Pagina's

dinsdag 24 november 2009

Leuke tips

Ook in oude jaargangen (rond 2004) van het tijdschrift Genoeg staan hartstikke leuke tips waar ik enthousiast over ben. Niet zelf verzonnen dus, helaas, maar leuk genoeg om hier eens te herhalen. Ik heb nog geen van de volgende tips zelf uitgeprobeerd, maar dat komt vast nog wel een keer.

* Zelf zure room (crème fraiche) maken: Meng 1 dl koffieroom met twee eetlepels citroensap (beide op kamertemperatuur) en roer regelmatig. Na een tijdje wordt het mengsel lobbig en is je zelfgemaakte zure room klaar.

* Feestelijk tafelkleed: Leg over je gewone tafelkleed een kanten gordijn (ik heb zelf nog gele en blauwe organza vitrage uit mijn oude huis die daar volgens mij prima geschikt voor is) voor een feestelijk effect. Staat chique en je ziet niet dat je oude tafelkleed niet meer zo netjes is.

* Consuminderpatê: Meng het goedkoopste bolletje smeerleverworst met fijngehakte walnoot, wat port of rode wijn, verse peper, eventueel een beetje tomatenpuree. Maar je kunt er natuurlijk van alles doorheen mengen wat je lekker vindt.

* Natuurvriendelijk aquarelleren: Gebruik gebruikte theezakjes of koffiefilters om rechtstreeks kleurvlakken op het papier aan te brengen. Gebruik kookvocht van wortels, bietjes of broccoli (rode kool kan volgens mij ook heel goed) om met een penseel aan te brengen. Zo zijn er denk ik nog wel wat natuurlijke kleurstoffen te vinden. Ik zal het eens aan mijn schilderleraar voorleggen.

* Twintig-secondendoekje: Even snel iets schoonmaken en geen zin om koud water te verspillen en te wachten tot het water heet is? Maak een schoon doekje nat en leg het twintig seconden in de magnetron.

* Zelf sportdrank maken: Koop in de natuurwinkel een zak fructose. Meng een theelepel fructose en wat citroensap met 250 ml water in een fles.

Gisteren heb ik drie 2-euromunten beplakt met een consumindersticker. Ze passen er precies op! Vandaag gaat de eerste waarschijnlijk in omloop. Ik ben heel benieuwd of de munten ooit terechtkomen bij iemand die het logo herkent.

Maandag en dinsdag heb ik helemaal niets uitgegeven, ik ben gisteravond zelfs niet gaan naborrelen na mijn schilderclubje, dus heb ik de gewraakte kassabon van zaterdag voor mijn gevoel weer gecompenseerd. Nog geen reactie gehad van de hypotheekverstrekker over vervroegd aflossen. Wel heb ik bij Fiscalert gecheckt of het voor mij lonend is om een bedrag van 1200 euro af te lossen. Het komt erop neer dat dit me per jaar 86 euro in hypotheeklasten scheelt. Hmm, dat is niet veel als je bedenkt dat ik die 1200 euro dan niet meer tot mijn beschikking heb. Het voelt aan als geld in een bodemloze put gooien, maar als ik zo blijf denken, ga ik nooit aflossen. Ik denk er nog heel even over na of ik dat geld echt kan (en wil) missen.

16 opmerkingen:

 1. Persoonlijk zou ik aflossen. Had er gisteren een discussie over met mijn broer. Hij ziet niets in aflossen maar wil liever geld op de bank zien, maar ik hou van een afgelost huis, auto enz.
  Vandaag had ik ook teveel uitgegeven bij de lidl omdat een oude buurvrouw komt lunchen en koffie drinken. Dus ik wil koekjes, lekkers voor de lunch hebben ed. Dan zie ik ineens wel dat ik dat toch als luxe zie en ben zo 20 euro verder. Normaal eet ik een boterhammetje met kaas en mosterd of zo.
  Trouwens, ik klik op al je advertenties en hoop dat je er wat aan hebt.
  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind aflossen ook zo'n fijn idee, maar dan moet het natuurlijk niet bij één keer blijven en ik kan niet in de toekomst kijken (al hou ik mijn oog er wel op :-)). En dat lekkers kopen als er iemand komt is ook heel herkenbaar. Straks komt mijn vriendin even koffie drinken en vanmiddag mijn maatje van het Maatjesproject, dus ik denk dat ik ook nog even naar de bakker vlieg voor wat bij de koffie. Zelf heb ik die behoefte niet zo, maar als het in huis is vind ik het wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. waarom zou je niet aflossen?wil je liever een flink spaar tegoed? je kunt kijken wat dat je oplevert per jaar ;-)Aan de andere kant, niet bij alle soorten hypo mag je zomaar eventjes extra aflossen( schijnt ook weer geld te kosten) dus dan zou je het van een paar jaar op moeten potten en dan een flinke storting doen?
  gr silie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil dus wél aflossen, Sillie, lijkt me een heerlijk gevoel. Alleen zet dit bedrag nog niet veel zoden aan de dijk en heb ik dan geen spaargeld meer voor 'noodgevallen', dus dat is de afweging op dit moment. En natuurlijk heb ik allang opgezocht dat ik 10% per jaar boetevrij mag aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. aaaah 10% :-) das wel de moeite hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die tips zou ik nu zelf niet meteen doen.

