Pagina's

vrijdag 4 december 2009

Kijkgedrag

Hoera, het verwachte sinterklaascadeautje stond vanmorgen op mijn rekening, ongeveer net zoveel als vorig jaar. Had stiekem wel op iets meer gehoopt, maar ik mag niet klagen! Het geeft weer voldoende lucht tot half januari. En... ik heb meteen de laatste 250 euro aan het familielid afbetaald. Eén schuld minder dus! Toch nog een overwinninkje dit jaar. Ik heb de afgelopen zeven maanden dus ruim 700 euro per maand afbetaald, geen wonder dat ik even niet zo ruim in mijn centen zit. Volgend jaar om deze tijd ziet alles er waarschijnlijk (hopelijk) heel anders uit.

Gisteravond heb ik lekker naar de finale van Expeditie Robinson gekeken. Ik ben een fan van het eerste uur, vind het heerlijk om te zien hoe mensen reageren en veranderen in zo'n groep die met weinig eten en onderlinge competitie bij elkaar op een onbewoond eiland wordt gezet.

Ik heb heel lang geen tv gehad, en dat beviel me eigenlijk prima. Ik had niet het gevoel dat ik iets miste. Maar op een gegeven moment leek het me toch wel weer leuk, dus kocht ik meteen maar een flatscreen. Ik vind tv's nu eenmaal lelijke krengen, dus hoe minder tv, hoe beter. Hij staat ook strategisch opgesteld achter een kast die mijn woonkamer in tweeën deelt, dus valt hij nauwelijks op. En nu vind ik het heerlijk om af en toe op de bank te hangen en naar bewegende beeldjes te kijken. Mijn enige probleem is dat ik geen zin heb om op een bepaalde tijd te moeten gaan zitten omdat er toevallig iets komt wat ik eigenlijk wel zou willen zien. Wat ik zou willen, is kijken wanneer ik daar zin in heb en dat er dan altijd iets leuks is. Dat kan natuurlijk niet, hoewel het met de moderne apparatuur mogelijk schijnt te zijn om gemiste programma's tot tien dagen geleden terug te kunnen zien. Maar voor Robinson ging ik dus wel trouw iedere week zitten. Miste ik het, dan keek ik naar de herhaling op zondagmiddag.

En dan is er nog iets waar ik naar kijk, of liever gezegd keek, want sinds deze week is het blijkbaar weer gestopt. Een paar maanden geleden ging ik tegen het eind van de middag naar beneden omdat ik even zin had om tv te kijken. Zap... niets, zap... niets, zap... niets. Tot ik in een serie terechtkwam waarvan de sfeer me onmiddellijk aansprak. Achteraf bleek het een zoveelste herhaling van een serie uit 2003 te zijn, maar voor mij was ie gloedjenieuw: Gilmore Girls. Dat ik nog eens aan een serie verslaafd zou raken... Dus zat ik bijna iedere werkdag (was gelukkig nog niet zo verslaafd dat ik er andere dingen voor liet schieten) rond kwart over vijf op de bank voor mijn dagelijkse portie Lorelai en Rory Gilmore. De dialogen zijn razendsnel en grappig, ik vind Lauren Graham, die de hoofdrol speelt, een genot om naar te kijken, wat een mooie vrouw is dat, en ik vind de sfeer van een klein dorp met al zijn gekke inwoners leuk. En nu is het dus weer afgelopen. Jammer! Ik heb zelfs bij bol.com en op Marktplaats gezocht naar de dvd's (ik sta versteld over mezelf), maar die zijn best aan de prijs. Ze staan nu dus op mijn verlanglijstje, want ik zag dat ik op tv ben blijven steken in seizoen vier en dat er zeven seizoenen zijn geweest. En met dvd's kan ik kijken wanneer ík dat wil. Misschien moet ik mezelf maar eens trakteren van mijn sinterklaascadeautje. Maar eerst drie nachtjes erover slapen...

Verder kijk ik dus weinig tv. Soms ben ik wel van plan ergens naar te gaan kijken, maar dat vergeet ik dan weer of ik ben op dat moment net met iets anders bezig, en dan vind ik het blijkbaar toch niet belangrijk genoeg om dat te onderbreken. Hoe is jullie kijkgedrag?

14 opmerkingen:

