Pagina's

donderdag 10 december 2009

Bodem in zicht

Waar ik al bang voor was, is aan het gebeuren. Omdat mijn doelen momenteel zo onbereikbaar lijken en mijn spaarsaldo de afgelopen twee maanden alleen maar is gedaald, neemt mijn animo om te sparen af. Volgende week moet ik zeshonderd euro betalen om van mijn leasecontract af te komen, meer dan verwacht, dus ook een hypotheekaflossing zit er opeens niet meer in, al was ik er nog steeds niet over uit of dat nou wel of niet verstandig zou zijn. Maar daar hoef ik nu niet eens meer over na te denken, want de bodem raakt in zicht. Op mijn betaalrekening staat gelukkig voldoende om het tot half januari uit te zingen en op mijn noodrekening staat nog een paar honderd euro, dat is het probleem gelukkig niet, de hypotheek en de rekeningen kunnen worden betaald, maar eigenlijk ben ik gewoon weer terug bij af. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want mijn totale schuld bedraagt op dit moment nog maar zo'n 800 euro i.p.v. 6000 euro aan het begin van dit jaar. De enige spaarpot die nog onaangesproken is, is die voor de hypotheekaflossing, omdat ik daar renteafspraken voor heb gemaakt en dus minder rente krijg als ik onder een bepaald bedrag kom of als het bedrag elke maand niet met een bepaalde som stijgt. Dat is nog mijn enige stok achter de deur. In het potje Vakantie zit nog 100 euro, in het potje pensioen nog 400 euro, een lachertje natuurlijk, misschien moet ik dat laatste potje maar een andere naam gaan geven of het geld overhevelen naar het potje Hypotheek, dan lijkt het nog wat.

Het is absoluut niet mijn bedoeling om te klagen, hoor, ik weet dondersgoed dat er mensen zijn die hun handen zouden dichtknijpen met zulke spaarpotjes en de zekerheid dat de rekeningen weer een maand kunnen worden betaald. Nee, het is meer een soort bespiegeling voor mezelf, en de conclusie is dat ik er eigenlijk een beetje een rommeltje van aan het maken ben. Mooi voornemen voor het goede jaar: Concretere doelen en spaarafspraken voor mezelf, zoveel mogelijk blijven bezuinigen en gewoon de schouders er weer onder.

Gisteravond heb ik toch nog een aflevering Gilmore Girls op dvd gekeken, kon het gewoon niet laten, en ben dus toch weer te laat naar bed gegaan. Voordeel was dat mijn vriend hier sliep en dat hij geheel tegen onze gewoonte in na een zware werkdag van pure vermoeidheid een uurtje eerder naar bed was gegaan. O, wat een zaligheid, hij was net een kacheltje toen ik in bed stapte. Daar kan toch geen kruik tegenop.

7 opmerkingen:

 1. Je voelt of ziet het misschien niet zo direct, maar dat sparen gaat echt véél sneller eenmaal je van die schuld af bent. Nog even tanden bijten dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, daar hoop ik inderdaad op, maar ik geloof het pas als ik het zie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je de tegenvallers zo positief ombuigt in 'leermomenten'!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt het toch wel al heel goed gedaan want een groot deel van de schuld is reeds weggewerkt.
  Even volhouden nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt waarschijnlijk je doelstelling afgelopen jaar erg hoog gesteld. Hierdoor is elke tegenvaller een klap. Wanneer je echter rustig kijkt wat je afgelopen jaar aan schulden hebt afgelost kun je erg trots zijn. Ik zou mijn doelen voor het komend jaar gewoon iets lager stellen waardoor je vanzelf meevallers krijgt en je trots op jezelf kunt zijn. Hierdoor stijgt ook je motivatie om het langer vol te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo: je hebt meer dan € 5000,- afgelost, dan ben je gewoon lekker bezig.
  Volgend jaar wordt het sparen ipv aflossen.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jullie hebben gelijk, ik moet op dit moment kijken naar wat ik heb afgelost, niet naar wat er op mijn bankrekening staat. Ik wilde te veel tegelijk, merk nu dat dat niet reëel was. In feite begin ik vanaf januari gewoon met een schone lei, want ik ben nog steeds van plan om de resterende schuld als het enigszins mogelijk is volgende maand af te lossen, zodat al mijn geld (hoe weinig ook) ook echt van mij is.

  BeantwoordenVerwijderen