Pagina's

donderdag 25 maart 2010

Omgekeerde wereld

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Het gaat niet goed met het consuminderen. Op mijn betaalrekening is de bodem bijna bereikt en op de spaarrekening houdt het ook niet over, maar juist nu kan het me niet zoveel schelen. Je zou zeggen dat je juist zuiniger gaat doen naarmate je minder geld hebt, maar ik word er alleen maar opstandig van. Het wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt-duiveltje in mij zegt: Of je nou niets of bijna niets hebt, wat maakt het uit, dan sta je maar een keer honderd euro in het rood. Maar juist als ik een leuk bedrag op mijn spaarrekening heb wordt de drang om dat te laten groeien groter en ga ik steeds zuiniger leven. Ik moet een positief doel hebben, bij een negatief doel haal ik veel sneller mijn schouders op en word ik nonchalant. Ik zit blijkbaar raar in elkaar (zelf wist ik dat al, jullie nu ook). Nu maar hopen dat dit weer omslaat wanneer het schip met geld over één/twee weken binnenkomt. Dan weet ik weer waar ik het voor doe.

Al met al valt het wel mee, hoor, wat ik extra heb uitgegeven, maar toch... Bij LIDl hadden ze vanaf vandaag fruitstruikjes voor 2,99 euro en fruitboompjes voor 4,99 euro in de aanbieding. Ik dus naar de LIDL. Helaas... pindakaas... De bedrijfsleider vertelde me dat hij de boompjes gisteren al binnen had gekregen en had neergezet, en dat ze de winkel uit waren gevlógen. Ja, logisch voor dat geld en met dit weer. Het enige wat er nog stond waren een paar fruitstruikjes, en dus heb ik een zwarte bes en een kruisbes meegenomen. Die zouden niet mijn eerste keus zijn geweest, maar meer was er niet. Balen van die boompjes. Aan de andere kant denk ik dat ik me in deze bui aardig te buiten zou zijn gegaan, dus wat dat aangaat is het misschien maar goed dat er bijna niets meer was. Wel twee rozensnoeischaartjes meegenomen voor 2,49 euro, eentje voor mijn moeder. Tot nu toe snoeide ik met de keukenschaar, maar dat lukte toch echt niet meer.

Ik ging vandaag ook nog naar de Aldi, want die hadden zakjes bloemen- en groentenzaad in de aanbieding voor 29 cent. Helaas was ook daar het meeste al van weg en heb ik alleen twee zakjes radijs en een zakje tuinkers meegenomen. Maar ja, bij de Aldi is het goed goedkoop winkelen, dus moest ik toch ruim 16 euro afrekenen. Ik kon het allemaal goed gebruiken, hoor, en het gaat wel op, maar die kilo paaseitjes voor 3,99 euro (bedrag zag ik pas bij de kassa) was toch écht niet nodig, en ook nog eens niet verantwoord. Ik neem me hierbij voor dat niet meer te doen en alleen nog fair-trade chocola te kopen.

En dan was daar nog vakantieveilingen.nl. Oei, niet goed voor mij in deze hebberige stemming. Voor de verjaardag van een vriendin bood ik op een veiling voor een creatieve dagworkshop in Amsterdam. Goed, dat is nog te verantwoorden, ik heb er een leuke lage prijs voor betaald en ik moest toch een cadeautje voor haar verzinnnen. En toen zag ik een veiling voor een saunadag, inclusief lunch en massage of gezichtsbehandeling. Ook die kwam niet duur uit, maar toch.... het is wel een impulsieve aankoop, en dat is nu net wat ik mezelf een beetje aan het afleren was. Toen ik de kladdermeiden van de schilderclub over de creatieve workshop vertelde, leek ze dat ook wel erg leuk. Ik dus weer aan het bieden. En na een paar keer op het laatst mis te hebben gegrepen heb ik zojuist ook die veiling weer gewonnen. Omdat een van de vriendinnen erg krap zit (maar dan chronisch) en op 2 mei jarig is, hebben we besloten haar deel gezamenlijk te betalen. Komt neer op ongeveer 6 euro pp meer voor een verjaardagscadeautje waar we zelf ook veel plezier van hebben. En nu ga ik die veilingsite voorlopig maar mijden, want een bijkomend nadeel is dat ik dat alles met mijn creditcard heb betaald. Dus zodra mijn grote geld binnen is, ga ik dat als de sodeju terugboeken, want het veilingvoordeel slinkt natuurlijk rap als ik een pak rente moet betalen.

Ik weet nu ook weer waarom ik ging consuminderen. Dit voelt namelijk helemaal niet goed. Het knopje moet nu toch echt weer om. Hopelijk gebeurt dat straks automatisch als mijn spaarrekening weer gespekt is en ik mijn geld weer zie groeien in plaats van slinken.

Zo, dat is er allemaal uit. Het is goed voor me om het hier op te schrijven, het maakt me er bewuster van hoe stom en nonchalant een mens kan worden. Om het voor mezelf een heel klein beetje goed te maken ga ik zo zelf pizza's maken. Ik zag een makkelijk recept voor het deeg op het blog van Monique, en ik heb nog allerhande restjes in huis om verschillende combinaties te maken. Eigenlijk zou ik de rest van de week binnen moeten blijven, want ik heb zo veel in huis dat ik het tot begin volgende week makkelijk met de voorraad kan doen. Het zullen rare allegaartjes worden, maar dat vind ik alleen maar leuk.

6 opmerkingen:

 1. Is het wel een betrouwbare site. Heb je er wel eens eerder iets afgenomen? Er staan wel leuke dingen op. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ineke, ik kreeg vrijwel onmiddellijk na het winnen van de veiling bericht van degene die de workshops geven met informatie. Het wordt dus meteen doorgegeven, ik ga ervan uit dat het bonafide is (maar ik ben inderdaad wel een beetje goed van vertrouwen, gelukkig nog nooit mijn neus gestoten). Pas op, hoor, het is verslavend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja heb even een beetje zitten kijken en je kunt echt leuke dingen winnen voor weinig geld. Laat je nog even weten hoe het gegaan is want ik heb zeker interesse in dit soort dingen. Veel plezier in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n uitje is leuk. Ik ga zondag naar een museum met gratis toegang en daarvoor mag ik van mezelf dan een kop koffie kopen. Het parkeren is op zondag gratis daar dus dat is dan ook meegenomen.

  Het is een beetje uitzoeken, zoiets.

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Joh, zo'n gevoel van niet hebben en niks kunnen en mogen drukt gewoon superzwaar. Je hikt echt tegen de allerlaatste loodjes van het wachten op je 'salaris' aan. Mij dunkt, als je de schade op deze manier kunt beperken en er ook nog lering uit weet te trekken (je weet dat je dit niet wilt, want het voelt niet goed schrijf je), dan ben je toch eigenlijk heel goed bezig... (dit in het kader van, ik zeg ook maar wat)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was dinsdag bij de Aldi, even na vijven. En inderdaad, daar stonden alle aanbiedingen al, dozen vol met blikjes kruiden en zakjes zaad. Ik denk niet dat ze er woensdagochtend vroeg voor komen om het klaar te zetten. Misschien is het iets om als je het écht wilt, je ook eens rond die tijd gaat?

  BeantwoordenVerwijderen