Pagina's

donderdag 17 december 2009

Dozen

Gisteren kwam mijn vriend onmiddellijk na zijn werk zijn kerstpakket langsbrengen, want hij weet dat ik er een absurd kinderlijk genoegen in schep om zo'n pakket uit te pakken, maakt niet uit wat erin zit. De inhoud was redelijk bruikbaar, gelukkig niet van die extreme winkeldochters die je ook wel eens in zo'n pakket vindt en die over een jaar nog in je kast staan. Ach, het is een extraatje, gewoon blij mee zijn. Een greep uit de inhoud: koek, noga, soepstengels, soep, toastjes, appelsap, vier blikjes bier, chips, zoutjes, smeerkaas, beschuit en een blikje tonijn. De helft is hier gebleven voor gezamenlijk gebruik, een deel heeft hij mee naar huis genomen. Nog leuker waren de twee envelopjes die hij erbij kreeg, een met vijftig euro erin, en een met drie cadeaubonnen van een tientje van AH. Van één bon halen we wat lekkers voor de kerst, de rest bewaart hij voor nood.

Volgende week krijgt hij van mij een kerstpakket. Omdat hij zo zuinig moet zijn, vind ik het wel leuk om daar wat dingen in te doen die hij lekker vindt, maar zelf noodgedwongen niet meer koopt, plus wat nuttige zaken.

En vandaag ga ik een noodpakket maken voor mijn ouders. Ze doen één keer per week nog zelf boodschappen, dat willen ze zo lang mogelijk blijven doen en dat is ook prima. Maar zodra er ook maar een beetje sneeuw ligt, gaat mijn moeder de deur niet uit. Ze loopt heel slecht en is als de dood om te vallen. Mijn vader heeft iets tegen voorraad aanleggen, geen idee waarom. "Daar hebben we toch nog genoeg van" krijgt mijn moeder te horen als ze iets extra's wil kopen voor de voorraad. Maar ik zou het fijn vinden om te weten dat ze een paar dagen kunnen overbruggen als ze de deur eens niet uitkunnen. Ik doe er in ieder geval soep, geroosterd brood, leverpastei, smeerkaas en een paar potten groenten in. Ik moet er nog even goed over nadenken wat nog meer handig is. Als het maar houdbaar is.

Ik heb definitief besloten dat ik de sauna die mijn vriend begin dit jaar uit het nieuwe huis van mijn vriendin heeft gesloopt niet in mijn huis ga inbouwen. Ten eerste moet er een krachtstroomkast worden ingebouwd, wat veel geld gaat kosten, ten tweede moet zo'n ding hartstikke lang opwarmen, zodat je er pas een uur nadat je zin in sauna krijgt in kunt (om van de stookkosten nog maar te zwijgen), en ten derde zou mijn hobbykamer erdoor gehalveerd worden. Het hout kan mooi in de kachel, kan ik toch weer een paar weken van stoken. Van het isolatiemateriaal bewaar ik een deel om mijn buitenplanten mee in te pakken, de rest gaat naar een vriendin. De kachel met houten ombouw, de hardglazen saunadeur met kozijn en alle accessoires gaan op Marktplaats. De vriendin hoeft het geld dat ik ervoor krijg niet te hebben, ze is allang blij dat mijn vriend dat onding uit haar badkamer heeft gesloopt. De opbrengst gaat dus logischerwijs naar mijn vriend. Ik ben heel benieuwd wat het oplevert. Ik zag op een saunawebsite dat zo'n deur alleen al rond de 500 euro kost!

Ik was van plan om vandaag eens flink hout te gaan zagen, want de voorraad slinkt zienderogen, het is werkelijk niet aan te slepen. Helaas word ik al twee dagen wakker met enorme pijn in mijn rechterschouder, ben bang dat er weer een ontsteking zit, dus zagen lijkt me niet zo'n verstandig idee. Als ik die schouder nu nog verder overbelast, kan ik straks niet meer werken van de pijn en dat is natuurlijk een grote no-no.

Bijna geen sneeuw hier trouwens, een dun laagje maar, dat alweer aan het wegsmelten is. Jammer, vind het zo'n mooi gezicht, zo'n dik pak.

