Pagina's

woensdag 7 april 2010

Lucht!

Hè hè, eindelijk staat er weer geld op mijn rekening. Meteen een overschrijving naar mijn creditcard gedaan en wat geld op mijn noodspaarrekening gezet. Hiermee moet ik het zien te redden tot begin juli, wat met een beetje beleid makkelijk moet lukken. Volgende week ga ik wel wat dingen doen die ik al een tijdje heb uitgesteld omdat ze geld kosten. Ik ga de katten laten chippen en inenten, en ik ga na vier maanden eindelijk weer eens naar de kapper om mijn grijze uitgroei van inmiddels zo'n decimeter te laten bijwerken. Er mag ook wel een flink stuk vanaf, want mijn haar groeit idioot snel.

Wat voelt dat anders als je weer zeker weet dat de vast lasten voorlopig kunnen worden betaald. Ik moet er niet aan denken om altijd in de situatie te zitten waarin je nooit zeker weet of je je rekeningen wel kunt betalen. Het is wel eens goed om dat te beseffen. Ik heb dan ook veel respect voor mensen die altijd krap zitten en er toch het beste van weten te maken. Geld is niet alles, maar je hebt er wel in alles wat je doet mee te maken.

Ik ben begonnen met een spaarpotje voor energie, omdat ik heb berekend dat ik in mei waarschijnlijk wel een bedrag voor elektra moet bijbetalen. Het leek me dus wel verstandig om elke maand een vast bedrag in dat potje te storten, ook nadat de jaarafrekening is afgehandeld. Dan lijkt het toch minder een aanslag als ik moet bijbetalen.

Gisteren heb ik de inhoud van mijn losse vriezer weten over te hevelen naar het dubbele vriesvak van mijn koelkast. Met wat passen en meten ging het net, en in de zomer heb ik toch minder in de vriezer liggen. Deze week zal ik dankzij de vergeten frituurpan nog geen peil kunnen trekken op mijn elektriciteitsgebruik, maar volgende week zou het toch echt minder moeten zijn.

Vanavond ga ik een gezamenlijk betaalrekening openen met mijn vriend. Ik heb geen uitvaartverzekering en niemand heeft toegang tot mijn spaargeld. Het leek me dus verstandig om een rekening in het leven te roepen waar ik elke maand wat geld op stort en waar mijn vriend over kan beschikken als mij iets mocht overkomen. Het pasje bewaar ik dan hier op een voor hem bekende plek, zodat mijn vriend en familie niet met allerlei problemen te kampen krijgen zoals geblokkeerde rekeningen waar niemand in eerste instantie aan kan komen. Die rekening is dan voor de eerste kosten totdat mijn familie de beschikking krijgt over de rest van mijn geld. Ik weet dat mijn broer zonder problemen alle kosten voor een uitvaart zou kunnen voorschieten, maar ik heb toch liever iets geregeld. Mocht het onverhoopt ooit misgaan tussen mijn vriend en mij, dan kan ik dat geld gewoon terugschrijven naar mijn eigen rekening. En ja, ik heb getwijfeld over een uitvaartverzekering, maar ik spaar dat geld toch liever zelf, zodat ik er zeggenschap over hou.

4 opmerkingen:

 1. Dat is een verstandige keuze om de uitvaart niet te verzekeren. Wij hebben die beslissing jaren terug wel genomen en als je nu ziet hoe ze de boel aan het uitkleden zijn heb ik er spijt van als alle grijze haren op mijn hoofd.
  Waarom verf je niet zelf je haar dat scheelt ook weer in je portemonnaie. Hier doet mijn man het altijd en ben ik veel goedkoper uit en het spaart tijd ook nogeens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Energie besparen is mooi maar soms zit je gewoon aan de ondergrens. Want -wij zijn oorlogskinderen- de besparing van isolatie moet je wel terug kunnen krijgen. En dat is meestal niet zo. Of je moet een nieuw huis bouwen en uit de grote subsidiepot alles halen wat er te halen valt. Douchen doe ik ongeveer twee maal per week. Want dan zijn mijn haren wel aan een beurtje toe. Iedere ochtend doe ik water in de wasbak, een drup douchespul en een gastendoekje. Daar was in me mee van top tot teen. Dit scheelt water en energie, een gastendoekje is kleiner dan een handdoek in je wasmachine, en als het weer wat warmer wordt dan neem ik koud water.
  Til niet te zwaar aan je verbruik, laat het geen obsessie worden! Eén dag geen vlees en je hebt je "neurotisch" in de gaten houden van je energie er al weer uit. Consuminderen vind ik een sport maar niet ten koste van alles.
  En ook wij hebben geen enkel iets afgesloten voor ons overlijden. Die rente over dat bedrag vangen we zelf wel. Alleen de rekening daarna moet je helaas wel drie keer controleren. Maar dat vertrouw ik onze kinderen wel toe.
  Mag ik je nu schrijven dat ik geniet van het delen van je leven? Katten; je hebt ze niet, ze zoeken zelf hun baasje. Wij hebben "leenkatten" de poezen van de buren liggen net zo vaak bij ons als dat ze bij hun baasje zijn. Vanmorgen voor zeven uur stond er al ééntje te bedelen of ze naar binnen mocht. Héérlijk! Waarom niet zelf? Op onze leeftijd moet je geen huisdieren meer willen. Als wij zouden overlijden dan worden het misschien wel verschoppelingen en dat willen we niet.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een gezamenlijke rekening schrijf je, maar ook dat jij alleen er geld op stort.
  Hmm, misschien heb ik iets gemist, het zij zo.

  Ik zit in dezelfde situatie. Mijn familie heeft genoeg geld en als ik overlijd komt er erfenis vrij.
  Ook ik heb geen begrafenisverzekering. Wel een boekje opgehaald bij een begrafenisondernemer en daarin vermeld hoe ik ter aarde wil worden besteld en dat is heel erg lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je komt te overlijden wordt deze gezamelijke rekening ook geblokkeerd tot duidelijk is wie de erfgenaam is. Dus waar je het voor doet is het eigenlijk geen oplossing. je vriend kan er niet meer aankomen als je komt te overlijden tot het duidelijk is dat hij ook erfgenaam is. Hebben jullie geen testament, dus hij op dat moment ook geen verklaring van erfrecht, dan kan hij niet meer van deze rekeing halen. Mijn moeder had dit ook toen ze alleen kwam te staan en kon in eerste instantie niet bij haar geld.

  BeantwoordenVerwijderen