Pagina's

zaterdag 27 maart 2010

Energie

Naar aanleiding van de eindafrekening voor elektra en de reacties op mijn vorige blog ben ik eens goed gaan nadenken over mijn energieverbruik, en ik denk dat ik wel weet wat de grote boosdoeners zijn.

Ten eerste waar het niet aan ligt: ik heb geen wasdroger en strijken doe ik ook nooit. Mijn oven gebruik ik niet idioot veel, alleen bij bakvlagen. Ik heb een contactgrill waar ik wel eens een tosti of iets dergelijks op maak, maar dat gaat om één á twee keer vijf minuten in de week. Ik heb een tafelmodel vriezertje dat in uitstekende staat is en geen rare geluiden maakt. Daar zal het dus allemaal niet in zitten.

Maar... ik heb deze winter natuurlijk wel regelmatig mijn nieuwe convectorkacheltje gebruikt. Die kosten kan ik echter wegstrepen tegen het minder verbruikte gas, omdat ik de cv uitdeed wanneer het elektrische kacheltje aanstond. De rest van de teruggave voor gas (ruim 300 euro dus bij elkaar) heb ik waarschijnlijk te danken aan het gebruik van mijn houtkachel, waarin ik deze koude winter heel wat hout heb verstookt.

Dan was er nog mijn oude koelkast die ik afgelopen jaar heb vervangen. Het ding had een ijsafzetting in het koelgedeelte waar je naar van werd, maar omdat het een inbouwkoelkast was duurde het even voordat ik voor een leuke prijs een nieuwe (tweedehands) koelkast vond die paste. Ik denk dus dat die oude koelkast aardig wat energie heeft gevreten.

De derde boosdoener is waarschijnlijk (wel zeker) de mobiele airco die in mijn werkkamer staat. De zon staat hier pal op en in de zomer is het een broeikas, dus had ik op warme dagen geregeld de airco aanstaan. Gek dat ik daar gisteren niet meteen aan dacht, zal wel komen omdat ik nog in de winterstand sta wat denken betreft.

En zo denk ik dat hoge elektraverbruik wel aardig te hebben verantwoord. Ik heb mijn computer inmiddels opdracht gegeven mij elke maandagochtend om 11 uur een seintje te geven dat ik de meterstand moet opnemen (anders vergeet ik het geheid). Toch maar eens kijken waar de pieken en dalen zitten. Gebeuren er erg rare dingen, dan moet ik maar eens op zoek naar zo'n meter waarmee je het stroomverbruik van afzonderlijke apparaten meet.

Al met al krijg ik toch nog 135 euro energiekosten terug dit jaar, maar dat moet volgend jaar echt veel meer zijn. Minder vaak de airco aan in de zomer (meer 's morgens vroeg en 's avonds werken als het werk het toelaat) en consequent de computer 's nachts uit (ik moet bekennen dat ik die vaak aan liet staan omdat ik dan zoveel programma's en zoekopdrachten open had staan dat ik geen zin had om die 's morgens allemaal weer te moeten openen en te moeten terugzoeken) zou al moeten schelen.

Ik heb nooit de meterstanden opgenomen omdat ik daar toch niet nog zuiniger met energie door zou worden, maar nu zie ik het als een manier om erachter te komen waar de energievreters zitten. Maandag begin ik ermee.

7 opmerkingen:

 1. Hallo Oog,
  Kijk eens voor advies op deze webpagina's: echt heel veel tips.
  - elektriciteit besparen: http://www.nuonenergiebesparen.nl/tips_lijst_electra.php
  - gas besparen: http://www.nuonenergiebesparen.nl/tips_lijst_gas.php
  NB: volgens Nuon is warmte opwekken via elektriciteit omgerekend duurder dan gas. Dus het gebruik van een convectorkacheltje zou toch duurder zijn dan de verwarming aanzetten.

  Een handige vragenlijst om te checken waar de verspilling zit in je persoonlijke energieverbruik, met oplossingen is:
  http://www.energielastenverlager.nl/ELV/Energielastenverlager/Kb?init=true#

  Ik woon in een heel energieonzuinig huis (hoekhuis 1919). Door veel tips op te volgen (en wekelijks het verbruik te meten) zit ik inmiddels op ca 1300m3 gas en 900kwh aan elektriciteit per jaar. Er moet bij jou nog het nodige te besparen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anna, bedankt voor je tips en links. Het convectorkacheltje zette ik steeds maar kort aan, vaak niet eens op de hoogste stand. Het lijkt me toch dat dat niet duurder kan zijn dan de hele benedenverdieping (met open keuken) plus mijn werkkamer te verwarmen. En om nou elke keer als ik naar boven ga alle radiatoren beneden dicht te draaien... dat gaat me toch wat te ver. Ik ga je links eens bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij hadden vorige zomer heel vaak 3 mobile airco's aanstaan, wij slapen onder een plat dak en dat is zooo warm zomers.
  net als in de kinderkamers, ben me rot geschrokken van de afrekening en dat MOET ook echt anders dit jaar.
  Ik neem nu ook iedere week de meters op en in de zomer gaan de airco's alleen aan om de warmte even er uit te jagen verder alleen ventilatoren aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met hete dagen zet ik 's morgens vroeg alle deuren en ramen open om de koude nachtlucht binnen te krijgen. Als de temperatuur binnen en buiten gelijk is, deuren en ramen weer dicht en dan gaan alle zonweringen dicht en de overgordijnen om de koude binnen te houden, 's avonds hetzelfde verhaal, de warmte naar buiten. Bij een raam op de zon span ik een wit laken aan de buitenkant, weerkaatsing van de zon en de warmte blijft dan nog iets verder buiten.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hoeft niet alle programma's af te sluiten als je weg gaat als je het volgende doet:

  start afsluiten, daarna de shift knop ingedrukt houden, dan zie je de knop standby veranderen in slaapstand,als je die aanklikt sluit de computer af, verbruikt bijna geen stroom meer en als je weer opstart kun je gelijk verder waar je gebleven was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die airco gaat deze zomer in ieder geval met beleid gebruikt worden. 's Nachts het raam van mijn werkkamer wijd open is wel een goed idee, zal allicht schelen. De zon staat hier van 's morgens vroeg tot eind van de middag op, dat wordt dus de hele dag de lamellen stijf dicht als het warm is. Vorig jaar zomer kwam het woord consuminderen nog niet in mijn woordenboek voor, dus geen seconde over het energieverbruik van die airco gedacht. Dat wordt dit jaar dus wel anders.
  Ik zal je tip eens uitproberen, Jabevi, scheelt toch. Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nog een linkje voor je met makkelijk toepasbare besparingstips:
  http://www.olino.org/articles/2010/03/29/kleine-energiebesparingen#more-13936

  BeantwoordenVerwijderen