Pagina's

vrijdag 26 februari 2010

Zelluf doen...

De eerste reacties op mijn vorige blog inspireren tot een nieuw stukje.

Al toen ik klein was leerde mijn moeder me hoe ik mijn eigen fietsband moest plakken en hoe je een nieuwe stekker aan een snoer zette (toen die nog niet gegoten waren). Niet dat mijn moeder nou zo technisch was (mijn vader trouwens ook niet), maar ze vond dat je iets altijd eerst moest proberen voordat je 'help' riep. Toen ik met een 'handige man' trouwde, merkte ik dat ik technische dingen steeds vaker aan hem overliet, om de eenvoudige reden dat hij dat altijd net iets sneller en handiger deed dan ik. Wel heeft hij me geleerd: Als iets kapot is, maak het open! Kijk ernaar. Kijk of je iets ziet wat niet klopt. Dat principe paste ik voor het eerst toe toen mijn vader meldde dat zijn platenspeler het niet meer deed. Natuurlijk vroeg hij naar mijn man, maar omdat die er niet was, heb ik het ding zelf opengeschroefd... en zag onmiddellijk een snaartje dat eraf was gelopen. Snaartje teruggelegd, en alles deed het weer. Zo eenvoudig was het, het was een les voor het leven. Als je nooit ergens aan begint, leer je het ook nooit. Zo heb ik in mijn leven zelf de badkamer betegeld, alle verlichting opgehangen aan het plafond (wel vanaf de trap even naar manlief gebeld of ik niets over het hoofd had gezien, want voor stroom heb ik een heilig ontzag), tapijt en zeil gelegd, gaten geboord met de boorhamer in beton, behangen en geschilderd, internetaansluiting en computer geïnstalleerd. Ik zaag mijn eigen hout en repareer zelf een lekkende kraan of vervang hem. Ik kan het wiel van mijn auto vervangen en zelf de motor starten met behulp van accukabels. Zelluf doen.... zelluf doen...

Toen ik bijna anderhalf jaar geleden dit huis kocht had ik het even gehad met het zelf doen. Ik was even klusmoe. Ik zag als een berg op tegen het installeren van een nieuwe draadloze computerverbinding, omdat het doortrekken van een kabel naar de eerste verdieping ook volgens iemand met verstand van zaken onmogelijk was zonder een draad via de trap door het hele huis te laten lopen (de bekabeling en electriciteit in dit huis is vreselijk onlogisch). Een vriend voor wie dat dagelijks werk is bood aan dit voor me te doen, wat ik in dank heb aangenomen. Maar het vervelende is dat als je iets niet zelf hebt aangesloten, je ook niet weet wat je moet doen als er iets mis mee is. Daarna dus maar weer zelf met dingen aan de slag gegaan. Alleen het aansluiten van mijn houtkachel en het plaatsen van daktrimmen heb ik aan de vakman overgelaten, er zíjn grenzen. En nu dus het nieuwe 3-in-1 pakket van Tele2. Internet geen probleem, telefoon geen probleem, de handleiding was helder en leverde geen verrassingen op. Televisie leek ook een fluitje van een cent, maar dat was het dus niet. Gisteren was mijn ex-man (die handige dus) op bezoek, en toen ik hem over het probleem vertelde, bleef hij rustig zitten en ging niet onmiddellijk kijken of hij het misschien kon oplossen. Hij ging er gewoon vanuit dat ik het goed had gedaan. Dat deed me eigenlijk wel goed.

Net maar weer met de helpdesk gebeld, en de medewerker daar was het met me eens dat de enige mogelijkheid nog was dat de decoder of de afstandsbediening niet goed werkt. Afstandsbediening geeft wel een signaal af, dus krijg ik nu een nieuwe decoder toegestuurd. En nu maar hopen dat dat het was...

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik niet vind dat ik dingen door anderen (mannen) hoef te laten doen omdat ik een vrouw ben. Ik denk dat er evenveel handige vrouwen als mannen zijn, alleen zien veel mannen het volgens mij als hun 'plicht' om het te kunnen, en veel vrouwen het als hun 'recht' om het niet te hoeven doen. Hoe is dat bij jullie? Proberen jullie eerst iets zelf voordat je het uit handen geeft?

15 opmerkingen:

 1. Bij ons is het als volgt: ik ben zelf erg onhandig (als ik vroeger mijn brommer wilde maen of opvoeren) dan deed hij het in no-time niet meer. Mede daardoor heb ik de balen van klussen en techniek. Mijn vrouw daarintegen is erg handig. Komt waarschijnlijk ook doordat ze de kunstacademie heeft gedaan (of gewoon veel logischer denkt in dit soort zaken dan ik). Zij maakt dus veel in huis. Ik heb haar al heel wat handig gereedschap gegeven.

