zelfs een belegging doen!

  Toch doorzetten hoor.

  Groetjes, sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb niet zoveel toe te voegen, ik denk dat Mama Muis gelijk heeft. Wat zo wie zo helpt is het noteren van je uitgaven (evenals energie), dat is een enorme check op je uitgaven, omdat het vervelend is meer uit te geven dan begroot: er zit een soort sportelement in.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Energie besparen is al een sport geworden, daar heb ik ook geen enkele moeite mee. Energie vergelijken is nog niet mogelijk, omdat ik pas in september vorig jaar in dit huis ben komen wonen en dus nog een geschat voorschotbedrag heb. Misschien moet ik wekelijks de meterstanden opnemen om positief verschil te zien.
  Sandra, deze kassabon heb ik dubbel en dwars over nagedacht, alleen te laat :-). Gelukkig zitten er ook nog wat leuke aanbiedingen bij, zoals vier rookworsten voor drie euro, menu fromage twee pakken met 2,50 euro korting, maar ook een aanbieding topvit wat ik normaal gesproken nooit koop, maar waar ik gewoon trek in had. Een ander yoghurtje was natuurlijk voordeliger geweest. De grootste zonden zijn de wijn, de gerookte zalm, de cashewnoten en de voorgesneden kantonese wokgroenten. Maar goed, ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik mezelf blijkbaar even wilde trakteren. Morgen weer een frisse start!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien kun je die kassabon ergens ophangen waar je hem steeds ziet? Zodat je niet in de verleiding komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. contant geld in je knip doen en je mag gewoon weg niet meer uitgeven dan in de knip zit.pinpas (altijd) thuis laten ...
  gr sillie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Iedereen heeft weleens zo`n dip. Geniet lekker van de nuttloze of extra lekkere dingen die je gekocht hebt en zet je schouders er weer onder!!!

  Misschien inderdaad een extra spaarpotje aanschaffen zodat je kan sparen voor een iets wat je graag hebben wilt maar nu te duur is?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook geen vergelijkingsmateriaal (ben deze zomer verhuist) maar bij mijn energieleverancier kun je digitaal per week je verbruik invullen, dat komt dan te staan in een mooie grafiek, met een 'toekomstige' lijn die het 'streefverbruik' aangeeft, afhankelijk van wat je zelf als streefverbruik aangeeft. Op grond daarvan kun je je verbruik achterhalen: de lijn van het streefverbruik moet boven je verbruikslijn liggen. Waarschijnlijk kan dat bij iedere energieleverancier wel. Ben me rot geschrokken in het begin, toen ik er net woonde: zat op een heel hoog verbruik (1800m3 gas), en dat heb ik al aardig terug weten te dringen (zit nu op de lijn van 1250m3). Het wekelijks bijhouden van je energieverbruik en proberen beneden een bepaalde lijn te blijven werkt dus echt energiebesparend!

  Een andere manier is te werken met graaddagen. Die kun je achterhalen door op deze site te kijken: http://www.kwa.nl/index.php?id=204
  Voor uitleg over graaddagen zie het blog van Lisa in de Volkskrant: http://www.vkblog.nl/bericht/177688/Graaddagen
  Vergelijk je energiegebruik over een bepaalde periode met het aantal graaddagen. Ook op grond daarvan kun je met de graaddagen van de vorige winter je verbruik in de rest van de winter min of meer voorspellen.
  Zie overigens alle energietopics aan de rechterkant van Lisa's blog: handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel herkenbaar. Heb 7 dagen gewerkt en ben nu drie vrij. Als ik nu naar de buurtsuper ga weet ik zeker dat ik mezelf ga verwennen / belonen voor dat harde werken met tijdschriften ofzo. Dus....ik blijf thuis *grijns*
  Groet van Beer

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je kunt het zo zien dat elke dag weer nieuwe kansen biedt. Ga je een keertje de fout in dan begin je de volgende dag gewoon weer opnieuw. Geef jezelf een zakgeld wat je op jouw manier mag besteden en geef dit bv. uit aan je uitspattingen. Probeer alvast een deel van je hypotheek met je spaargeld af te lossen. Dan zie je volgende maan meteen waarom je bezuinigd hebt, wanneer je het lagere hypotheekbedrag ziet.
  Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja zoals iemand al zei: wees zacht voor jezelf je bent ook maar een mens. :-) En dat je een keertje de fout in bent gegaan zegt niet dat het meteen verloren is toch? je begint gewoon weer vol goede moed en je zal zien dat het weer gaat lukken.Ik los ieder jaar met gespaard geld en deel van mijn hypotheek af. Ik heb het jaren op zitten potten maar merk nu dat ik liever aflos hoewel sommigen me voor gek verklaren... Ik zie de rente zakken en dat is een heel fijn gevoel. Nu kan ik aan het begin van het jaar nog steeds het maximum aflossen maar dat gaat straks niet meer lukken. Dan ga ik gewoon maandelijks extra aflossen wat kan en dan zie ik wel hoe ver ik kom in dat jaar.
  Jij heel veel succes bij het opdoen van nieuwe inspiratie. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat is er mis mee? Heerlijk van genieten. Ik snap het gevoel wel hoor. Maar als het nou 250 euro was, dan had ik wel wat anders getypt :) En als je nu iets anders hierdoor niet zou kunnen betalen bijvoorbeeld. Maar dat is zeker niet het geval... dus... Een gezegde hier is na dizze weer een frisse... of zoiets, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Belangrijk is, zoals voorgaande mensen ook al hebben aangegeven, dat je haalbare doelstellingen maakt. Ik wil over 5 jaar X gespaard hebben en daarvoor wil ik elk kwartaal Y sparen. Spreek met jezelf af dat als je Y gespaard hebt, je jezelf met iets verwend. (spaar dat bedragje niet maar gebruik het om je behaalde doelstelling te vieren). Haal je je doel een keer niet, dan somber je niet maar vier je het ook niet!! Je zult daarmee nog gemotiveerder zijn om je doelen te halen en je zelfvertrouwen zal toenemen!! Succes

  BeantwoordenVerwijderen