Pagina's

donderdag 22 april 2010

Wat doe je dan?

Afgelopen weekend aten mijn vriend en ik tijdens ons weekendje weg bij de pizzeria in Makkum. Mijn vriend had een speciaal biertje bij het eten genomen en ik een wijntje. Toen de rekening kwam zag ik meteen dat er iets niet klopte, want ik had al globaal berekend hoeveel we kwijt zouden zijn. Bleek dat het (best prijzige) biertje van mijn vriend niet op de bon stond. Toen ik dat tegen mijn vriend zei, stond hij onmiddellijk op om het vriendelijke meisje dat ons bediend had op de fout te wijzen. Ik zag van afstand haar verbaasde reactie. Toen ze daarop met de nieuwe bon kwam zei ze uit de grond van haar hart: "Dat is wel héél eerlijk, bedankt".

Voor die drie euro hadden we ook een ijsje kunnen halen en onze schouders kunnen ophalen. Wat is drie euro voor een restaurant? Maar ik denk niet dat dat ijsje lekker zou hebben gesmaakt. En hoewel het in feite nergens om gaat, had ik bovendien een beetje een bizar gevoel van trots op mijn vriend, die ruige bouwvakker die vroeger allesbehalve een lieverdje was, maar wel bloedeerlijk is. Hij aarzelde geen moment om de fout recht te zetten. Hij had ook zijn schouders kunnen ophalen en kunnen zeggen: "Hun fout, moeten ze maar beter opletten." En dit zijn nu net de kleine dingen die er voor mij toe doen.

Zouden jullie iets hebben gezegd?

8 opmerkingen:

 1. Ja, ik wel maar mijn man niet. Als je dan samen ergens zit dan is dat heel lastig. Meestal tel ik het zo ongeveer op maar niet exact.

  Ik heb zelf in de horeca gewerkt en wist eerlijkheid ook altijd te waarderen.

  groetjes,

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben als regelmatig uitje een Belgisch biercafe. Wij zitten dan meestal aan de bar. Wij zijn dus vaste klant en men zet de bestellingen direct in de kassa en draait als we weg willen gaan, de rekening uit. Heel vaak klopt die niet. Of teveel of te weinig, gewoon slordig. Ik heb 1x gemerkt dat men teveel rekende, en 2x dat men te weinig rekende . Ik heb ze daar ook 2x op gewezen. De vierde keer(men rekende te weinig) heb ik gedacht, ja nu zeg ik het niet meer en moet men maar beter op letten. Verder prima cafe met goede bediening. Ik vind echter wel dat als ik het 2x heb gecorrigeert men zelf maatregelen moet nemen om dit te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je teveel moet betalen dan zeg je het. Omgekeerd vind ik dat je dan ook moet reageren. Ieder het zijne. Eén keer ben ik met een flinke winst naar huis gegaan. Ik was nog piepjong en ik moest iets betalen bij een postkantoor. Ik kreeg veel te veel geld terug. Toen ik vroeg of ze het nog eens wilden bekijken kreeg ik als antwoord; hier worden geen fouten gemaakt. Toen heb ik wel het geld in mijn tas gestopt. Ik vond dat zo'n verwaande reactie.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik zou het zeggen - alhoewel als het telkens weer gebeurt? Ik zeg het ook als er teveel wordt gerekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het floept er bij mij uit voordat ik het door heb. Eerlijk duurt het langst!

  Greetz,
  Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vroeger wel, maar ik ben in de loop van de jaren wat makkelijker ( lees verbitterder) geworden. Zeker nadat ik zelf meerdere malen benadeeld ben geweest.
  Het is niet mijn plicht anderen op hun fouten te wijzen. ik heb wel meerdere (3) malen foutief een bedrag ontvangen van een grote instelling of bedrijf. Ik heb niets gezegd maar het bedrag wel 2 volle kalenderjaren geheel beschikbaar gehouden voor onmiddelijke restitutie. Als in 2 kalenderjaren bij het afsluiten van het boekjaar een accountant dan nog niet ziet dat er iets niet klopt is het niet mijn fout. In mijn optiek moet een accountant zelfs een verschil van een paar cent kunnen zien (getuige het feit dat mensen soms een acceptgiro ontvangen voor enkele centen waarbij het incasseren meer kost dan het te incasseren bedrag)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ligt eraan welk bedrijf het is. Bij een klein zaakje zal ik het eerder zeggen dan bij AH.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik zou het ook gezegd hebben volgens mij. Al twijfel ik tijdens het typen wel....

  Wat anders, volgens Muis @ Work zag ze je gegevens voor het dutch blogger team for Kiva staan en nu niet meer. Ik ben nog maar net aangemeld dus heb het niet meegekregen. Lijkt me wel gaaf als je mee doet :)

  En sorry dat ik niet zo vaak meer reageer bij je. Lees wel mee hoor...

  BeantwoordenVerwijderen