  Vrienden van ons vinden het soms vreemd. Omdat ik een confectieopleiding heb gedaan, ben ik bv erg handig in strijken, wassen etc. Dit soort werkzaamheden doe ik dus weer. Lastige is wel dat wij in een 17"eeuws huis wonen waar soms nog wel het e.e.a. gerepareerd moet worden....Wanneer het te moeilijk wordt, vragen we een kennis om te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het vroeger op de Mavo al belachelijk dat wij (meisjes) moesten leren handwerken, en dat de jongens leerden hoe je een stekker aansluit en een band plakt. Het maakte geen indruk...
  Het zou helemaal geen kwaad kunnen als je op school zulk soort dingen leert, nog steeds niet. Dan zou de wegwerpmaatschappij misschien wat minder 'wegwerp' worden.

  Laatst zelf ook een niet goed doorlopende gootsteen (schoon)gemaakt. Kwestie van goed kijken hoe alles zit, logisch nadenken (emmer er onder..) en dan stuk voor stuk losmaken en schoonmaken. En hij liep weer prima door.
  Aan electriciteit waag ik me niet, dat doet een goede vriend van mij in ruil voor een lekkere maaltijd. Allebei blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb MTS gedaan. Eerst 2 jaar electrotechniek en daarna de richting computertechniek. Ook nog diploma gehaald :-D
  Dus, ik kan me redelijk redden, al installeer ik zelf niet echt (vaak) meer. Kan altijd wel mijn vriend vragen, maar wil het met wat hulp dan toch zelluf doen.... haha
  Maar bij al dan niet technische problemen inderdaad eerst zelf proberen en lukt dat niet, dan ga ik wel kijken waar ik hulp vandaan kan halen.

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms breekt nood wet.
  Toen mijn eerste man overleed moest ik plots ook de mannenklussen doen (of mijn vaders'hulp inroepen). Dat waren nog simpele dingen zoals de verwarming weer opkrijgen als de ketel uitviel, een spijker in de muur kloppen, een lamp indraaien, ... Je leert het dan wel zo. Want je wil natuurlijk niet élke keer als er iets is iemand bellen.

  Momenteel ben ik hertrouwd met een hele handige harry die kwaad wordt als ik ook maar iets doe wat die klussen betreft dus laat ik het hem maar doen, maar ik let wel goed op :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb vroeger nooit leren klussen - dat was volgens mijn vader geen vrouwenwerk. Tot ik zelfstandig ging wonen - toen ben ik vaak met een fiets half uit elkaar naar de fietsenmaker gegaan, met de vraag hoe ik 'm weer in elkaar zou kunnen krijgen... Ook heb ik ooit dozen vol stoppen door laten slaan,voodat ik door had hoe ik de lamp dan wél aan moest sluiten (NIET de koperen draadjes met elkaar verbinden, en dan in de fitting stoppen ;-)...
  Mijn vriendjes waren altijd van die geëmancipeerde types: ik wil best jouw band plakken, als jij mijn sokken stopt.... Dus inmidels kan ik heel veel zelf. Moet ook wel,want mijn Woningbouw doet niet heel veel,en ik heb niet zo heel veel mensen om me heen die ik om hulp kan vragen. Maar laatst heeft iemand uit de kerk voor mij een plank opgehangen, op een plek waar ik dat zelf écht niet durfde (een lange plank voor zware ordners, boven mijn werkplek, in een slechte muur). Dus ik was hééél blij met zijn hulp, en ook wel trots dat ik hem hulp had durven vragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het gewoon opgegeven na ong 40,- verbeld te hebben niemand mij kon uitleggen waarom de decoder het niet deed ook niet nadat ik een nieuwe afstandbediening had gekregen..

