Pagina's

dinsdag 19 oktober 2010

Houtkachel revisited

Met het risico dat jullie mijn jubelzang op de houtkachel spuugzat worden, jubel ik toch nog even vrolijk verder. Want buiten dat ik door al het gratis hout dat ik opstook aardig bezuinig op gas, heeft mijn onvermoeibare stookmonster nog een aantal bijkomende voordelen.

Er staat altijd een ketel met water op de kachel, zodat ik wanneer ik maar wil een kop thee of cup-a-soup kan inschenken, terwijl tegelijkertijd de lucht in de kamer niet te droog wordt.

Gisteravond was de slaapkamer brrrr-fris, dus voor het naar bed gaan heb ik een kruik met heet water uit de ketel gevuld en die even door het bed gehaald.

Gisteren at ik shoarma (vlees in de aanbieding bij AH) en ik wilde net de oven aandoen, toen ik bedacht dat ik de broodjes net zo goed ook op de houtkachel kon afbakken. Alufolie eronder, ging perfect.

Ik kook er echt van alles op. Op het gas aan de kook brengen of aanbraden, en verder koken of sudderen op de kachel. Ook tomaatjes drogen gaat heel goed, maar dan wel op een verhoogd roostertje, zodat de tomaatjes niet rechtstreeks op de kachel liggen.

En dan natuurlijk niet te vergeten de voordelen van een vachtje voor een warme kachel, wijntje erbij, vriendje erbij....

Ik kan echt zo vreselijk blij zijn met dat ding! Het was het eerste wat in mijn nieuwe huis stond, en mijn beste koop ooit. De kachel zelf was niet goedkoop, 450 euro, maar vorig jaar kreeg ik al 330 euro terug aan gas, dus de aanschaf heb ik er als het goed is dit jaar al dik uit.

Deze week weer een aantal dingen gratis gehad. Bij i-drukker bestel ik iedere maand 20 gratis wenskaarten, dit keer hadden ze leuke kerstkaarten. En daar krijg je iedere maand ook nog eens een pen en een paar extra kaarten bij.

Bij mijn laatste Delicious zat een bon met geld-terug-actie voor een pot Kühne gourmet augurken. En via een actieverpakking kon ik ook mijn geld van een pak Vitlu crackers terugvragen (rechtstreeks via internet, wel zo makkelijk). Ook Paturain had een actieverpakking met een geld-terug-actie. Toch voor ruim 5,50 euro aan gratis lekkers in huis. Voor de gratis pizza van AH greep ik zaterdag helaas mis, maar ik zag dat de actie is verlengd tot 24 oktober, dus ik ga het deze week nog een keer proberen. Lekkah vrekkah!!

10 opmerkingen:

 1. Klinkt heel gezellig bij jou. Die pizza's hebben wij ook gehaald, mijn dochter heeft als arme student ook zo'n bon gebruikt voor in Nijmegen. Eens kijken dat ik haar waarschuw, kan ze nog eens goedkoop eten.
  Zelf ga ik ook eens kijken of er nog wat is. Een doosje past er nog wel bij.

  Kijk je ook bij www.gratiz.nl?

  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Pien, ik kijk regelmatig op gratiz.nl. Ik vraag me af of ze die pizza's op je bonuskaart registreren, zodat je er maar eentje per kaart kunt kopen. Weet jij dat? Zo te horen heb jij er al meer gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil ook zo'n kachel! Nou, hier in mijn middenwoning zou ie wat raar staan, maar mocht ik ooit nog een ander soort huis bewonen wil ik ook zo'n kachel (of een Aga)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja lekker mijn lief steek de houtkachel nu ook lekker aan. Scheelt inderdaad in de gaskosten. Ik vind jou kachel een koopje, ik zal maar niet zeggen wat de prijs van ons kachel was want dan schrik je.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik dit huis binnenliep en zag dat er een schoorsteen was, was ik al bijna meteen verkocht, Inge :-) Maar verder is het ook een superhuis, hoor.
  Johanna, ik heb heel internet afgestruind naar tweedehands houtkachels en ben uiteindelijk van Noord-Holland naar zeeland gereden om er eentje op te halen die naar mijn zin was en binnen mijn budget viel. Mijn vriendin heeft ook zo'n heule dure, ik weet wat ze kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt mij helemaal geweldig zo'n kachel. Wij kunnen hem niet kwijt, anders zou ik er zeker een aanschaffen. Lekker knus bij jullie. En blijf maar lekker bloggen over je houtkachel.
  Zoals jij het vertelt zie ik het helemaal voor mij. Gezellig......

  Groetjes Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben in Roemenië in de keuken een houtfornuis met oven , heerlijk zodra het kouder wordt. Ik heb daar altijd een fluitketel met water op staan , en soep etc is daar handig warm op te maken. In de andere kamers staan van die terracotta kachels, heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij pasten in de koude januarimaand op een boerderij in Frankrijk. Daar was alleen een houtkachel. Heel gezellig,maar veel werk om hem bij -6 brandende te houden. Maar ik kan me je lofzang goed voorstellen. Wij hebben een gaskachel en kunnen ook veel,van wat jij beschrijft. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben een (op dit moment defekte) gashaard. Deze hebben we voor ons consuminder tijdperk in ons huis laten installeren i.p.v. de gewone haard. Nu heb ik dus spijt. Het was een duur ding, slurpt gas en dat is net wat we nu niet meer willen... Veel plezier van je houtkachel!
  Bespaarma(atje)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor al die nieuwe argumenten om een houtkachel aan te schaffen. Die worden nog weinig gebruikt in de winkel maar daar gaan we nu wat aan doen! Een houtkachel blijft de beste en - bij goed gebruik- meest milieuvriendelijke manier van verwarmen!

  BeantwoordenVerwijderen