Pagina's

maandag 5 april 2010

Matses en zo

Vanmiddag bij mijn ouders kreeg ik in plaats van brood natuurlijk de traditionele matses (ongezuurd "brood", een soort cracker) te eten, het enige moment in het jaar waarop ik aan onze joodse afkomst word herinnerd. Mijn ouders eten met de Pasen ook gewoon brood hoor, maar de matses zijn een traditie gebleven. Lekker met kaas of met suiker. Toen ik zei dat mijn vriend daar nog nooit van had gehoord, kreeg ik de rest van het pak natuurlijk meteen mee.

Het gesprek met mijn ouders kwam op medicijnen. De capsules van mijn moeder zitten tegenwoordig in een zogeheten kinderveilige verpakking. Dat dat tegelijkertijd een zeer ouderenONvriendelijke verpakking is, leerde ik al in de tijd dat ik nog in een apotheek werkte. Een oudere mevrouw klaagde toen eens over die verpakking, en zei erbij dat ze haar kleinkind van een jaar of tien inschakelde om het potje te openen, omdat het haar zelf niet meer lukte. Ook mijn moeder heeft niet meer de kracht in haar vingers om de dop met genoeg kracht naar beneden te drukken om het potje te openen. Niet voor één gat te vangen had ze mes en schaar ter hand genomen en een flink gat in de zijkant van de pot gemaakt. Niet de bedoeling natuurlijk, maar ze moest wat. Ik heb haar aangeraden de apotheek volgende keer te vragen om de capsules in een ander potje met schroefdeksel te doen met een etiket erop. De volgende ergernis waren de doordrukstrips, waar ze ook veel moeite mee heeft. Gelukkig had ze nog een oud potje van dezelfde medicijnen, dus heb ik tijdens het kletsen alle strips in het potje leeggedrukt. Zo zie je maar weer tegen welke problemen je kunt oplopen wanneer je ouder wordt.

Vanmorgen de stand van mijn elektra opgenomen (het is inderdaad maar goed dat mijn computer me waarschuwt, want ik zou het glad zijn vergeten). Verbruik de afgelopen week is 51 kWh. Het lijkt me toch wat veel voor een standaardweek. Ik heb wel drie keer de oven gebruikt (vaker dan normaal) en één was gedraaid. De waterkoker één keer per dag en een paar keer de contactgrill. Geen gebruik meer gemaakt van het elektrische kacheltje en elke nacht trouw mijn computer en printers uitgezet. Ik ben benieuwd of het volgende week veel meer of minder is.

Van Anna kreeg ik wat leuke links met tips om energie te besparen. Altijd leuk om te lezen, nog leuker om te zien dat je het meeste al weet en doet. En niet om Anna's suggesties af te kraken, maar bij het resultaat van de Energielastenverlager gingen mijn wenkbrauwen toch wel een flink eind omhoog. Volgens deze test kan ik na een korte opgave van mijn woonsituatie 681 euro per jaar besparen, maar.... dan moet ik wel even een eenmalige investering doen van 17.741 euro! Dat zou betekenen dat ik mijn investering er over 26 jaar uit heb. Volgens de summiere test kan ik 200 euro besparen door mijn huis te laten isoleren voor 13.624 euro. Wanneer ik een advies op maat aanvraag, wordt het verhaal al anders en kan ik door gevel- en dakisolatie 386 euro besparen met een investering van 6090 euro. Nog steeds bijna 16 jaar om die investering terug te verdienen. Pff, misschien woon ik over zestien jaar wel ergens in verweggistan of reis ik in een camper de wereld rond, of in het ergste geval ben ik al dood en begraven. Hoeveel moeten jullie volgens die test investeren in je huis?

13 opmerkingen:

 1. Je zal maar reuma hebben, die mensen hebben ook zoveel problemen. Al komt er voor sommige problemen wel weer een handige oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herinner me uit mijn apotheektijd trouwens opeens een potje dat ook een kinderveilige sluiting had, maar waar geen kracht voor nodig was. Je moest er alleen voor zorgen dat de pijltjes op potje en deksel gelijk stonden, dan tilde je het dekseltje er zo af. Ik vraag me af waarom je die niet meer ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrijdag ben ik uitgenodigd om ook sabbat te komen vieren en dan is er een studie over de pesach en de achtergrond ervan. Lijkt me heel leuk maar ik heb dan ook koor dus ik moet nog kiezen.
  Ik doe iedere week de medicijnen en sommige medicijnen bestel ik onverhuld bij de apotheek, dan drukken zij ze eruit voor mij en ben ik sneller klaar met dozen vullen. Dat is wel een fijne service en ik denk dat je die bij meer apotheken kan krijgen.

  Mijn energielasten zou ik makkelijk kunnen verlagen. Mijn dochter en zoon zijn beiden heel goed in lichten laten branden, pc's aanhouden, tv kijken en kachel open zetten. In september hoop ik te beginnen met besparen: dan gaat dochterlief op kamers mits ze slaagt, aangenomen wordt en een kamer vindt.

  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou ook sinds dit jaar de energie op papier bij, we moeten gewoon echt bezuinigen op stroom en gas want bij betalen wil ik niet meer!
  Betaal nu iedere maand al 200,- en dat is genoeg.

  Inversteren in huis doen we niet we hebben alleen we spaarlampen ingedraaid maar verder gaan wij ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een erg kortzichtige besparingslink. Aan de hand van een paar vragen gaan zij zeggen dat ik 606 euro kan besparen door bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast aan te schaffen. Helemaal niet de vraag of je dat al hébt. En dat ik korter moet douchen. Nóg korter?
  En dan moet ik wel (als huurder) € 3623,- investeren..

