Pagina's

zondag 27 juni 2010

Water, licht en warmte

Potverdee, wat is het warm. Buiten in de schaduw is het heerlijk, maar binnen loopt de temperatuur al aardig op, nu 27 graden beneden, dus boven onder het platte dak zal dat nog wel wat graadjes hoger zijn. Wel goed voor het luie zweet, het gutst eruit. Veel water drinken dus. De tegels op het terras zijn loeiheet, de katten spurten eroverheen naar de schaduw. Ik ben zo blij dat ik niet hoef te werken, want vooral mijn werkkamer is bloedheet, ondanks dat de lamellen de hele dag dicht zijn. Dit wordt dus niet zo'n lang blogje!

Omdat ik de komende weken ook nog niet hoef te werken, hoop ik deze zomer door te komen zonder de mobiele airco te gebruiken. Vorig jaar is ie veel aan geweest, en dat merk ik nu aan de elektriciteitsafrekening die gisteren in de bus lag. Ik heb het afgelopen jaar 3508 kWh verbruikt en moet 132 euro bijbetalen. Geen verrassing, ik had het al zien aankomen en heb er de afgelopen maanden al wat geld voor apart gezet. In dat spaarpotje zit 125 euro, dus dat dekt de kosten redelijk. Het gekke is dat dit veel minder pijn doet dan wanneer ik dat geld van mijn gewone rekening had moeten betalen. Een goede reden om nog meer spaarpotjes te maken.

Ik heb bij de Aegonbank nu een potje met Hypotheek (waar ik 2,45% rente op krijg omdat ik bepaalde spaarafspraken heb gemaakt), een potje Vakantie, een potje Energie en een potje Dierenarts (voorlopig allemaal 2,2% basisrente). Ik wil daar nog een potje Ziektekosten aan toevoegen. Extraatje verdeel ik over die potjes, dan telt dat geld voor mijn gevoel niet meer echt mee als bezit. Vallen de kosten mee, dan is dat meegenomen.

Ik kreeg ook de waterafrekening. Ik heb afgelopen jaar 62 m3 water verbruikt. Of dat veel of weinig is moet ik nog even nazoeken, ik moet in ieder geval 6 euro bijbetalen en mijn nieuwe voorschotbedrag wordt 36 euro (per twee maanden), een euro meer dan het was.

Elektriciteit moet het komende jaar naar beneden kunnen, daar ga ik dan ook voor. Als ik de airco niet hoef te gebruiken en de komende winter beneden ga werken, zodat ik ook mijn elektrische kacheltje zo goed als niet nodig heb, moet dat een hoop schelen.

Met dit weer wil ik weer zoooo graag zonnepanelen. Wat zou ik daar met al die zon van kunnen profiteren! Ik heb al eens rondgekeken, maar krijg dan zoveel informatie te verwerken dat ik steeds al snel weer afhaak. Misschien een mooi onderzoeksproject voor de komende winter.

Zo, ik ga een lauwe douche nemen en dan naar buiten, want het zweet druppelt bijna op mijn toetsenbord, en ik denk niet dat ie daar tegen kan. En vanavond een eenvoudig barbecuetje met kip-ananas-spiezen, een hamburgertje, een frisse salade, stokbroodje met kruidenboter, en mango en aardbeien.

Geniet allemaal van het prachtige weer!

11 opmerkingen:

 1. Volgens mij is jouw waterverbruik aan de hoge kant, wij zijn met twee volwassenen en gebruiken per jaar 101 m3. Volgens mij woon jij toch alleen? Ons verbruik was overigens voorheen altijd zo 115m3. Wij gaan wel elke dag in bad en 's ochtends douchen we beiden nog eens dus echt heel zuinig doen we niet echt. We zijn wel de hele dag buitenshuis ivm ons werk. Hier houden we alles de hele dag dicht waardoor het binnen lekker blijft (21"C) . Heeft ook te maken met de hoge,grote bomen voor ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kees, ik heb een anderhalf-persoons huishouden. Mijn vriend is hier regelmatig 's avonds/'s nachts en in het weekend, hij douchet hier geregeld, gaat na een zware werkdag graag een uurtje in bad en ook het toilet wordt daardoor natuurlijk vaker doorgespoeld. Daarbij ben ik de hele dag thuis, dus elk kopje thee en kopje koffie, plus de nodige glazen water per dag komen voor mijn eigen rekening. Het is natuurlijk wel zo dat ik pas vanaf oktober bewust met mijn waterverbruik omga, dus ik hoop volgend jaar op een lager verbruik te zitten. We gaan het zien. Hier helaas geen bomen voor het huis, de zon heeft vrij spel. Nou ja, niet klagen maar, het is beter dan kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier zijn we met 2 personen en hadden 72 m3 verbruikt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is netjes, Johanna, maar werken jullie allebei buitenshuis?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij zit je op een normaal water verbruik, wij gebruiken met 4 personen ca 110/120 m3 maar Euroman douche't ook vaak op het werk.

