Pagina's

donderdag 5 november 2009

Hersenspinsels

Ik ben in de luxe positie dat ik pas wakker hoef te worden wanneer ik wakker word. Een wekker zet ik alleen als ik een vroege afspraak heb en dat probeer ik uiteraard te allen tijde te vermijden. Omdat ik ook werk wanneer ik wil werken zitten mijn dagen raar in elkaar. Soms zit ik al om zeven uur 's morgens achter mijn pjoetertje, soms zit ik om twee uur 's nachts nog op de toetsen te rammelen. Het bevalt me prima zo en ik moet er niet meer aan denken om iedere ochtend wreed door gezoem of gerinkel te worden gewekt.

Voordeel van uit mezelf wakker worden is dat ik er de tijd voor kan nemen. Ogen open, klok kijken. Langzaam tot me door laten dringen wat voor dag het is en wat er die dag al dan niet op het programma staat. Wat ik allemaal moet en wil doen. En dan nog even rustig blijven liggen nadenken. Soms komen er fantastische ideeën in me op, die na mijn kopje koffie alweer belachelijk, onlogisch of onaantrekkelijk zijn geworden. En soms neem ik me fanatiek allerlei dingen voor om die dag te gaan doen. Zolang ik in bed lig lijkt alles logisch en haalbaar.

Vanmorgen bedacht ik iets wat zelfs na de koffie nog leuk en levensvatbaar leek. Toen ik nadacht over dit weblog en over alle leuke reacties en andere weblogs die ik dagelijks lees, vroeg ik me opeens af hoeveel mensen in mijn omgeving eigenlijk met het consumindervirus zouden zijn besmet. Ik loop er zelf ook niet mee te koop, denk dat dat voor vele anderen ook geldt, om welke reden dan ook. Wie aast er in mijn supermarkt nog meer op afgeprijsd vlees en geld-terug-acties? Zou het niet leuk zijn als we elkaar op de een of andere manier konden herkennen aan een geheim teken? Een sticker, een button, iets onopvallends wat alleen voor andere consuminderaars herkenbaar is? Een groene stip met een omgekeerd eurotekentje erop, ik zeg maar wat er als eerste in me opkomt. En dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je enthousiast op iemand met zo'n herkenningsteken afstuift en hem of haar in een ongemakkelijke positie brengt. Het moet een stilzwijgend, geheim teken worden. Eigenlijk vind ik het idee steeds leuker worden, maar het zou natuurlijk kunnen dat ik de enige ben en blijkbaar nog niet helemaal wakker ben. Wat vinden jullie van dit hersenspinsel? Levensvatbaar, kinderachtig, stom, leuk, onnodig?

12 opmerkingen:

 1. Onnodig....ik herken de mensen die net als mij op aanbiedingen afgaan meteen. Had het laatst met een strijkijzer bij Blokker. We stonden voor opening al voor de zaak, liepen allemaal op de juiste vitrine af en bestormden de verkoopster. Gelukkig zag ik een gang verderop een stapeltje strijkijzers staan, nam er een en waarschuwde een paar andere mensen die er ook bovenop doken...ik denk dat een uur later de stapel weg was maar ben niet gaan kijken.

  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pien,
  Oké, duidelijk, maar mensen die op een aanbieding afstormen hoeven nog niet noodzakerlijkerwijs die-hard consuminderaars te zijn. Het ging me meer om het saamhorigheidsgevoel, en mijn idee hierachter was dat vele honderden mensen elkaars weblogs en tips lezen, zonder elkaar persoonlijk te (willen) kennen. Met zo'n teken kun je anoniem blijven, maar toch je levensstijlgenoten herkennen. Ik heb namelijk geen idee met hoevelen 'we' zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat we met velen zijn haha. Maar ik vind je idee ook geweldig. Zal alleen zelf niet met zo`n button op gaan lopen...Of het moet betaald worden per dag haha.
  Dr zijn ook genoeg lezers op bloggen die alleen lezen en al helemaal niet reageren of zelf een blog hebben.
  Door de crisis denk ik dat er veel mensen zijn die op allerlei manieren proberen of moeten bezuinigen en zodoende via google ofzo per ongeluk op de site terrecht komen.