  Het stickertje van mij plakt op mijn kaartenboek (met bankkaarten en klantenkaarten). Het andere weet ik nog niet!

  Ik los ook liever zo snel mogelijk af.

  Maar een reservepotje is altijd handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo heeft iedereen denk ik zijn eigen tips die hem of haar aanspreken, Sandra, ik vond deze persoonlijk erg leuk, vooral het natuurlijk aquarelleren ga ik zeker een keer doen.
  Ik neig nog steeds naar aflossen, even wachten op antwoord van de bank, maar die zijn blijkbaar niet zo snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ooit toen een kennis van mij nog een koopwoning had netjes gespaard en de 10% zoveel mogelijk afgelost direct vanaf het begin na 15 jaar (de helft van de looptijd) was zijn huis lastenvrij dit was voordelig omdat hij op die manier ook een financiele tegenslag zoals minder inkomsten kon opvangen.
  zolang het geen tweede woning of een woning in het extreem dure segment betreft heeft dit verder geen nadelige gevolgen (tenzij misschien als je een uitkering krijgt maar dat weet ik niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je kunt het ook zo bekijken: Krijg jij 86 euro aan rente op die 1200 euro???? Ik denk het niet. Wat is dan wijsheid? Bij een spaarrekening met 3% rente ontvang je 36 euro aan rente in het hele jaar. Voor mij is dan de keuze zo gemaakt.
  Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daar heb je helemaal gelijk in, Lege Zakken Vrouw, maar daar staat tegenover dat die 1200 euro dan niet meer tot mijn beschikking staat. Zodra ik voor mezelf heb uitgemaakt dat ik dat geld in de nabije toekomst echt niet nodig heb, gaat het naar de hypotheek.
  Na vijftien jaar hypotheeklastenvrij zou prachtig zijn, Nayyi, maar dan moet ik wel meer gaan aflossen dan 1200 per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stel dat je een fractie minder aan hypotheekrente betaalt. Dan kun je dit toch per maand weer sparen. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met 1200 euro aflossen 86 euro besparen zou ik ook niet doen. Tuurlijk is het wel meer in verhouding dan de huidige spaarrente. Maar ik begrijp wat je bedoeld, over dan geen buffer meer hebben. Had je wat aan de site van Fisc Alert? Kun je beter wat je al bedacht hebt je creditcardschuld aflossen. Die rente ligt waarschijnlijk boven de 9%

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben hypotheekspecialiste en zonder dat ik weet waar jouw hypotheek loopt zou ik je afraden om af te lossen, je geeft zelf het antwoord eigenlijk al, bouw eerst een goede buffer op. Wanneer je nu gaat aflossen loop je de kans dat je straks het geld duur moet gaan lenen voor iets anders. Geld dat je eenmaal in je stenen hebt gestopt zit vast, je kunt het bedrag wellicht wel opnieuw lenen van je bank, maar het is dan niet meer aftrekbaar voor de belasting, wanneer je over een langere periode toch wil kijken hoe je van je hypotheekschuld af kunt komen raad ik je aan te kijken naar een spaarverzekering of banksparen. Hier ontvang je elk jaar rente op en je schuld blijft aftrekbaar, maar zoals ik nu je plaatje zie zou ik zeggen los eerst de schulden af, maak een spaarpot van zo'n 15000 euro voor noodgevallen, je kunt dan zelf makkelijk financiele klappen opvangen, de rente die je ontvangt helpen je indirect ook weer om makkelijker je verplichtingen te voldoen. Het leven wordt er een stuk makkelijker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hypotheekspecialiste, heel erg bedankt voor je reactie, het zet weer aan tot nadenken. Ik kan nu wel zeggen dat ik voorlopig geen grote bedragen hoef uit te geven, maar met een eigen huis kan er natuurlijk van alles gebeuren dat veel geld kost. Dan toch eerst maar dat buffertje opbouwen en volgend jaar om deze tijd zien hoeveel daarvan eventueel toch naar de hypotheek kan. Het wordt er allemaal nog niet veel helderder op in mijn hoofd met al die verschillende meningen. Eerst schulden aflossen stond al vast. Nogmaals bedankt voor je advies.

  BeantwoordenVerwijderen