Pagina's

donderdag 30 september 2010

Nieuwe maand, nieuw voornemen

Morgen is het alweer 1 oktober, wat is september omgevlogen. Vanaf morgen ga ik weer in de hoogste bespaarstand. Ik ga mezelf geen budget opleggen, omdat ik gemerkt heb dat op mij een negatief effect heeft. Het is iets dreigends wat ik niet mag overschrijden. Ik wil in oktober gewoon zo min mogelijk geld uitgeven. Dat voelt voor mij al veel positiever, meer als een sport. Eens kijken hoe veel ik op 31 oktober in een hele maand heb uitgegeven, zonder me druk te hoeven maken om een mezelf opgelegd maximumbedrag dat als een donkere wolk boven mijn hoofd hangt. Kortom: Gewoon weer even echt zuinig doen. Ik heb er eigenlijk wel zin in. Ik ga mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat ik mijn spaargeld niet hoef aan te spreken voordat er weer geld binnenkomt, wat pas begin december is.

Van de week vond ik een envelop in de brievenbus met daarin het verzoek om 75 euro te storten op een mij onbekend rekeningnummer voor mij onbekende gemaakte kosten. Bij navraag bleek het te gaan om de lampen op de galerij (bij de poort, waardoor je op mijn terras komt), die 's avonds automatisch aangaan, en de lamp in het trappenhuis dat bij ons als tweede opgang dient. Die lampen zitten dus in een collectieve aansluiting die door iemand wordt beheerd. Op zich niets mis mee. De 75 euro is voor twee jaar, wat dus inhoudt dat ik 37,50 euro per jaar betaal voor een lamp boven mijn poortdeur (de lamp moet ik gewoon zelf betalen) en een lampje in het eerder genoemde trappenhuis. Ik vind dat nogal veel. Bovendien hou ik niet van verplichtingen waarvan ik het bestaan niet eens wist, en waarvoor ik na twee jaar opeens een rekening zonder enige uitleg krijg. Gisteravond keek ik de galerij eens langs, en zag dat mijn buitenlamp de enige is die brandt (die van mij deed het ook niet, maar daar heb ik vorig jaar uit goed fatsoen een nieuwe dure lamp ingezet omdat toen de lampen van de buren het wel nog deden). Met andere woorden: Iedere bewoner betaalt 37,50 euro per jaar voor galerijlampjes waarvan de meeste het niet eens doen. En voor mij hoeft die lamp helemaal niet, ik hang er veel liever voor een tientje een batterijlamp met bewegingsdetector op. Het licht in het trappenhuis vind ik trouwens ook overbodig, er is ook nog een buitentrap die je kunt nemen als je in het donker thuiskomt. Er komt trouwens genoeg licht van de straatlantaarns binnen.

Vannacht sliep ik bij mijn vriend en was vanochtend om half 11 pas thuis. En voor het eerst viel me op dat de lamp in het trappenhuis nog brandde. Belachelijk vind ik het, en ik ga er dan ook alles aan doen om onder deze verplichting (als het dat al is) uit te komen. Ik heb de officiƫle stukken opgevraagd waar die regeling in staat, en een overzicht van de kosten van het Nuon. Buiten dat ik niet van dit soort collectieve ondoorzichtigheden hou, vind ik het ook nog eens bijzonder energieonzuinig. Hoe ver ik mijn verzet doorvoer, hangt er helemaal vanaf hoe sterk ik op dat moment in mijn schoenen sta, en van de reactie van de beheerder van dit collectief. Ik vind dit soort dingen namelijk best moeilijk en eng. Voordat ik ging consuminderen en steeds energiebewuster werd, had ik die 75 euro waarschijnlijk klakkeloos betaald. Nu gooi ik eerst mijn kont tegen de krib!

11 opmerkingen:

 1. En je hebt helemaal gelijk. Wat een onzin is dat zeg. Zulke dingen worden toch ook eerst overlegd? Je kan toch niet zomaar met rekeningen gaan strooien?
  Nadeel is dat dit soort zaken meestal heel veel energie kosten waardoor veel mensen denken, betaal maar, dan ben ik er vanaf.
  Ik wens je er veel succes mee. En ook met je zeer zuinige maand oktober.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met je (geen) budget. Juist als je zo denkt, doe je extra je best. Hety gaat zeker lukken!

  Groetjes Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook protest hebben gemaakt.. Vraag me af, als die lampen bij de buren het niet doen krijgen zij dan net zo'n zelfde rekening van €75,-?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idioot idd. Groot gelijk dat je eea even gaat uitzoeken. Slaat nergens op. Op die manier maken ze dikke vette winst op die paar lampjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja. Dat is wel veel voor zo'n lamp denk ik.
  Als je het te dwingend vindt zo'n max budget zou ik het ook niet doen. Dat geeft onrust.

  Groetjes, Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha! Het afschaffen van een budget! Ik wou dat ik al in die fase zat. Ik leg mezelf nu iedere maand een budget op maar ik ga er nog steeds zo nu en dan overheen. Maar het grappige is, dat als ik dan de laatste week echt bijna niets meer te besteden heb, ik juist ineens heel zuinig blijk te kunnen leven. Begrijp me niet verkeerd, ik ben al bewust bezig, maar het kan dus nog beter! Misschien werkt het inderdaad ook wel voor mij om het budget af te schaffen. Ik zal er eens over gaan nadenken.
  In ieder geval succes met het uitzoeken van die rekening!

  Liefs, Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil in oktober ook weer meer de hand op de knip houden. Elk jaar hebben wij na de zomervakantie dat het geld de portemonnee uit vliegt. Ik snap er niks van. Maar vanaf nu zet ik mijn hakken weer in het zand.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nog even een leuke tip voor je cadeauproject. Maak leuke objecten zoals taarten van inlegkruisjes en maandverbanden met tamponkaarsjes. Lijkt me hilarisch om cadeau te geven en te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien kun je buren meekrijgen en gezamelijk in verzet gaan? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moeten jullie allemaal betalen terwijl er maar 1 lamp brand??
  Is het niet logischer dat iedereen zijn eigen lamp voor rekening neemt dan kun je ook zelf beslissen wat je daar voor uit geeft.

  Zou het zeker niet zomaar laten gaan.
  Succes er mee

  BeantwoordenVerwijderen