  Kwa electra verbruikte wij vorig jaar ruim 6300khw stroom. (nov opgenomen)
  Wij hadden ook vorig jaar zomer de airco's aan in 3 slaapkamers en dat probeer ik nu tegen te gaan al staat hij vandaag voor het eerst aan in 1 kamer, het is toch ook niet te harden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij verbruiken veel. Onze dochter houdt van lang douchen (ze gaat over 5 weken op kamers!) en mijn zoon heeft ook meer werk tegenwoordig, nu zijn haren langer zijn. Mijn man is supersnel maar ik neem me ook de tijd....Ik moet gewoon bewuster omgaan met gas en elektra dan komt het wel goed.

  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hie hebben we aan water ook wel een hoog verbruik, maar we hebben dan ook 2 studenten, die er niets van hebben om een twintig minuten onder de douche te staan. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het levert meer op als je naast je basisspaarpot een extra pot aanmaakt. Daar stop je al je spaargeld in en in Excell hoe je bij wat er in de potjes Hypotheek, Vakantie, Dierenarts, Ziektekosten, etc. zit.
  Dan kun je misschien hogere spaarafspraken instellen en AL je spaargeld laten profiteren van de spaarafspraken voor het potje Hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tijdens hete dagen als deze gooien we de gordijnen dicht en maken het donker in huis. Dat scheelt al behoorlijk qua temperatuur. Nog wel warm (25 graden), maar vergeleken met buiten lijkt het fris! :-)

  En zonnepanelen, je krijgt echt een hoop informatie te verwerken, maar je hoeft er maar 1 keer doorheen en daarna zit je 25 jaar lekker van de zon te genieten!

  Ik ga er binnenkort wat meer over schrijven, bij ons komen ze dit jaar op het dak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij verbruiken met zijn tweeën +/- 50m³ water per jaar, en werken beiden halftijds. Je hebt het over het sproeien van de tuin. Ik wed dat je daar het meest kan besparen. Bij heet weer douchen we niet extra, maar we maken ons wel vaak nat met een washandje, en drogen ons dan niet af.
  Elektriciteitsverbruik: +/- 2150KwH
  Zonnepanelen zijn een extra: De volgorde van ingrepen die besparingen opleveren: 1. Dak isoleren 2. Goed isolerende ramen zetten. 3. Een zonneboiler installeren. Pas daarna kan je aan zonnepanelen voor elektriciteit denken!

  Wij zijn nu met verbouwingen bezig: Het dak is geïsoleerd, de ramen zijn op komst, en we gaan ook ons regenwater kunnen gebruiken voor de was en één van onze wc's. Ik ben erg benieuwd naar onze volgende afrekeningen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Joris, dat is een keurig verbruik bij jullie, en dat wordt in de toekomst dus nog lager met al die verbouwingen. Ik denk dat ik het met mijn 62 m3 voor anderhalf persoon van wie er eentje voltijds thuis werkt nog niet zo slecht doe, en dat was voor een gedeelte nog vóór het bezuinigen. Even over je opmerkingen: Ik heb geen tuin, maar een groot terras met alleen potten. Als de plantjes slap gaan hangen krijgen ze water van me, ik zie dus niet hoe ik daarop zou kunnen besparen. Mijn huis is goed geïsoleerd, maar dat heeft mijns inziens voornamelijk invloed op de gasafrekening (verwarming). Mijn jaarverbruik gas was 1040 m3, ook dat was voordat ik het licht zag en zuiniger ben geworden, dat wordt dus volgend jaar een stuk lager. Ik vind zonnepanelen dus wel een eerste prioriteit, dat heeft tenslotte invloed op het elektriciteitsverbruik. Een zonneboiler is inderdaad ook nog een optie. Helaas is dat financieel nog niet haalbaar. Ach, er moet wat te dromen overblijven.

  BeantwoordenVerwijderen