  Liefs Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een geweldig leuk idee hoor.Ik zelf ben geen consuminderaar natuurlijk.De reden dat ik sommige consuminderblogs wel volg/lees is omdat ik gewoon al jaren ehm nuchter denk en ben, dus een verppakt plakje ontbijtkoeje mee naar school bv vond ik echt zo onzinnig( en dan niet alleen van wege de prijs, ook de per stuk verpakking spreekt me niet aan, net zo min als het idee dat je min of meer gedwongen mee zou moeten/gaan doen omdat de andere mensen/kinderen in de omgeving dat wel doen)ik doe eigenlijk gewoon graag mijn eigen ding, dus soms is dat iets wat vaag, heeel vaag blijkbaar in de buurt van consuminderen komt....en verder vind ik het grappig om dus te zien hoe creatief mensen dus nog meer kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat er 1 echt consumindersymbool is, en dat is de flessenlikker!

  Misschien dat we daar wat mee kunnen? Het lijkt me wel onhandig om de hele dag met zo'n ding in mijn broekzak rond te lopen, dus dat kan anders. Als symbool op een t-shirt of button misschien? Leuk om over na te denken ja. Ik hou wel van geheime genootschappen met mysterieuze symboliek. Misschien dat Dan Brown er dan over kan schrijven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zal het kind in ons wel zijn... We worden gewoon een soort moderne vrijmetselaars op ons eigen gebied. En volgens mij hebben we Dan Brown helemaal niet nodig, want ik zie genoeg schrijftalent op de verschillende weblogs :-) Je zou in ieder geval wel opvallen met die flessenlikker in je broekzak, Patrick, weinig geheim genootschap dan, haha (sorry, levendige fantasie).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet niet of je het blad Genoeg leest? Ik vind dat altijd een feest van herkenning. En vorig jaar was er de eerste Landelijke Genoegdag in Brabant, dit jaar weer: ergens in Maart in Tilburg - de dag van "vrij-reizen-met het boekenweekgeschenk."

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moet op de een of andere manier denken aan 1962, toen het wegenwachtlidmaatschap nog herkenbaar was aan een metalen plaatje, dat geschroefd was op de voorkant van de auto's. Mijn vader, in zijn Dafje zwaaide altijd enthousiast naar andere Wegenwachtleden die gezellig terugzwaaiden.
  Maar misschien is een speciale oorbel of oorknopje een idee? De weblogs worden bijna allemaal geschreven door vrouwen, dus dat zou heel goed kunnen. Een leuk zilveren mini=portemonneetje misschien, of eurotekentje?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, wat leuk Zuinigaan, wij hadden ook een Dafje (de laatste, een oranje Daf 33, kreeg ik toen ik mijn rijbewijs haalde, met verdeeld genoegen zoals je je misschien kunt voorstellen. Waren jullie toevallig ook lid van de Daf-club? Heb nog visioenen van speurtochten met de auto :-). Dat van die Wegenwacht kan ik me niet herinneren.
  Een kleine button of sticker (formaat 50 eurocent) lijkt mij het leukst, kan iedereen die zo zichtbaar of onzichtbaar mogelijk ergens op plakken of spelden. Een oorbel is bij mij niet zichtbaar, daar is mijn haar te lang voor. En ik denk ook niet dat je Patrick (zie reactie hierboven) zo gek krijgt....
  Hanneke, ik wacht met spanning op de post, want ik krijg van Makya voor een kleine bijdrage een stapeltje Genoegs. Leuk, ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We zijn met velen denk ik. En ik denk dat er steeds meer bijkomen in deze tijd. Gedwongen vanwege de financiële situatie of omdat mensen moe worden van het consumeren en het steeds meer en meer "moeten" hebben.

  Een herkenningstekentje zou leuk zijn. Dan kan je even beleefd naar elkaar knikken als je elkaar tegen komt. Of een geheim teken naar elkaar maken. Klinkt wel spannend hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik ben niet zo erg handig met al deze dingen dus ik hoop dat het goed komt.
  ik heb een logo gemaakt als GIF bestand in 2 kleurstellingen met transparante achtergrond zodat je m overal op kunt plaatsen.
  de URL's staan hieronder en ik zal ze ook op consuminderen zetten.
  nayyi
  http://i79.photobucket.com/albums/j146/nayyirah-K-GHR-fgps/logobakkerini1.gif
  http://i79.photobucket.com/albums/j146/nayyirah-K-GHR-fgps/logobakkerini2.gif

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk, Nayyi! Ik heb geprobeerd iets in je gastenboek te zetten, maar krijg een foutmelding, dus ik weet niet of het is doorgekomen. Ik ga er nu naar kijken!

  BeantwoordenVerwijderen