Pagina's

maandag 14 juni 2010

Week 2

Hield ik in week 1 nog 5 euro over van het budget van 70 euro per week, deze week vloog het geld mijn zak uit. Het begon al met het verjaardagscadeautje van 30 euro voor mijn vader, daarna het wat luxere boodschappen doen voor het etentje afgelopen vrijdag en een rondje dezelfde avond in het café. Gisteren was er de jaarlijkse haringparty bij datzelfde café, wat altijd hartstikke gezellig is en bovendien zo'n beetje de enige keer per jaar dat ik haring eet. Ik heb er twee gegeten, en aangezien haring moet zwemmen, kwamen daar nog wat biertjes bij. Het smartlappenkoor dat erbij was, was niet echt aan mij besteed, maar het gaf wel een jolige sfeer aan het geheel, en ik betrapte mezelf in een onbewaakt ogenblik zelfs op meezingen.

Tel hierbij op de dagelijkse boodschappen, en de kaasbroodjes en de pakken liga die ik standaard elke week voor mijn ouders meeneem, en ik ben dik over mijn budget van deze week heen. In totaal bijna 90 euro uitgegeven, zodat er nu nog iets meer dan 145 euro in mijn potje zit voor de rest van deze maand. Hopelijk blijven de extra uitgaven volgende week binnen de perken, anders ga ik het deze maand niet redden met 300 euro.

Dat brengt me trouwens op de volgende eye-opener: Ik word geen aardiger mens door dit maandbudget. Mijn vriend haalde van de week boodschappen voor me en had voor zichzelf ook wat dingen meegenomen. Het ging maar om een bedragje van zo'n vier euro, en normaal gesproken zou ik daar niet eens naar kijken, maar nu heb ik dat geld aan hem teruggevraagd, puur met het oog op mijn budget van deze maand. En dat vond ik helemaal niet aardig van mezelf, want ik weet hoe krap hij zelf zit. En mijn broer vroeg me of ik zijn verjaardagscadeautje voor mijn vader even wilde kopen, omdat ik toch een Blokker vlak naast me heb, en nu zit ik me al af te vragen hoe ik dat aan hem terug moet vragen omdat het zo'n hap uit mijn maandbudget heeft genomen (er zit dus in feite nog maar 110 euro in mijn potje omdat ik dat cadeau voor hem heb voorgeschoten, maar dat heb ik dus even niet meegerekend, omdat ik dat in principe terugkrijg). Geen haar op mijn hoofd die eraan zou denken om dat bedrag aan hem terug te vragen, ware het niet dat dat zelf opgelegde budget er is. Mijn broer heeft zowel mij als mijn vriend (in afzonderlijke gevallen) enorm uit de brand geholpen toen dat nodig was, dus zonder dat verdraaide budget zou ik waarschijnlijk alweer half zijn vergeten dat ik dat geld heb voorgeschoten en er zeker niet naar gaan vragen. En in het café betrapte ik mezelf erop dat ik ging opletten wie ik een drankje aanbood, en of ik dat ook weer terugkreeg... jakkes, nu ik het zo opschrijf vind ik mezelf eigenlijk een enorme trut. Ik ga het deze maand dus wel volhouden om te proberen met die 300 euro uit te komen, gewoon om te kijken of het kan, maar ik denk toch dat ik volgende maand weer gewoon mijn eigen scenario ga volgen. Wel zuinig doen en op aanbiedingen letten, zuinig met energie, en geen onnodige dingen (kleren, huisraad, hebbedingetjes) kopen, maar ik ga niet meer "diehard" vrekken! Want zo voelt het nu een beetje, en dat is eigenlijk nergens voor nodig.

Morgen trouwens al een extra uitgave, bedacht ik net opeens. Ik krijg nieuwe buren, en dat zijn mensen die ik goed ken en waar ik het erg goed mee kan vinden. Ze gaan na een lange lat-relatie eindelijk samenwonen en zijn dolblij met hun mooie nieuwe woning. Woensdag krijgen ze de sleutel, en ik wil, volgens de traditie waar ik het in een eerder blogje over had, als verrassing een (bescheiden) olijfboompje bij hun voordeur zetten met een welkom-kaartje eraan.

5 opmerkingen:

 1. Ik moet onzettend om je lachen, dat zelfde had ik ook toen ik begon met consuminderen..toen had ik nog geen budget gemaakt van 450,- maar gewoon letten op mijn geld en niet bij pinnen pffft ik kreeg een rolberoerte als iemand mij vroeg geld voor te schieten of iets mee te nemen.. dan kwam ik dus niet meer uit en ik durfde ook niet zomaar het geld terug te vragen.

  Maar dat heb ik nu anders opgelost, ik gooi steeds het geld wat ik over heb in een potje, vraag iemand even iets voor te schieten dan haal ik dat uit het potje en stop het later terug als ik het weer gekregen heb ;-)

  Joh je moet het gewoon doen waar jij je lekker bij voeld maar het is wel een eye opener vind je niet :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blij dat ik niet de enige ben met die ervaring, Eurootje. Ik wil geen knieperige krent worden. Ik geef aan vrienden nu eenmaal makkelijker geld uit dan aan mezelf, daar wil ik eigenlijk helemaal niet op beknibbelen. Ik ben inmiddels wel redelijk gehaaid geworden in het vinden van goedkope, maar toch leuke cadeautjes, ik shop sowieso liever voor een ander dan voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat klinken sommige dingen bekend in de oren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je niet zo strikt moet zijn. Waaróm moet je met die 300 euro uitkomen? Omdat je niet meer geld te besteden hebt? of omdat je op dit blog hebt gezegd dat je het gaat proberen omdat anderen daar ook mee begonnen zijn?
  Je wéét toch al van jezelf dat je met weinig rond kunt komen? Al zal dat de ene maand wat meer zijn, en de andere maand wat minder.

  Gewoon doen waar jij je lekker bij voelt en wat je een leuker mens maakt (in je eigen ogen dan, poep aan wat de rest vindt).

  Ik ben ook zunig, let op aanbiedingen, maar heb van het weekend een erg leuke dag gehad met de dochter van mijn vriendin. Naar Kaeskoppenstad, poffertjes eten, ijsje eten, rondvaart en nog een pak koekjes voor thuis. En bij thuiskomst heb ik voor de hele familie chinees gehaald.
  Omdat ik het kón betalen (familie heeft het niet breed), het dierbare vrienden zijn en we hebben genoten en gesmuld.
  En ik heb alleen aan mijn vriendin, met wie ik ging halen, bekend gemaakt dat ik trakteerde. Ik hoef geen bedankje o.i.d., als ik maar weet/merk dat iemand er van geniet. Wist je nog niet he? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, Petra, dat is nieuw voor me, dat jij zo'n onbaatzuchtig mens bent :-)
  Ik wilde hier een hele reactie typen, maar dan kan ik er net zo goed een blogje aan wijden...

  BeantwoordenVerwijderen