Pagina's

maandag 1 februari 2010

Budget

Alweer een maand voorbij. Waar is januari gebleven? De afgelopen dagen weinig hier geschreven, gewoon geen inspiratie en ook eigenlijk weinig interessants te melden. Dit is zo'n periode dat al mijn energie en creativiteit naar mijn werk gaat en daar moet dit blog dan even voor wijken.

Met de financiƫn is het even kiele-kiele. Dat is het nadeel van mijn werk. Het bedrag van mijn facturen varieert van 1000 tot 10.000 euro en dat betekent het hele jaar vooruitzien en rekenen. Ik heb een excel-overzicht van wat er iedere maand aan vaste lasten betaald moet worden, dus het is op zich redelijk te overzien. Deze maand en maart worden krap, want er komt pas begin april weer een scheepje met geld binnen. Ik ben bang dat ik er niet aan ontkom om wat geld van mijn spaarrekening te halen. Nu weet ik dat ik dat in april wel weer kan terugstorten, maar ik probeer het natuurlijk toch zoveel mogelijk te vermijden daar aan te komen. Boodschappen doe ik minimaal, dat is inmiddels een automatisme geworden. Wel haal ik af en toe boodschappen voor mijn ouders, en dat geld ga ik niet elke keer aan ze terugvragen. Eens in de zoveel tijd stopt mijn moeder me wat toe, dus dat compenseert elkaar wel aardig. Ik ga ook absoluut niet beknibbelen op boodschappen of extraatjes voor mijn ouders, het is het enige waar ik ze nog mee kan helpen en een plezier mee kan doen.

Het maandoverzicht ziet er anders uit dan de afgelopen maanden. Ik heb besloten het te houden op een potje "hypotheek" en een potje "vakantie". Het vakantiepotje ga ik hier buiten beschouwing laten, want dat is een gezamenlijke pot geworden van mijn vriend en mij. Op die rekening storten we extraatjes, zoals op Marktplaats verkochte spullen, zodat we in juli een buffertje hebben om toch een paar weken met de auto weg te kunnen. Hoe we dat zo goedkoop en zol leuk mogelijk gaan doen, daar wijd ik tegen die tijd nog wel eens over uit.

De stand van zaken:

Schulden (met tussen haakjes de bedragen van de afgelopen vier maanden)
Creditcard: (950/760/540/520) 470 euro
Postorderbedrijf: (550/450/300/250) 225 euro

Spaargeld (met tussen haakjes de bedragen van de afgelopen vier maanden)

Pensioen: (600/750/600/250) 0 euro (overgeheveld naar Hypotheek)
Hypotheek: (750/970/1090/1230) 1560 euro

De rest van mijn schulden betaal ik in april af, dat lijkt me het verstandigst.

Ik ben nog steeds heel blij dat ik vorig jaar mijn schuld van 5000 euro heb afgelost en ook de creditcardschuld bijna 500 euro naar beneden heb weten te krijgen. Eind december heb ik nog eens 600 euro betaald aan de restschuld van het aflopende aandelenleasecontract. Eigenlijk is het dus niet zo gek dat het nu even wat minder is, ik loop gewoon dik 6000 euro achter die ik dit jaar weer moet inhalen.

De katten lopen inmiddels een groot deel van de dag in huis rond. Als ik boven zit te werken, is de benedendeur naar de woonkamer en keuken dicht, evenals de deur naar de slaapkamer, dan kunnen ze in ieder geval mijn planten niet ongemerkt verorberen. 's Nachts en als ik de deur uitga gaan ze weer in hun eigen kamer. Nou ja, zolang Sam daar zin in heeft dan. Nu hij weet hoe de deur openmoet (gewoon een paar keer tegen de deurkruk opspringen, net zolang tot ie open gaat), komen ze er voortdurend uit. Vandaag dus maar een haakje op de deur maken, dan is dat ook weer opgelost.

Gisteren heb ik de kattenkamer even goed schoongemaakt, maar verder blijft alles in huis grotendeels liggen. Het is dus een redelijke puinhoop hier. Vandaag ga ik de slaapkamer (minimaal) onder handen nemen, morgen is de keuken aan de beurt voor een snelle poets. Nu een was in de machine gooien en dan snel aan het werk.

1 opmerking:

  1. Eten katten planten? Dat is weer iets nieuws voor me...leuk dat ze meer aan de wandel gaan maar dan wel als jij dat wilt, lijkt me zo.
    Succes met je geldhuishouding, mij lijkt dat je dat goed onder controle hebt.

    Pien

    BeantwoordenVerwijderen