Pagina's

zondag 7 februari 2010

Moe van energie

Ik word een beetje gestoord van die energiemaatschappijen. Waarom krijg ik van drie maatschappijen rekeningen als ik maar bij één maatschappij energie afneem? Maar goed, ik denk het eindelijk door te hebben. Nuon is de transporteur van elektriciteit, zij rekenen mij daar per maand een bedrag van 18 euro voor. Eneco verzorgt het transport van gas voor een bedrag van 14 euro per maand. Om het makkelijk te maken is dat niet echt Eneco, welneeee, zij sturen alleen nota's op Eneco-briefpapier, maar stiekem is het Stedin die verantwoordelijk is voor het transport van mijn gas. Mainenergie is dan ten slotte het bedrijf dat de werkelijke verbruikte kuubs en kilowatturen door mij betaald wil hebben, voor een bedrag van 104 euro per maand. In totaal ben ik aan energie dus 136 euro per maand kwijt. Van Eneco (of dus eigenlijk van Stedin) ontving ik bericht naar aanleiding van mijn jaaropgave dat ik iets meer dan vier euro terugkreeg, dus alleen voor het transpot van gas. Ik heb de meterstand al eind december doorgegeven, dus nu is het wachten nog op de eindafrekening van Mainenergie. Tenminste, ik dénk dat die van Mainenergie komt, maar het zal me niets verbazen als daar weer een andere naam boven staat. Als ik weer eens wat beter in mijn vrije tijd zit, moet ik me er maar eens over buigen of dat nou allemaal niet makkelijker en overzichtelijker kan.

Vrijdag ben ik weer bij mijn ouders geweest. Mijn vader zag er wat beter uit en is volgens mijn moeder in de korte tijd dat hij thuis is alweer vier kilo aangekomen. Hij weegt nu dus 'wel' 49 kilo. Nou ja, elk onsje erbij is meegenomen. Eigenlijk ben ik een beetje boos op het ziekenhuis, waar hij dus in twee weken vijf kilo is afgevallen. Natuurlijk kun je een volwassen man niet dwingen te eten, maar er had toch best iemand aan de bel kunnen trekken als ze merkten dat hij iedere avond een half bord eten (toch al niet zo veel) liet staan en ook zijn toetje niet opat, wat hij thuis trouwens wel doet. Maar nee, het bord wordt gewoon weggehaald, en blijkbaar is er niemand zo slim geweest om dat even aan het verplegend personeel door te geven. Ze hebben toch ogen in hun hoofd? Ze moeten toch hebben gezien dat het niet goed is dat iemand die al zo graatmager is bijna niets eet? Thuis eet hij gelukkig wel weer goed, wat hem aan te zien is. Als mijn moeder mijn zus of mij boodschappen opgeeft om mee te nemen, zitten daar altijd koekjes, chocola en lekkere toetjes bij. "Waar láten ze het," riep mijn zus vorige week uit toen we onze boodschappenlijstjes met elkaar deelden. Met de kipkluifjes die ik regelmatig meeneem en de paling en makreel die mijn broer voor zijn rekening neemt, komt die laatste kilo er ook wel weer aan. Zwaarder dan vijftig kilo zal ie wel niet worden, maar we kennen hem niet anders dan mager. Onze ergste bezorgdheid is dus wat gezakt en hij zegt zich goed te voelen. Ik denk dat ik me daarom de afgelopen week zo ziek, zwak en misselijk voel. Denk dat alles wat ik heb binnengehouden er nu uitkomt. Maar dat gaat wel weer over.

In huis heb ik twee foto's staan van mijn vader en mijn moeder toen ze rond de twintig waren. Die foto's zijn dus bijna 70 jaar oud. Ik vind ze zo vreselijk mooi......

17 opmerkingen:

 1. Zeker mooie foto's! Zijn jouw ouders bijna 90? Tijd is een gek iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat Mooi! Ik moet ook maar eens zien dat ik een goede oude foto van mijn moeder krijg - ze is allang overleden, ze zou dit jaar 80 worden, en ik blijf maar horen dat ik zoveel op haar lijk, naarmate ik ouder word....