9 opmerkingen:

 1. Wij hadden weer eens de gebruikelijke "jaarlijkse belediging" zoals t hier genoemd wordt.
  Het bedrijf waar mijn man werkt weet elk jaar opnieuw weer een pakket samen te stellen wat meteen de kliko inkan.
  Als dat hun manier is om te laten zien hoe ze hun personeel waarderen nou laat dan maar.
  Het is maar goed dat ik niet jaloers ben uitgevallen en dat ik geld genoeg heb om zelf wat lekkers te kopen want anders zou ik groen uitslaan als ik van anderen hoor bonbons pate mooie fles drank rollade kerstkrans en zo meer...ach ja we doen t er maar mee. Alles wat eetbaar was is al op en een deel ligt vanwege onmogelijk smerige smaak in de kliko.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, ik noem het hier het "bouwvakkerspakket" (het komt ook van een steigerbouwbedrijf, dus geen belediging), bier met chips en toastjes met smeerkaas :-) Ach, het gaat om het gebaar, dit bedrijf heeft het ook niet makkelijk in deze crisistijd, dus ik vind het al heel wat dat ze nog een kerstpakket geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor een bedrijf in de bouw in deze tijd inderdaad geen beroerd pakket. Ook die bonnen zijn goed bedacht. Leuk dat je voor je vriend en ouders een pakketje gaat maken, per slot van rekening kan niemand anders beter inschatten wat hun behoeften zijn! En wees voorzichtig met je schouder, voor je het weet zit je een tijd aan een ontsteking vast! Groet Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Héél herkenbaar, dat kinderlijke genoegen van het uitpakken van een kerstpakket. Het verrassingselement vinden mijn dochters en ik geweldig.
  Hier ligt een enorm pak sneeuw. Als ik naar mijn tuintafel kijk, schat ik dat hier minstens 40 cm sneeuw ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. kun je de saunaonderdelen niet verkopen? dat is speciaal hout, best duur...

  ennuh... Ik denk dat ik mezelf als zzp-er maar een kerstpakket geef :P

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O heerlijk zo'n pak sneeuw, Zuinigaan, stuur eens wat deze kant op!
  Ik heb getwijfeld, Muis, over dat saunahout, maar het is allemaal een hele rare maat omdat de sauna bij mijn vriendin onder een schuin dak zat. Hij kan dus niet zo weer in elkaar worden gezet. Ik twijfel ook nog een beetje, het is moeilijk om te berekenen hoeveel het precies is bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen kerstpakket hier maar mijn man mocht wel een opleiding volgen op kosten van de baas en dat is me meer waard.
  Wel is het altijd leuk, je weet tenslotte nooit wat je kan verwachten in zo'n pakket.

  Succes met de verkoop...groot gelijk dat je het via marktplaats verkoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kreeg vandaag ook een kerstpakket hoewel ik niet meer werk. Het is van een organisatie waarvoor ik in een adviescommissie zit. Ik heb het dankbaar en zonder schuldgevoelens aanvaard. Een leuke reistas met als inhoud een bijpassende toilettas, een badhanddoek, lekkere thee, een zandloper voor de douche, een mooie fles water die je nagevuld met kraanwater mooi op tafel kunt zetten bij het kerstdiner en een boekje met fietsroutes. Ik ben gek op het uitpakken van zo'n doos. Als je iets niet kunt gebruiken is het soms nog een leuk cadeaautje voor iemand anders.
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @nayy, wat zit er dan in jullie pakket wat het zo 'klikorijp' maakt? Er zit toch altijd wel iets in wat je kunt gebruiken?

  Ik kreeg weer het pakket van mijn vrijwilligerswerk (op mijn betaalde werk hebben we bonnen gehad) en ik vond het toch weer heel leuk zo'n traditioneel pakket uit te pakken. Er zaten ook allemaal lekkere dingen in die ik op tweede kerstdag kan eten/snoepen zodat ik minder boodschappen hoef te doen. Handig en leuk dus.

  BeantwoordenVerwijderen