Pagina's

donderdag 19 november 2009

Schulden en rente

Ik heb getwijfeld of ik dit verhaal moet vertellen, omdat ik niet van dooie mussen hou en zelf niet goed weet of dit een officiële regeling of een 'mazzeltje' was. Ik zal proberen het kort en duidelijk te vertellen. Dit zou wellicht belangrijk kunnen zijn voor mensen met schulden die via een incassobureau/deurwaardersbureau worden afgelost.

Zoals jullie in een eerder blog misschien hebben gelezen heeft mijn vriend door fouten in het verleden een flinke schuld opgebouwd. Bijna twee jaar geleden was de situatie zo erg dat de bank alles heeft overgedragen aan een deurwaarderskantoor, waar uiteindelijk strakke afspraken mee zijn gemaakt. Mijn vriend lost sinds die tijd 400 euro per maand af aan dat kantoor. Toen hij begin dit jaar de deurwaarder belde om te controleren of een extra aflossing was aangekomen, en hij klaagde dat hij niet wist hoe lang hij dit nog zou kunnen volhouden, aangezien meer dan de helft van zijn aflossing uit rente bestond en de schuld dus nauwelijks zakte, vertelde de meneer aan de telefoon doodleuk dat hij dan maar een verzoek moest indienen om de rente stop te zetten. Klapperende oren en verwarring natuurlijk. Dat was alle informatie waarmee mijn vriend bij mij kwam. Op internet zoeken leverde geen informatie op over zo'n regeling. Uiteindelijk hebben we dus letterlijk gedaan wat de meneer had gezegd en een brief geschreven waarin we dat verzoek deden. Tot onze verbijstering ontving hij een week later een brief met de mededeling dat zijn verzoek gehonoreerd werd (omdat hij een jaar lang keurig had afgelost, blabla...) en dat dus vanaf dat moment zijn volledige aflossing van zijn schuld werd afgetrokken. Dat scheelt hem dus zo uit de losse pols anderhalf jaar aflossen! Schuldenvrij over ruim twee jaar in plaats van over vier jaar! Voorwaarde was dat hij vanaf nu geen aflossing mag missen, omdat de rente dan met terugwerkende kracht in één keer alsnog wordt ingevorderd.

Nu, een jaar later, heeft hij dus al tienduizend euro van zijn schuld afbetaald (zijn hele vakantiegeld en zijn dertiende maand gaan er ook heen). En nu blijf ik me maar afvragen in welke gevallen dit wel of niet van toepassing is. Maar als er ook maar één iemand is die dit leest en voor wie dit misschien geldt, zou dat natuurlijk helemaal fantastisch zijn. Maar ik zeg er nogmaals bij: Ik heb verder geen idee hoe of wat! Ik heb alleen opgeschreven wat er bij mijn vriend is gebeurd.

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben destijds onze schuld af bij het incassobureau af kunnen kopen, scheelde ruim (uit mijn hoofd) 38.000 euro. Dit kon alleen omdat we onderhands een andere lening konden regelen hoor. En ergens een rentestop laten plaatsen is vaak mogelijk. Zeker de moeite waard om na te vragen voor degenen bij wie dat speelt. Ook bij creditcardmaatschappijen mogelijk. Ligt er wel aan wie je treft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat een bedrag. Spaarde je dat uit door een andere lening af te sluiten??? Ik had dus nog nooit van zo'n rentestop gehoord, een mens is toch nooit te oud om te leren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je het opgeschreven hebt! Al help je er maar 1 persoon mee! Top!!!!

  Groetjes, Geen Handen (sorry, kan alleen anoniem reageren)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed! Wie weet heb ik er nog wat aan! Ik kan het in ieder geval proberen!

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad MP, gewoon de stoute schoenen aantrekken! Hou je ons op de hoogte?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat wist ik ook niet, maar goed dat je het opschrijft indien er mensen iets aan hebben. Veel mensen zijn vaak onwetend over die dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @oog op de toekomst, we hadden een schuld van 65.000 euro die we af mochten kopen voor 27.000 euro. Dat bedrag hebben we onderhands kunnen lenen van een vriendin. Zijn we haar heel dankbaar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje, afkopen, kan dat ook nog? Een voorstel aan de deurwaarder om een X bedrag in een keer af te lossen en dan de rest te laten kwijtschelden? Is ook nog een idee.

  BeantwoordenVerwijderen