Pagina's

zaterdag 12 november 2011

Hamsteren

Of het nu de tijd van het jaar is, de berichten over een strenge winter of het feit dat ik weer even wat beter in mijn slappe was zit, maar ik heb hamsterneigingen. Ik struin alle aanbiedingen af en sleep van alles aan houdbaars mijn hol binnen. Alsof volgende week alle winkels dicht zijn gevroren of ik opeens geen cent meer te makken zal hebben. Ik vind het heerlijk om zo'n volle voorraadkast te hebben, kan er genietend naar staan kijken. Het verbaast me nog steeds dat mijn moeder van 87, die toch oorlogstijden heeft meegemaakt waarin er echt geen hap eten meer in huis was, die hamsterneiging totaal niet heeft. Ik zorg er wel voor dat ze wat voorraad heeft, maar zelf is ze daar totaal niet mee bezig, terwijl ze zelf toch niet in staat is om boodschappen te doen maar van anderen afhankelijk is.

Donderdag ben ik met mijn vriend, die zijn salaris binnen had gehad en niets eetbaars meer in huis had, weer eens naar de Lidl gegaan. Ik had drie tassen stampvol boodschappen en was 35 euro kwijt. Daar zat zelfs een flesje advocaat voor mijn moeder en een fles wijn bij. Bij mijn gewone supermarkt zou ik waarschijnlijk het dubbele kwijt zijn geweest.

Wat staat en ligt er inmiddels in mijn voorraadkast en vriezer:

Een paar pakken pasta
Een paar blikken tomatenblokjes en tomatenpuree
Mie
Rijst
Bloemtortilla's
Blik kidneybonen
Blikjes mais en doperwtjes
Blikjes ananas
Blikken ham
Zakken soep (aanbieding 3=2 bij mijn eigen super)
Rookworsten (aanbieding 3=2)
Blikjes tonijn
Blikjes haringfilets in tomatensaus
Blikjes leverpastei
Kuipjes smeerkaas
Tartaartjes, per 2 ingevroren (aanbieding Lidl)
Rundergehakt (per 350 gram ingevroren)
Geraspte kaas (koelkast plus porties ingevroren)
Bloem en bakpoeder
Afbakbroodjes
Knäckebrot
Suiker
Bladerdeeg
Spinazie (diepvries)
Wc-papier
Keukenrollen
Kattenvoer

Eigenlijk ben ik gewoon weer winkeltje aan het spelen...
Wat ik wel merk, is dat ik niet meer in valkuilen van vroeger trap:

- Ik koop geen dingen die ik nooit gebruik alleen maar omdat het in de reclame is.
- Ook als ik met honger boodschappen doe, kan ik de verleiding van te veel kopen weerstaan.
- Ik doe alleen nog boodschappen met een mandje (behalve van de week bij de Lidl natuurlijk), en dan bedoel ik niet zo'n groot ding dat je achter je aan trekt, maar zo'n klein mandje voor aan je hand. Vol is vol! Zo neem ik alleen het allernodigste mee en zijn verleidingen makkelijker te weerstaan. Dat ik daardoor wel eens loop te jongleren met pakken keukenrollen of ander groot spul beschouw ik dan maar als een sport.
-Ik trap niet meer in aanbiedingen van kant-en-klaarmaaltijden (heb ik overigens nooit veel gedaan) of veelbelovende pakjes en zakjes, want ze vallen bijna altijd tegen en vaak maak je het net zo makkelijk en altijd lekkerder zelf.

Wat me nog niet lukt, is wat vaker zelf basisdingen maken, zoals brood, tortilla's, pizza's. Daarvoor heb ik voor mijn gevoel te weinig tijd. Een uur bezig zijn met zelf tortilla's maken alleen omdat ik vind dat het moet en goedkoper is, betekent een uur niet met mijn werk bezig zijn, en voor een uur aan één stuk door werken kan ik heel wat pakken tortilla's kopen. Soms vind ik het vreselijk leuk om dingen vanaf scratch zelf te maken, maar nu gewoon even niet.

Vlees koop ik tegenwoordig steeds vaker bio, al moet ik nog wel eens flink slikken als ik de prijsverschillen met het "gewone" vlees zie. Gelukkig eet ik geen kilo's vlees per week. Maar eerlijk is eerlijk, de smaak van bijvoorbeeld een biologische kipfilet is vele malen beter dan de gebruikelijke waterige plofkippen. Ik koop bio voor het welzijn van het dier, maar lekkerder vlees is mooi meegenomen.