  Er zijn ook sites waar je kunt in invullen hoe veel (of, in mijn geval, hoe weinig ;-D) je aan gas en electra verbruikt, en dan worden er gerichte tips gegeven. Ooit eens gedaan, en ik zou alleen mijn PC vaker uit moeten zetten want deze staat, als ik de hele dag thuis ben, ook de hele dag aan. Wel gaat het scherm uit als ik hem niet gebruik. Ook meer spaarlampen zou schelen, maar die kunnen niet in mijn dimbare lampen.

  En door over te stappen naar een andere energie-maatschappij kon ik 2 euro per maand besparen. Laat maar: nu krijg ik 1x per jaar een cadeaubon van de Nuon (Natuurstroom) van € 50,-.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet om het een of ander, Oog, maar dan heb je niet "advies op maat" ingetypt! Zo dom is die site van Milieu Centraal/Woonbond/Eigen huis nou ook weer niet.

  Bijvoorbeeld: je zit in het overzichtscherm, waarin de maximale schatting van besparingen en kosten die je net noemde, in beeld is. Dan ga je naar de deelschermen, bijvoorbeeld het scherm woningisolatie en klik je aan "advies op maat" en selecteer je alleen de onderwerpen die voor jou relevant zijn. Dit doe je bij alle onderwerpen en dan blijven er alleen relevante adviezen over. Mijn totale besparingen die ik nog kan boeken zijn op dit moment iets van 50,- (korter douchen, zwak punt van me).
  Mijn elektriciteitsverbruik in maart als geheel was in totaal 55kwh, dus ik heb wel wat van alle tips geleerd.

  PS: bij je vorige bericht over energie heb ik nog een linkje naar Olino geplaatst over mogelijke besparingen op elektriciteit.
  Zie trouwens ook de site van Milieucentraal zelf, en de site van Nuon energie besparen waar ik ook een linkje van bijvoegde (die site gaat binnenkort uit de lucht: ben geen klant van Nuon, maar vind de tips erg handig).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anna,
  Ja, ik heb het advies op maat aangevraagd voor isolatie, zie mijn blog, maar ook dan moet ik dus nog een grote investering doen om naar verhouding weinig per jaar te besparen. De andere sites heb ik ook bekeken, maar ik geloof dat ik de meeste tips al toepas. Maar ik waardeer je links en het meedenken wel, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha, ik was te snel, touche. Maar dan schrap je de isolatie (als zijnde niet realistische investeringen) en kijk je naar bezuinigingen op andere schermen, zoals verlichting en apparaten, valt er werkelijk helemaal niets te besparen?
  Zelf heb ik bijvoorbeeld alles wat mogelijk is (laptop en printer, losstaande lampen, magnetron ed) aangesloten via een stekkerdoos met aan/uitknop. Dwz: snachts staat er eigenlijk niets meer aan, behalve de koelkast. Koelkast + vriesvak vorig jaar vervangen door A++. Verder heb ik denk ik hetzelfde leefpatroon als jij, behalve dat ik geen tv heb.
  Als je niets meer kan besparen volgens de tests en je blijft veel verbruiken, dan kun je nog het energieverbruik per apparaat gaan meten.
  Dat kan met een apart apparaatje, maar soms ook simpel door op de meter te kijken hoeveel elektriciteit je verbruikt als je het apparaat aan hebt. Mijn stofzuiger bleek bijvoorbeeld een veelvraat die als volgende op de nominatie staat vervangen te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n apparaatje wordt inderdaad wel aanlokkelijk, ik wil toch wel eens weten waar het probleem bij mij zit. Die stekkerblokken heb en doe ik ook, ik haal nu zelfs de stekker van de decoder van mijn iTV eruit. Mijn computer en alle randapparatuur gaan ook met één druk op een knop uit, ik zou het wat dagelijks verbruik betreft verder niet meer weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. een meter van het merk Cresta schijnt het best te zijn:
  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/energie-besparen-doe-je-zo-meten-is-weten-waar-te-besparen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zie verder dit leuke filmpje! (uitpak party Bright TV)

  http://www.youtube.com/watch?v=84V-yqRftsI

  de Watson is wel een dure meter trouwens, maar is wel praktisch in gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, ik ken het euvel met dingen die ik niet open krijg, ik heb al jaren reuma, maar ook ik laat me niet voor een gat vangen! Heb je wel eens gekeken hoeveel zo'n contactgrill aan energie trekt? Is dat niet net zoveel als een magnetron??Of heb ik dat mis? Niet dat ik je manier van eten maken wil afraden, maar een grillpan geeft hetzelfde effect volgens mij, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt weer, Anna, ik zal het in gedachten houden (filmpje nog niet gekeken).
  Mieke, die contactgrill gebruik ik heel af en toe voor lekkere tosti's of broodjes. Hij bakt aan twee kanten tegelijk, dus zo klaar, en door het gewicht worden broodjes een soort panini's, dat vind ik zooo lekker. Ik denk inderdaad dat hij redelijk wat stroom gebruikt, maar aan de andere kant staat ie over het algemeen maar zo'n 5 minuten per keer aan, en vaak maar één of twee keer per week, dat wisselt noga. Hmm, krijg nu toch wel trek... :-)

  BeantwoordenVerwijderen