  De boel is terug gestuurd.. ik geef het op!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe ook alles het liefste zelf, maar ik ben dan ook wel technisch ingesteld. Wat je zegt ben ik het helemaal mee eens, als je je er nooit in verdiept leer je het nooit. Ik help vaak mensen met de simpelste computerproblemen, die zich er uit praten met ´tsja, ik weet niks van computers´. Ik weet er zelf ook weinig van maar als je probeert probleempjes op te lossen kom je een aardig eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk hé als je als vrouw ook handig bent. Ook ik kan met zo'n beetje al het gereedschap overweg en plak fietsbanden enz.Zelf ritsen in jassen en broeken vervangen kan ik zelf, al blijf ik het een verschrikkelijk werk vinden.Onze zoon is erg handig en zegt vaak O Mam dat doe ik wel even , hij haalt zelfs de slag uit een fietswiel(geleerd tijdens een stage bij de fietsenmaker) Wij hebben allemaal iets van ,,lid van eigen hulp'' als je er echt niet uitkomt kan je altijd hulp vragen zoals met ingewikkelde computerproblemen, daar hebben we echt geen kaas van gegeten.In Roemenië hadden we een paar jaar geleden werkvolk over de vloer en er moesten dingen gedaan worden , dus m'n man ze zegt hier heb je de schuurmachine ga je gang.Nou de reactie van die werklui , ze wisten niet wat ze zagen , het is daar nog niet echt ingeburgerd dat vrouwen ''mannenwerk''doen, je ziet dan ook haast geen vrouwelijk timmermannen etc. Zal ook daar wel veranderen maar het was wel heel grappig die verbaasde gezichten toen we vertelden dat dat in Nederland heel gewoon is vrouwen die elektra etc aanleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke positieve verhalen allemaal :-) Het is dus nog niet zo slecht gesteld met de vrouwen in Nederland. En ik wilde met mijn stukje echt niet zeggen dat je als vrouw koste wat kost alles zelf moet kunnen, maar dat ik het patroon van 'vrouwenwerk' en 'mannenwerk' nooit goed heb begrepen. Leuk om te lezen dat er zoveel vrouwen met 'ballen' zijn :-) En Kees, goed geregeld zo bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf doe ik niets als dat niet hoeft. Mijn man is handig en samen wil ik wel klussen maar daar heeft hij het geduld niet voor. Dan niet, dan voorzie ik hem van thee en koekjes dus doe ik dan wat anders. Als het zou moeten, zou ik het me alsnog kunnen leren. Maar zonder zin? Nou nee.
  Ik regel belastingen, boekhouding ed Dat moet ook gebeuren.
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben mijn vader nog steeds dankbaar dat hij me als een halve jongen heeft opgevoed: gaatjes boren, metselen, timmeren hij heeft me zelfs leren lassen.
  Toen ik getrouwd was met een hele handige man hoefde/mocht ik weinig tot niks doen maar na de scheiding kwam alles weer terug. en ik kan het heeel goed zelf maar af en toe dan kan ik het voor mijn gevoel niet overzien en dan ....tja roep ik toch maar de hulp van ex-man. die me dan ook meteen reuze helpt. Na twee huizen (eerste huur, tweede koop) lukt het me allemaal wel en onze drie dochters? nou die zijn een stuk handiger geworden.
  groetjes Jacqui

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn moeder, gezegend met timmermansoog, groene vingers en twee rechterhanden, vond dat haar ene zoon meer moest kunnen dan 'jongensklusjes' en haar vele dochters meer dan afwassen en koken. Dankzij haar ben ik in Huize Mens de klusser en de kokkin. Computers en toebehoren zijn voor Vriendje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb erg weinig vertrouwen in mijn eigen handigheid en ben daardoor geneigd meteen hulp in te roepen. Maar je maakt een goed punt: voortaan maak ik het ook eerst open en kijk of ik kan zien wat er aan de hand is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vlijtig Liesje, nog een goed voorbeeld daarvan was mijn computer. Die ging steeds meer lawaai maken, het leek af en toe wel of hij op het punt stond op te stijgen. Vuile ventilator, was het oordeel van iemand die verstand van die dingen heeft. Het heeft even geduurd, want dat vond ik toch wel eng, maar uiteindelijk toch de computer opengemaakt (wist niet dat dat zo makkelijk ging) en inderdaad, er had zich in de loop der jaren aardig wat stof op de ventilator verzameld. Met moed, beleid, trouw en (heel voorzichtig) de stofzuiger heb ik de schoepjes een voor een schoongemaakt. Computer weer dichtgemaakt en... geen ruisje meer te horen. Ik zou me toen vrij stom hebben gevoeld als ik dat door een ander had laten doen en dan had gezien hoe makkelijk het was.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. tegelen schuren behangen vloerbedekking stekkers fietsbanden eenvoudige reparaties aan de brommermotor allemaal geen probleem....zelfs stroom niet (gas doen we niet zelf ivm risico)
  Bij computers houdt t zellufdoen wat mij betreft op dat heeft me al veel te veel gekost.
  En dat eerste rijtje, tja we konden het zelf en nu ( om medische redenen) niet meer, inmiddels heb ik ontdekt dat een goede aannemer of vakman t sneller mooier beter doet met minder rotzooi en soms (als je alles meetelt) niet eens zoveel duurder.

  BeantwoordenVerwijderen