Ik ben ook maar weer eens op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Ik overweeg om alleen een basisverzekering te nemen. Tot nu toe had ik de laagste aanvullende verzekering en tandartsverzekering, en het voelt een beetje als het lot tarten, maar ik maak er zo weinig gebruik van dat ik denk dat ik daar beter zelf geld voor apart kan zetten. Dan zou ik ook nog het liefst de premie in 1x voor een jaar betalen, wat zo'n 3% korting oplevert, wat ik dan weer van het in een eerder blogje genoemde sinterklaascadeautje van de stichting leengeld betaal. Maar daar kauw ik nog even rustig op.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb ook altijd en paar flessen water in voorraad. Voor als er tijdelijk storing in de watertoevoer is. En kaarsen,lucivers,knijpkat, batterijen en brandstof voor de aladin. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kaarsen, waxinelichtjes, lucifers, batterijen en een bus aanstekergas voor het brandertje waarmee ik de houtkachel aansteek heb ik ook altijd in voorraad. En één tweeliterfles water, ben nog steeds van plan om daar nog een paar bij te kopen, maar iets in mij weigert hardnekkig om water in flessen te kopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben wel wat bassis boodschappen in de kast maar verder eigelijk niet, en zoals iedereen altijd roep "maak een noodpakket" tja lucifers, zaklamp ect zijn altijd wel in huis alleen flessen water.. ik denk er wel regelmatig aan maar koop ze eigelijk nooit.

  Wij zijn vorig jaar terug gegaan van de duurste aanvullende verzekering naar de bassis + tandarts en ik kan nu echt met geen mogelijkheid vertellen of we iets gemist hebben...
  Het scheelde toen 100,- per maand op euroman en mij samen en van de kids scheelde het 56,- per maand, behoorlijk veel dus!

  Hoe is het nu met je moeder, red ze het een beetje?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Basisverzekering zou mij ongeveer 25 euro per maand schelen. Tandarts en mondhygiëniste kosten me elk jaar ongeveer 130 euro, daarvan krijg ik sowieso maar 75% van de verzekering terug. Het gaat goed met mijn moeder, Eurootje, lief dat je ernaar vraagt. Ze staat weer positief in het leven en begint zich weer thuis te voelen in haar huis. Nu de winter nog door...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu ik dit zo lees ben ik echt van plan een voorraadkast te maken. Zou het echt zulk slecht weer gaan worden? En een noodpakket lijkt me dan ook wel handig. Sinds ik blos lees lijkt mijn leven gigantisch te veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,Kom hier ook even binnen wippen.Grappig dat je dat mandje noemt.Zo ging ik ook consuminderen.Weer binnen een kwartier buiten staan werkte ook voor mij.Nu las ik dat
  "een wetenschapper" heeft onderzocht dat een mandje niet zo zou werken.Beweging om vast te klemmen,in te halen, en bij een kar is de beweging weg douwen.;-)Zo grappig dat dat al onderwerp is voor een wetenschappelijk onderzoek.
  Soms stapelde ik het ook gewoon op in m,n armen.Nu ik wat meer vooruit koop is de sport om zonder het precies uit te rekenen uit te komen op een bepaald bedrag .Heel leuk om dan bij de kassa te staan en spannnend

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wist je dat je tortilla's ook in kunt vriezen? Ik heb ze zelf gemaakt en ingevroren, maar de eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik ze daarna nog niet geproefd heb. Meestal koop ik die alleen als ze in de aanbieding zijn voor een euro of minder en anders eet ik ze gewoon niet!

  Wat heb jij trouwens een geweldige buffer zeg :O:O Petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O, en *klik* natuurlijk ;-) Ik zet 't er volgende keer ms niet meer bij, maar doe het wel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik koop de euroshopper diepvriespizza's (margharitha) bij de Appie, 3 in een doos voor iets van 2 euro. Die gebruik ik als basis en beleg die zelf verder met wat tonijn, salami, kaas en/of tomaat(blokjes), eigenlijk net wat ik in huis heb.
  Ik vind ze erg lekker, niet zo zout als andere diepvriespizza's en je maakt ze zelf op smaak met de dingen waar je trek in hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goeie tip, Petra. Moet ik toch maar een keer naar Appie, daar kom ik eigenlijk nooit, maar die pizza's klinken goed. En dan lekker verse ingrediënten erop, helemaal zoals ik het lekker vind.

  BeantwoordenVerwijderen