Pagina's

zondag 17 oktober 2010

Impulsieve beslissing

Dagen, weken, maanden kan ik ergens over twijfelen, om het dan vervolgens alsnog te doen, uit mijn hoofd te zetten of domweg te vergeten. Zo heb ik heel lang getwijfeld of ik moest overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Mijn oude leverancier is heel traag met reageren en het opstellen van de jaarafrekeningen, waar ik me al een aantal keren aan ergerde. Op prijsvergelijkingssites zie ik dat ik met mijn geschatte energieverbruik ruim 200 euro per jaar kan besparen door over te stappen. En gisteren had ik weer zo'n impulsief momentje en ben ik zomaar opeens overgestapt. Volgens de consumentenbond kan jaarlijks overstappen vrij lucratief zijn, en na alle voorwaarden te hebben gelezen en naar addertjes te hebben gezocht, heb ik het zonder nog verder beren op de weg te zoeken (waar ik soms heel goed in ben) gewoon gedaan. Bij mijn eerste jaarafrekening krijg ik ook nog eens een welkomstpremie van ruim 200 euro. Gas en elektriciteit staan voor 1 jaar vast, dat vind ik te overzien. Ik hou niet van overeenkomsten waar je jaren aan vast zit. Bevalt het om wat voor reden ook toch niet, dan stap ik over een jaar gewoon weer over. Je moet toch eens een stap durven te nemen, nietwaar?

Het gaat tot nu toe trouwens heel goed met mijn energieverbruik. Verbruikte ik in de vorige periode, dus voordat het woord consuminderen in mijn woordenboek stond, nog 3500 KwH per jaar aan elektriciteit, nu sta ik na een zuinig half jaar op 1113 KwH. Wat mijn gasverbruik betreft, hoop ik dit jaar dankzij veelvuldig houtkachelgebruik rond de 1000 m3 uit te komen. Het overstappen naar een nieuwe energiemaatschappij heeft me weer helemaal op scherp gezet, en ik let weer meer dan ooit op ieder lampje en ieder schakelaartje. De cv is hier trouwens nog niet aangegaan, en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. De houtkachel heeft een paar keer gebrand, maar zelfs dat is nog niet echte noodzaak geweest. Eén keer heb ik hem speciaal aangedaan om vlees op te laten sudderen, dat scheelde toch weer een dik uurtje een gaspit aan.

De helft van de maand is alweer voorbij, en ik heb tot nu toe in totaal 196 euro uitgegeven. Uitgesplitst ging dat bedrag hieraan op:

Boodschappen (1 1/2 persoon en twee katten): 91 euro (aardig voorraadje opgebouwd)
Uitgaan: 25 euro
Schoorsteenveger: 32,50
Benzine: 25 euro
Postzegels: 4,40
Kattengrit voorraad: 14,00
Lenzenvloeistof: 3,95 euro

Ik heb vrij veel gehamsterd, dus ik denk de rest van de maand minder aan boodschappen te zullen uitgeven dan in deze afgelopen twee weken.

Fijne rest van de zondag allemaal!

7 opmerkingen:

 1. Ik had zaterdag een eindafrekening van Greenchoice. We krijgen 440 euro terug, dochterlief en ik hebben weer minder verbruikt dan vorig jaar en gaan nu naar een maandbedrag van 90 euro met zijn tweetjes (zonder water). Ik ben trots op onszelf. (en onwijs blij met het geld dat we goed kunnen gebruiken)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar mag je zeker trots op zijn, Zuster Klivia. Over zo'n teruggave droom ik dus ook. Is die 90 euro inclusief vastrecht voor gas en elektra? Ik betaal nu 107 euro voorschot en 31 euro vastrecht totaal, dus wel even wat meer dan jij. Dat moet dus echt omlaag, en dat gaat ook gebeuren! Ik wil het, ik wil het, ik wil het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je houtkachel zal je gasgebruik wel doen kelderen. Zet jij er ook een ketel water op? Wij hebben gaskachels en zaten toch in 2009 op 1350 kub. Kou,broodbakken in een gasoven en allebei de hele dag thuis.Als beide kachels aan zijn,gebruik ik bijna de geyser niet meer voor warm water.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, Izerina, ik heb er ook een ketel met water opstaan. Lekker voor een kop thee, maar ook voor de luchtvochtigheid in huis. Ik ben ook de hele dag thuis, helaas heb ik geen gasoven meer omdat er in mijn nieuwe huis een oven ingebouwd zat :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen aan de NUON voor verwarming(stadsverwarming) en transport 87.98 euro. Aan Oxxio betalen wij 47,50 euro.Wij zijn met z'n tweeen. Tot nu toe hebben wij geld teruggekregen, maar ik ben nu meer thuis en dan is de situatie toch wel anders. Ik probeer het in de hand te houden, maar nu met de verbouwing kan ik in huis niks doen. Dan zit ik veel achter de pc en is 16,8 graden niet echt lekker.'s Avonds heb ik de cv wel aan.

  Groetjes Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ben je goed bezig zeg! Soms moet je inderdaad knopen gewoon doorhakken. Je hebt echt flink bezuinigd op je energieverbruik.

  BeantwoordenVerwijderen