  Enne: dat gedoe is precies de reden dat ik niet overstap, qua energie. Gewoon één rekening van Eneco, voor gas, stroom én transport.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb als vrijwilliger gewerkt in een zorginstelling. Het bord wordt neergezet en "eet smakelijk". Als iemand zelf niet meer eten kan en/of het bord niet in de directe omgeving staat? Gewoon vol bord weer meenemen en soms de vraag; had U geen trek? Ik weet kinderen die op etenstijden altijd in een zorginstelling waren om hun ouder/ partner eten te geven, anders kregen ze niets. Geweldig hé dat er zo goed voor ons gezorgt word. Ik kon mijn "baantje" niet meer aan door zulke toestanden. Het is te bizar voor woorden maar het gebeurt dagelijks! En als je over voedingssuplementen praat is dat onzin. Welk ouder en/of ziek iemand kan de richtlijnen van het voedingscentrum per dag wegwerken? Niemand die zich niet fit voelt. Maar de lig en/of woondagen worden wel in rekening gebracht.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie, lieve mensen lijken me dat vanaf de foto's te oordelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's. Heb je ook een zwart/witte van jezelf waardoor je mooi kan vergelijken?

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's zijn het wees er maar heel zuinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi,

  misschien kun je voor je vader via de huisarts of dietiste bijvoeding aanvragen? Zoiets als cubitan?

  vr. gr. van M.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt vreselijk, Gerrie, wat dat betreft ben ik blij dat mijn ouders nog voor zichzelf kunnen zorgen. Kan me voorstellen dat je daar niet prettig meer werkt dan.
  Pien, ik kijk regelmatig naar die foto's om te kijken of ik op een van mijn ouders lijk, maar ik ben geloof ik een mengelmoesje geworden (waar ik trouwens erg tevreden over ben)
  M. Mijn vader krijgt al regelmatig allerlei soorten bijvoeding, maar hij vertikt het ze in te nemen. Het lijkt soms wel of hij er trots op is dat hij zo mager is. Anorexia op je 90ste? Het zou me niets verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, wat een knappe mensen. Je vader heeft "slaapkamer"ogen. Gelukkig gaat het met hem nu weer de goede kant op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je vader thuis wel eet en in t ziekenhuis niet... ach ik heb t met mijn vader ook meegemaakt precies wat gerrie zegt...hij KON niet zelf bij zijn bord en eten en ze namen even zo vrolijk het onaangeroerde bord (en drinken) zonder boe of ba weer mee.

  Ook ik stap niet over van energiemaatschappij het verschil is vaak marginaal en je krijgt er een hoop rompslomp voor in de plaats.

  Wat die fotoos betreft ja wees er zuinig op inderdaad.
  Ik heb uit de 'erfenis'een heel album van de families van beide kanten die teruggaan tot de oudste foto van 1892 en daarin kun je goed zien wie op wie trekt en dergelijke en verder is het ook een tijsdsbeeld (mode en zo)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bijgelezen hoor :) Fijn dat het goed gaat met de katten. Nu je vader nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh ja, let bij je jaarafrekening van Main Energie op de heffingskorting. Hebben ze bij ons niet verrekend. We wachten sinds september vorig jaar op een gecorrigeerde rekening (en geld).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je vader heeft dezelfde ogen als de acteur Andy Garcia.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Natuurlijk meteen even gegoogled op Andy Garcia, Linda. Ja, op sommige foto's zie ik wel enige gelijkenis. Zelf heb ik dat altijd een beetje met Nicholas Cage, daarom kijk ik graag naar films waar hij in speelt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn dat je vader weer beter eet, hopelijk knapt hij er steeds meer van op. Dus goed verwennen maar. :-)
  Mooie foto's. Altijd leuk om oude foto's van je ouders te bekijken, dan zie je wat voor knappe mensen het vroeger waren! (Of nog zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Volgens mij zou je met je lage verbruik geld terug moeten krijgen. 136 euro per maand is erg hoog bij een verbruik onder 1100m3 (tenzij je veel elekriciteit verbruikt). Hoop dat je vader goed aansterkt. Groeten Anna

  BeantwoordenVerwijderen