 1. Geen ik kijk alleen gtst en smorgens het nieuws voor de rest is mijn man (wandelende programmagids) baas over de tv lijkt het wel. Nou moet ik eerlijk zijn er is ook niet veel aan of je moet toevallig ergens op stuiten.
  Behalve GTST dus blijf ik nergens speciaal voor zitten. Valt mee he 25 min verslaving.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk (bijna) nooit Tv. Nu is het echt maanden geleden volgens mij. En ik kijk nooit programma's. Wel dvd's. CSI bv. , maar ik moet het zesde seizoen nog uitkijken nu. Heb al tot seizoen acht in huis.
  De kinderen kijken soms. En nooit meer lang. Gisteren een klein half uurtje. Misschien vandaag iets langer.
  De dochter heeft volgende week examens en de anderen grote toetsen dus de TV moet eigenlijk AF anders komt er niets van. Ik vind TV vergif. Zo heeft één van de dochters een baby op een scooter gevraagd aan de Sint (die ze niet zal krijgen trouwens)door domweg naar TV te kijken. GRRR.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien moet ik ook maar op zoek naar leuke dvd's, dan kan ik tenminste kijken wanneer ik dat zelf wil. GTST heb ik in een grijs verleden een seizoen gevolgd, puur omdat we dan met het bord op schoot zaten, als eet-tv, zoals wij dat noemden, maar het kan me nu niet meer bekoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen TV (hij ging een keer stuk, nooit grote behoefte gehad m te vervangen) maar kijk wel naar een beperkt aantal programma's: de herhalingen van Eigen Huis en Tuin ('smiddags na het werk, anders mag het niet, waarbij ik alleen naar 'Tuin' kijk en de 'Huis'-dingen snel doorscroll), 3opreis, De Oorlog, soms Metropolis, Beagle, Nova of journaal - het laatste alleen als er echt wat aan de hand is.
  Het gekke is als je weinig TV kijkt, dat het tempo van de TV zo traag overkomt - lezen gaat sneller! Wat ik wel mis zijn die mooie kostuumdrama's en documentaires op de BBC
  Groet Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk je dan op je computer, Anna? Mijn computer kan dat op het moment helaas niet aan, moet hem eens goed opschonen. Waar ik me net als iedereen zo mateloos aan erger is die reclames die steeds langer lijken te worden. Voor een film van anderhalf uur zit je dan verdorie bijna 3 uur voor dat scherm. Des te meer reden om over dvd's na te denken(en na het kijken weer verkopen op Marktplaats natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geregeld volg ik wel wat, CSI, spoorloos, House en Boer zoekt vrouw. Het wisselt wel eens. Gisteren heb ik een film meegekeken met man en kinderen. Als ik alleen ben staat ie uit.

  Ik luister wel heel graag naar muziek en zing dan ook mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kijk vrijwel geen TV en als ik kijk dan meestal BBC/CNBC/VPRO/NPS maar alleen als ik van tevoren weet of er een interessant programma komt. Eerlijk gezegd kijk ik steeds minder en zie ik uit naar de integratie van TV en internet met programma's on demand. Wat ik mis (maar dat komt omdat we buiten de stad wonen) is een zender als ARTE...Fantastische films/programma's.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gilmore Girls is reuzefijn! Mijn zus heeft ze allemaal op dvd, en ik kijk ze ook geregeld, als het passeert op VijfTV. (Belgische zender). Ik hou van dat soort humoristische dialogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een verschil tussen ons. Toen mijn man nog geen pensioen had keek ik rond koffietijd een half uurtje. Anders draafde ik door en nam geen drinken. Bij de lunch keek ik weer een half uurtje. Anders zelfde verhaal als koffietijd. Manlief kwam thuis en die tijd is nog steeds de tv. aan. Voor de rest nieuws van de regionale tvNoord, Radar, Kassa, eigenlijk staat hier iedere avond de tv. aan. Van zes uur tot we naar bed gaan. Soms is het een proramma voor mij of anders voetbal en sport of film voor manlief. Als een programma me niet interesseerd lees, handwerk of compu ik. Als het voor mij is dan puzzelt manlief of leest.
  Alleen als er bezoek komt dan gaat de tv. onverbiddelijk uit. En programma's met veel reclame neem ik op, dan kan ik in de helft van de tijd het nadien bekijken.
  Een vreselijk gezapig leven hé?
  Maar gelukkig is geen mens gelijk, anders werd alles zo saai.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad, gewoon op de laptop, bevalt prima. Mijn laptop (een lekkere platte, niet al te grote) is werkcomputer, cd/dvd-speler en TV tegelijkertijd (voorzover al mogelijk). Ook gebruik ik 'm om de krant te lezen. Net als Kees zie ik uit naar een volledige integratie van TV en internet, dat levert bovendien ook een besparing in apparaten op. Groet Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Oog op de Toekomst,

  Wat ontzettend knap dat je jezelf al van één belangrijke schuld hebt verlost. En 700 euro is een hoop geld. Ik wou dat ik de Gilmore girls voor je had liggen, want ik vind dat je die hebt verdiend, maar helaas. Wel een mogelijke tip: begin wat opzij te liggen voor het komende prijzencircus bij V&D, daar is hij dan meestal mega in de aanbieding. Als je dan ook nog Airmiles hebt ben je helemaal voordelig uit. Hartelijke groet, Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kijk best veel zeker nu ik zwangerschapsverlof heb. Ik ben al 11 jaar verslaafd aan Doctors op BBC, Neighbours op Belgie en alle kookprogramma's op de BBC. Nu heb ik 5 verschillende BBC zenders dus ik kan mijn hart ophalen. Ook heb ik misdaadnet, vele Engelse en Duitse detectiveseries, heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zohee, 5000,= in 7 maanden in je uppie afgelost. Ik vind het een wereldprestatie. Hoeramomentje voor jou!! Wees supertrots op jezelf.
  Volgend jaar is het rond deze tijd inderdaad een heel andere situatie, dankzij jouzelf.
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn favoriete serie is 'two and a half men', geweldige humor. Kijk trouwens ook graag naar 'wie is de chef, masterchef (bbc), draadstaal, little britain, friends....heerlijk!
  Groet van Beer

  BeantwoordenVerwijderen