Pagina's

vrijdag 26 maart 2010

Een wonder is geschied... maar ik ben niet blij

In de brievenbus vond ik zojuist twee enveloppen van Main Energie met daarin de afrekeningen voor gas en tot mijn verbazing ook voor elektra. Eindelijk dan toch, hoewel het uiteindelijk niet veel reden tot juichen geeft.

Voor gas krijg ik voor een gebruik van 972 m3 over heel 2009 305, 38 terug. Dat is natuurlijk mooi nieuws.

Maar dan envelop nummer twee (waarom kan dat trouwens niet samen in één envelop?), die levert een heel ander plaatje op. Daarin vind ik een afrekening voor elektriciteit, maar... niet voor heel 2009. Nee, deze afrekening is gebaseerd op 4 maanden, namelijk van 7-1-2009 t/m 11-5-2009. Ehhh... huh? Over die periode zou ik 1720 kWh hebben verbruikt, waarvoor ik in totaal 169,70 euro moet bijbetalen.

Net dus even op de meter gekeken, die staat nu op 12803, stand op 7-5-2009 was 9555. Dat houdt in dat ik de afgelopen tien maanden 3250 kWh heb verbruikt, terwijl ik sinds oktober zo zuinig doe! Hoe kán dat? Ben helemaal ontgoocheld. Volgens het NIBUD is het jaarverbruik voor 1 persoon rond de 2300 kWh. Ik zit maar in één kamer tegelijk, als ik boven zit is er beneden hooguit één lamp aan. Als mijn vriend hier is, zitten we of samen boven, of samen beneden, dat kost dus ook geen extra elektra. Waar heb ik dan in hemelsnaam zoveel elektriciteit aan verbruikt? Toegegeven, mijn computer staat van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan, de tv staat hooguit een paar uurtjes per dag aan, als het niet minder is, en verder zou ik het echt niet weten. Ik heb zelden muziek aanstaan, gebruik 1x per dag de waterkoker, draai 1x per week een was en de vaatwasser staat gemiddeld twee keer per week aan, drie keer als ik uitgebreid heb gekookt.

Wat doe ik fout?

8 opmerkingen:

 1. Balen zeg! Een laptop is veel goedkoper dan zo'n lel, een modem is ook een energievreter. Ik zet met een klik/aan/uit alles uit als ik naar bed ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maak je ook gebruik van een oven of een strijkbout, of wasdroger? Dat zijn ook energievreters.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je doet niets fout! Maar probeer eens regelmatig de meterstand op te schrijven. Misschien geeft dat meer inzicht. Wij gebruiken met z'n drietjes ongeveer 1800 kwh per jaar. Meestal is er iemand thuis en we koken op electra.
  We hebben jaren terug +/- 3500 kwh per jaar gebruikt. Toen hadden we nog desktopcomputers en er stond vanaf 's ochtends tot 's avonds laat een desktopcomputer als server te draaien. Nu hebbben we allebei een laptop met een draadloze router. Toen we overgingen op laptops en de server niet meer nodig was, ging ons gebruik terug naar 2300 à 2500 kwh per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel jaren geleden zeiden we tegen elkaar; wat maakt de diepvries soms een raar geluid. Omdat we de meterstanden trouw iedere week opschrijven konden we daar direct aan zien dat de diepvries stroom "vrat". Factor maal vijf.
  De koude winter met vaker de verwarming aan?
  Ik noem zo maar wat ervaringen.
  Het is balen maar sterkte met je zoektocht.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je stroomverbruik is inderdaad schrikbarend hoog! Je komt op ruim 50 euro per maand uit. Zou je niet ergens een stroommeter kunnen lenen om na te gaan hoeveel stroom je apparaten kosten en waar dus de pijn zit? Gerrie's suggestie dat het misschien aan de vriezer ligt, lijkt me een goed startpunt om mee te beginnen. Een gewone desktopcomputer neemt inderdaad vrij veel stroom, maar ik heb ook zo'n exemplaar en ik gebruik nog geen 1350 kWh per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even een andere mededeling...heb je brief ontvangen en zal mijn testresultaten doorgeven.

  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, kom voor het eerst bij je kijken. Interessante blog heb je. Ik ga je volgen! Ik ben benieuwd waar dit energieverbruik vandaan komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke reactie, Mieke! Ik ben ook heeeel benieuwd waar dat energieverbruik vandaan komt, maar ik vermoed toch sterk dat de airco de boosdoener is geweest. Wordt vervolgd...

  BeantwoordenVerwijderen